Miről panaszkodik egy pénzben úszó focista Szaúd-Arábiában?

2024. január 21. 18:13

Cristiano Ronaldo spanyol csapattársa szerint nem minden arany, ami fénylik.

2024. január 21. 18:13
Nassr's Portuguese forward #07 Cristiano Ronaldo reacts during the Saudi Pro League football match between Al-Ittihad and Al-Nassr at King Abdullah Sports City Stadium in Jeddah on December 26, 2023. (Photo by AFP)

Kongatják a vészharangokat: egyre több labdarúgó panaszkodik és menekülne az arab világból. A világsztárok sorát (Ronaldo, Neymar, Mané, Benzema) magához édesgető Szaúd-Arábia közelről sem olyan vonzó, mint amilyennek látszik. Az európai topfutballhoz képest is búsásan fizető liga szakmailag és emberileg sem a játékosok álma. A beáramlást kimenekülés követheti. Az első fecske Jordan Henderson, aki éppen Szoboszlai Dominik miatt lett létszámfeletti Liverpoolban, s igazolt egykori csapattársa, az immár vezetőedző, Steven Gerrard klubjához, az Al-Ettifaq-hoz, hogy fél év után visszatérjen Európába az Ajax Amsterdam játékosaként.

Ezt is ajánljuk a témában

Konkrét lépéseket még nem tett a lelépés érdekében, ám az AS-nak adott nyilatkozata alapján korántsem elégedett a helyzetével Aymerick Laporte, aki ötszörös angol bajnokként és friss Bajnokok-Ligája-győztesként hagyta el a Manchester City-t a nyáron az Al-Nassr kedvéért. A 29 esztendős, tehát ereje teljében lévő spanyol hátvéd hazája egyik sportlapjának elmondta, mi zavarja leginkább, és gondolkodik-e a váltáson.

Jelenleg még nem gondolkodtam rajta, de 

ha ilyen rövid időn belül csalódott vagyok, akkor vajon mit tegyek. Ez a pillanat még nem érkezett el, de a jövőben megtörténhet, ha ez a dinamika folytatódik. 

Őszintén szólva, sokan nem csak a futball miatt jöttünk ide. Sokan örülünk ennek, de én is keresek valamit ezen túl, nem a gazdasági részt meg ilyenek. Ami az életminőséget illeti, másra számítottam, mert itt edzés után az ember napi három órát tölt az autóban. Rijádban hatalmas a forgalom, ez időpazarlás” – adott betekintést Laporte, aki szerint sokan panaszkodnak.

Európához képest nagy változás, de végül is alkalmazkodás az egész. Nem könnyítették meg a dolgunkat... Valójában sok olyan játékos van, aki elégedetlen. Minden nap dolgozunk rajta, úgymond tárgyalunk, és meglátjuk, hogy javul-e egy kicsit, mert ez nekik is újdonság, hiszen olyan európai játékosok is vannak, akiknek már hosszú pályafutásuk van. Lehet, hogy nincsenek ehhez hozzászokva, és kicsit komolyabbhoz kell felnőniük.

Laporte – akinek csapattársa Cristiano Ronaldo, Mané, Marcelo Brozovics, Otávio és Alex Telles – egy másik aspektusra is felhívta a figyelmet. Sokan azt gondolnák, hogy kényelmesen „eljátszogatnak” az arab világban az unokáik jövőjét is megalapozó légiósok, a valóság ezzel szemben egészen más.

Háromnaponta játszunk, és ez kimerítő. Azt mondanám, inkább fárasztó, mint unalmas. Sok mérkőzés és forduló van, utazni kell állandóan, és ez nem teszi lehetővé, hogy túl sokat pihenj. Amikor szünet van, mész a válogatottba, ott nem adnak ki szabadnapokat. 

Mentálisan és fizikailag is bonyolult, még ha más vagy valamivel kisebb is a játék irama. Ez valami kemény. 

Játsszunk a kupában, a szaúdi ligában, az ázsiai BL-ben...” – részletezte Aymerick Laporte.

Tegyük hozzá, Európában is az ugyanez a menetrend. Csak a csillagászati helyett csúcs fizetésért, a legmagasabb színvonalon.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pernahajder
2024. február 02. 09:08
Mindenki a saját szintjén nyomorog.
Gullwing
2024. január 22. 16:56
Most akkor sírnak mert a csillagászati pénzt keresnek?
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2024. január 21. 18:33
nem tellik helikopterre?
rugbista
2024. január 21. 18:33
Sok okos lórúgó! Mit gondolt, mi lesz ott? Ha nem vitt párt, dugni nem lehet; piálni nem lehet. Mindig kbsztt meleg van, az emberek teljesen mások, mint az európai kultúra emberei, a nyelvük nehéz. Ők ott máshogy élnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!