Tovább álmodik a szaúdi fociliga – új stratégiai tervet dolgoztak ki a fejlődés érdekében

2024. július 25. 07:33

Még több sztárra vágynak a Közel-Keleten, de már sokkal fiatalabb futballistákra.

2024. július 25. 07:33
Szabó Péter

Fotó: Abdullah Mahdi/AFP

Az elmúlt átigazolási szezonokban a szaúdi futball bizonyította, hogy komolyan gondolja a felzárkózást az európai elithez, ám ezt eddig elsősorban már a csúcson túljutó, a pályafutásuk levezető szakaszában lévő labdarúgók szerződtetésével kívánta elérni. Elég csak Cristiano Ronaldo, Neymar, Sadio Mané, Karim Benzema vagy N’Golo Kanté nevét említeni, de még hosszasan sorolhatnánk a sztárok sorát. Most azonban gyökeresen újragondolták a koncepciójukat a szaúdiak, és hosszú távon nem a gigantikus fizetésekkel tennék vonzóvá a közel-keleti országban a bajnokságot. Kidolgoztak egy gazdasági és sportnövekedési stratégiai tervet, amelynek keretében a La Ligával együttműködve járnák be a fejlődési pályát.

A Saudi Pro League (SPL) a futball világának egyik főszereplőjévé vált az elmúlt évek során, egymást érik a rekordközeli átigazolások, nem csak a játékosokat, de a vezetőedzőknek hívott szakembereket tekintve is. Most azonban az SPL húzott egy merészet, és az élvonalban szereplő 18 klubbal egyetértésben, számos egyeztetést követően fontos bejelentést tett a 2024/25-ös időszakra vonatkozóan!

Ezt is ajánljuk a témában

Segítség a kluboknak

A fejlődés nem állhat meg, az SPL továbbra is elkötelezett amellett, hogy támogatást biztosítson a kluboknak az átigazolásokhoz, ezért az alábbi prioritásokat fogalmazták meg a transzfereket illetően: a már meglévő szerződések előtérbe helyezése, a fiatal tehetségek felkutatása, egy fenntarthatósági szemlélet bevezetése és a gigantikus fizetések célhoz kötése.

Emellett olyan stratégiai pillérekre akarják építeni a helyi labdarúgást, amely az infrastruktúrát és a szakmai elveken alapuló, professzionális klubirányítást, valamint az utánpótlásképzést is magába foglalja.

Az Al-Shabab nemrég Domenico Tetit, az Al-Nasszr pedig Fernando Hierrót nevezte ki sportigazgatónak, de további ismert nevek is csatlakoztak a Szaúd-Arábiában dolgozó, egyre nagyobb létszámú kontingenshez – elég csak Esteve Calzada (Al-Hilal, vezérigazgató), Ron Gourlay (Al-Ahli vezérigazgató), Lee Congerton (Al-Ahli sportigazgató), Ramon Planes (Al-Ittihad sportigazgató), vagy James Bisgrove (Al-Qadsiah vezérigazgató) nevét említeni. A szakemberek tudása és tapasztalata segíthet fejlődő és egyben fenntartható pályára állítani a szaúdi futballt.

A helyi szurkolók hamar a szívükbe zárták Cristiano Ronaldót
Fotó: Fayez Nureldine/AFP

Együttműködés Európával

Az SPL számos megállapodást kötött európai és ázsiai klubokkal, és igény van további együttműködések kialakítására is – a fókuszba eddig a kölcsönös promóciót és a transzferek fejlesztését állították. A legújabb elképzelés szerint még inkább nyitnának Európa, azon belül is a spanyol futballkultúra felé, hogy tovább erősítsék a kapcsolatukat a friss Eb-győztes országgal, további játékosokat toborozzanak, illetve az is kiemelt cél, hogy csökkentsék a szaúdi ligába szerződő labdarúgók átlagéletkorát. Az SPL a következő szezontól főleg már a 21 év alatti játékosokra összpontosít.

Ezt is ajánljuk a témában

„Miután az ország lakosságának 80 százaléka követi a bajnokságot, rengeteg háztartásba eljut a labdarúgás, ezzel pedig pozitív hatást gyakorolhatunk a honfitársaink életére” – erősítette meg a világhírű spanyol Marca című lapnak a szaúdi liga képviselője, akit arról is faggattak a riporterek, milyen célkitűzések lebegnek a szemük előtt.

Célunk a sportág fejlesztése, a tehetségek felépítése és támogatása. Ez nem korlátozódik a pályán lévő professzionális futballistákra, az elvárások a labdarúgás egészére vonatkoznak.

Elkötelezettek vagyunk a sportág mellett, szeretnénk kinevelni a tehetségek következő generációját, a labdarúgóktól az edzőkig, a menedzserektől a háttérben dolgozó stábig. Azon dolgozunk továbbá, hogy a futball és a kultúra egységét hozzuk létre, pozitív hatást érjünk el a stadionokban, a labdarúgás összekapcsolja az embereket, a közösségeket, az oktatást, az egészségügyet és a társadalmi befogadást elősegítő kezdeményezéseket” – hangsúlyozta a szakember.

Ezt is ajánljuk a témában

Szaúdi futball: eltökéltek és megállíthatatlanok 

Az SPL nem a versenyt keresi Európával, hanem az együttműködés lehetőségét. A Közel-Keleten arra törekednek, hogy a szurkolók számára a futball váljon a fő szórakoztatássá.

A klubok az egész ligában gyors növekedésnek indultak a privatizáció, a pénzügyi irányítás, a játékosszerzési stratégiák, az irányítási intézkedések és az infrastruktúra fejlesztése révén. A világ legjobb futballvezetői közül néhányan mostanra jelen vannak a klubokban, szilárd struktúrát építenek fel, amely lehetővé teszi a brandek számára a növekedést és az értékteremtést. Ezért is mozdultak el a fenntartható sikerek irányába.

Ezt is ajánljuk a témában

A portugál futballcsillag, Cristiano Ronaldo a hivatalos bemutatása előtt Rijádban ismerkedik az új mezével
Fotó: MTI/EPA/al-Naszr

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­k­­­e­l­d­­ ­­­a­­­ ­­­s­­­z­e­­­x­­­i­ ­­­p­u­n­c­i­­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
snfbvksan
2024. július 25. 09:56 Szerkesztve
Az föl se merül a perverz araboknál, hogy ők maguk focizzanak, ha már annyira kell nekik az az alja szórakozás. Maguktól azok csak teve- vagy kecskekúrásra képesek, meg a nők bezsákolására. Azon túl mindent másokról másolnak, utánoznak. Pl. Dubai hiába egy modern város, csak egy értéktelen másolat. Ahogy mindenük csak az.
zrx8
2024. július 25. 08:57
Nem az ottani klímára találták ki a futballt. Ott csak szenvedés.
flesh ripper
2024. július 25. 08:46
A képen, Ronaldo mellett Cicciolina.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!