Wladár Sándor a Mandinernek Milák Kristófról: Ha százhatvan-százhetven méterig bírja...

2024. július 27. 06:12

A Magyar Úszószövetség elnöke lapunknak elárulta, mennyi érmet vár az úszóinktól Párizsban a nyári olimpián.

2024. július 27. 06:12
MILÁK Kristóf; WLADÁR Sándor
Kiss B. László

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

Kevés olyan sportág van az olimpián, amiben bizton remélhetünk érmet, érmeket a magyar versenyzőktől. Az úszás mindenképpen ezek közé tartozik. A nyári játékokon a férfi sportolóink eddig 15, a nők 14 aranyat szereztek. Az összesített éremtáblázaton, ha a két korábbi német államot, az NDK-t és az NSZK-t külön számoljuk, akkor férfi úszásban a 4., nőiben az 5. helyen állunk. Pazar eredmény ez. A vívás után a legeredményesebb olimpiai sportágunk. Szóval, cseppet sem alaptalanul reménykedhetünk most is egy-két győzelemben Párizsban. 

Elnöki várakozások, kételyek

Ezzel egyetért Wladár Sándor is, aki az 1980-as moszkvai nyári játékokon nyert 200 méter hátúszásban aranyérmet. A Magyar Úszószövetség elnöke azt kérte válogatott sportolóinktól, a 23 úszótól az elutazás előtt, hogy mindenki ússza meg élete legjobbját.

„Hogy mit is hoz ez majd valójában, első, harmadik vagy tizenharmadik helyezést, mindenkinél mást, a lényeg, ha megteszik, akkor egyformán elégedettek lehetünk, boldogság, eufória lesz mindannyiunkban. Megfontolt ember vagyok, nem szeretek így előre kijelentésekbe bocsátkozni. De talán annyit elárulhatok, hogy három-négy érmet várok úszóinktól, és négy-öt pontszerző helyezést. Név szerint, Milák Kristóftól két éremre számítok. A 200 méter pillangó nagyon nehéz küzdelem lesz, de ő győztes típus, rendkívüli adottságokkal, egyfajta szuggesztióban tudja végigúszni a fő számát.

 Tehát képes legyőzni a biológiának, a sportélettannak, a fehérje alapú életnek a törvényszerűségeit, s az gondolom, ha százhatvan-százhetven méterig bírja, akkor az edzéseknek a nem kellő számú látogatása ellenére megnyerheti a számát.

 A másik számában, a 100 méter pillangón a dobogóra várnám Kristófot” – árulta el a Mandinernek Wladár Sándor a Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubjában a Kopaszi-gáton.

Belgrád, 2024. június 22.
Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 22-én.
Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 22-én
Fotó: MTI/Derencsényi István

Sokan az infarktus határán voltak Milák miatt

Kétségkívül Milák az elmúlt másfél évben nem végezte el azt a munkát, amelyet el kellett volna, a szövetség mindenféle törődése és erőlködése mellett is beletört a bicskájuk ebbe. Az elnök elmondta, ők elfogadták azt, hogy ő ilyen. Más lehetőségük nem is igazán volt – tegyük hozzá.

„Ha valaki megnézi a tokiói döntőt, láthatja a klasszisát, hogy 160 méternél tudott extra sebességre kapcsolni, albatrosz módjára kiemelkedni a vízből, és tudott óriási hajrával ráverni a világra bő egy testhosszt. De most kérdéses, mi lesz 160 méternél, amikor versenyben lesz Léon Marchand-nal. Ezt most senki sem tudja megmondani, a jövő hét közepén, szerdán kapunk erre választ, a döntőben. Egyébként nemcsak én, hanem a teljes magyar úszószakma és sportirányítás is kíváncsian várja azt, hogy a Milák által megálmodott és írt út hová vezet majd. Ugyanakkor nem titok az sem, a szakma ebben a kérdésben rendkívül tanácstalan. 

Sok-sok ember az infarktus határán volt, edzők, sportvezetők, én is, hogy mi lesz vele. Nagyon nehéz volt vele a kommunikáció, roppant nehéz volt egyáltalán megtudni azt, hogy mit szeretne. Nem nagyon állt szóba senkivel sem az elmúlt egy évben. 

Nem tudtuk, mi jár a fejében. De azért bizakodjunk, hiszen Kristóf annyiszor megmutatta már, mit tud” – tette hozzá a volt úszó és vízilabdázó sportvezető. 

Ha Párizsban is nyer Milák, akkor a sportág legnagyobbjai közé emelkedik a hazai mezőnyben. Ez Wladár szerint is így van, s beírja magát a magyar sport történelmébe, mert ez nagyon kevés úszónak sikerült, Egerszegi Krisztinát és Darnyi Tamást tudnánk csak említeni, akik két egymást követő nyári játékokon is győzni tudtak.

„Ha megtörténik a címvédés, akkor Kristóf nem egyszerűen győztes lesz, hanem hős. A hősök pedig különleges személyek” 

– tette hozzá az elnök. Milák amúgy szombaton a magyar olimpiai csapat gépével repül Párizsba. Legalábbis a tervek szerint, mert nála soha nem lehet tudni…

Ezt is ajánljuk a témában

Kóstól is aranyat vár az elnök

Párizs másik fő éremesélyese Wladár szerint Kós Hubert. A 200 méter hátúszás specialistája maga is elmondta, készen áll, nyugodt lélekkel, 60-as pulzussal képes kimenni a rajtkőhöz.

„Neki ez a fő száma. Ezzel kel és fekszik. Gondolatban milliószor leúszta már a 200 hát döntőjét, s amúgy magam is így voltam vele anno. Hubert nagyon stabil idegrendszerű, nagyon határozott karakterré vált Amerikában. Ugyanakkor, hiába világranglista-vezető, az olimpia mindig más történet, mert mindenki tekintélyes javulást tud elérni, nemcsak mi, magyarok. 

Az lehet győztes, dobogós, aki a legjobbak közt a legjobb. Abban biztos vagyok, hogy izgalmas versenyek lesznek 200 háton. 

Amúgy tőle is aranyat remélek, de mint mondtam, az olimpia az olimpia, semmilyen más világversennyel nem lehet összehasonlítani. Reméljük, nem jön közbe semmi Kósnak, az egész nemzet mögötte áll, s szurkol majd neki” – jelentette ki a MUSZ vezetője.

Megmártózna a Szajnában

A nyiltvizi úszok mezőnyeben induló Rasovszky Kristófot is éremesélyesként tartja számon az elnök, aki szerint nincs gond a Szajnával, ő nyugodtam megmártózna, úszna benne. Mint köztudott, a kétkedők szerint egészségügyi szempontból aggályok merültek fel, s máshol kellene megrendezni a nyíltvízi olimpiai úszószámokat a folyó rossz vízminősége miatt. A rendezők ugyanakkor állítják, teljesen biztonságos a Szajna.

„Nekem ezzel semmi bajom nincs, nyilván nem egy Balaton vagy Tisza-tó minőségű, de jelentősen javult a vízminőség. Azzal, hogy valaki úszik benne egy versenyt, s utána két-három nap múlva lesz hasmenése vagy egyéb gasztroenterális bélpanasza, az elképzelhető. Súlyos betegséget biztosan nem fognak elkapni” – véli Wladár.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­r­­­t­­é­k­­­e­­­l­­­d­ ­a­­ ­­s­­z­­e­­x­­i­­­ ­p­­­u­n­­­c­­­i­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
gyaloggos
2024. július 27. 17:51
SUMMA summarum: INKÁBB csak TITKOS remény, hogy Kristóf olimpiai Bajnok lehet ismét, S NEM a REALITÁS!
gyaloggos
2024. július 27. 17:48
FORDÍTOK! ÖRÜLJÜNK, ha MILÁK esetleg ismét OLIMPIAI bajnok lesz 200 pillangón, DE ELŐSZÖR a döntőbe kell jutnia, és ahogyan WLADÁR is mondja, az edzéseket bizony, inkább kihagyta, semmint intenzíven részt vett volna azokon, agy meg nem könnyű olimpiát nyerni. HAJRÁ KRISTÓF, természetesen, meglátjuk!
NorthernOutlaw
2024. július 27. 17:26
Minden ember más. Valaki izomerővel rendelkezik mások belső erővel. Hívhatjuk pszi vagy chi erőnek is. Remélem Kristóf is ezért más mint a többiek. Az ilyen embereknek többet jelent, ha nyugodtan el tudnak mélyülni magukban, mint egy plusz edzés egy zsúfolt medencében. Hajrá Kristóf!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!