Kína egy pöröllyel koppintott az USA orrára

2023. szeptember 06. 06:52

Aznap, amikor az amerikai kereskedelmi miniszter éppen Pekingben oktatta ki a kínaiakat az exportkorlátozásról, a Huawei kiadta legújabb fejlesztésű telefonját, amelyben éppen a szankciók miatt nem lehetne csúcskategóriáshoz közeli chip. De van. Még hogy a kínaiaknak nincs humorérzékük!

2023. szeptember 06. 06:52
RAIMONDO, Gina; HE Li-feng
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Makronóm Intézet elemzőjének írása. 

Néhány nappal ezelőtt az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere Kínába látogatott, hogy enyhíteni próbáljon a két ország feszült gazdasági kapcsolatain. Az amerikai felsőkategóriás chipek kereskedelmi tilalma olyan háborút robbantott ki a felek között, amelynek a vége akár egy globális kereskedelmi konfliktussá, rosszabb esetben egy hidegháború 2.0-hoz vezethet.

A befagyott diplomáciai kapcsolatok kiolvasztása érdekében az USA érezhetően aktívabb, mint Peking. A csúcsvezetők egymás kezébe adják a kilincset Pekingben, az oly sokszor hangoztatott gazdasági „függetlenedés” kifejezést Washington gyorsan „kockázatmentesítésre” cserélte, a kínai piac elvesztése miatt érzett aggodalom pedig túlnőtt az amerikai hegemón törekvéseken.

Chip Wars frontvonalai azonban megszilárdulni látszanak: azt Raimondo is jelezte, hogy az USA nem fogja eltörölni sem a védővámokat, sem az exporttilalmat a csúcstechnológiás vezetők esetében, mire Peking is biztosította a tárcavezetőt: esze ágában sincs feloldani a Micron amerikai chipgyártóra kivetett szankciókat. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kinek van kisebb?

Pontosan aznap, amikor Raimondo újabb udvariasan fenyegető eszmecserét folytatott kínai partnereivel, a Huawei hihetetlen humorérzékkel csendben bejelentette legújabb okostelefonját, a Mate 60 Pro modellt. 

A csendből aztán hamarosan akkora vihar támadt, hogy Washingtonban is nyíltak az esernyők. Mint kiderült, az új készülékben 7 nanométeres technológiával készült chip van, amely az amerikai exporttilalom miatt elméletileg nem lenne lehetséges, hiszen – legalábbis az USA és a világ eddig úgy tudta – a kínai technológia megrekedt a középkategóriás félvezetők gyártásánál. 

Az, hogy a Huawei mégis megcsinálta, egy dolgot jelenthet: az amerikai szankciók nem tudták megakadályozni Kínát abban, hogy forradalmi technológiai előrelépést tegyen, és vállat vonjon az exporttilalomra.

A Huawei készülék érthető módon óriási pánikot robbantott ki az Államokban. Az egész kereskedelmi politika létjogosultsága kérdőjeleződött meg egyetlen nap alatt, és a kormányzat felsőbbrendű hite omlott porba azzal kapcsolatban, hogy Kínát a technológiai középkorban lehet tartani a szankciókkal. 

A pekingi állami média nem is köntörfalazott sokat. A hírek az új készülék megjelenéséről mind kiegészültek ezzel a mondattal: 

Peking éppen megmutatta az Egyesült Államoknak, hogy a szankciókra épülő kereskedelmi háborúja egyértelmű kudarc. 

A történtek annak fényében különösen megalázóan hatnak Washingtonra, hogy a Huawei az egyik legtiltottabb vállalat amerikai részről, vagyis semmiféle olyan technológiát vagy terméket nem lehetett exportálni számára (és csatolt részeinek), amely lehetővé tett volna azt, hogy piacra dobjon egy olyan telefont, amilyet most éppen piacra dob. 

Az új készülék nagyjából az Apple 2018-as modelljének kapacitásával rendelkezik, a 7 nanométeres chipek megjelenése mégis pörölycsapásként érte az amerikaiakat, különösen a gyártókat, akik bíztak abban, hogy véget ér az exporttilalom rémálma, és újra szállíthatják a chipeket Pekingnek. Nos, úgy tűnik, Kína az egészet megoldja otthon.

Merre tovább?

Természetesen mindenki az új telefon erejére kíváncsi, ezzel kapcsolatban pedig már ömlenek a tapasztalatok és a vélemények. A kínai vásárlók eddigi visszajelzései alapján a készülék a csúcskategóriás 5G-s telefonok letöltési sebességét is megbízhatóan hozza. A Huawei szerényen csak annyit közölt: a chipet a telefonba a Semiconductor Manufacturing gyártja, ami nagy részben a kínai kormány tulajdonában van.

Az állami háttér és a hatalmas technológiai ugrás természetesen felveti a kérdést a washingtoni törvényhozásban is: mekkorát tévedtek az exporttilalommal kapcsolatban, és merre induljanak tovább? 

Az egyértelművé vált, hogy Kína beszállt a legnagyobb játékba, még akkor is, ha versenyképessége volumenét még korai lenne elemezni egyetlen készülék alapján. 

A Biden-kormányzat előtt két lehetőség áll: vagy enyhítenek idővel a tilalmakon, belátva, hogy semmi értelmük nincsen, vagy éppen ellenkezőleg, tovább szigorítanak azokon, bízva benne, hogy Kína nem tud időben reagálni technológiai szinten. Ez utóbbi ellen szól a Huawei telefonja, ráadásul az amerikai chipgyártók is egyre erősebben lobbiznak annak érdekében, hogy folytathassák az eddig mindenki számára gyümölcsöző kereskedelmet. 

Ezt is ajánljuk a témában

A háború folytatódik, ezúttal azonban Kína olyan fegyvert vetett be, amelyről az amerikaiaknak még csak tudomása sem volt. Ahogyan egy elemző fogalmazott: Raimondo azért ment Kínába, hogy lehűtse a kedélyeket, erre jön ez a chip, és az arcába nevet: „Nézd, már nincs szükségünk rád!”.

Fotó: Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter és He Li-feng kínai miniszterelnök-helyettes Pekingben 2023. augusztus 29-én.
MTI/EPA/Pool/AP/Andy Wong

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálja a makronom.hu oldalon.
 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. szeptember 07. 14:14
Kína idáig, 50 éven keresztül, nem fegyverkezett, hanem ipart és képzést fejlesztett. Az US nem tanult Japán, Korea, Szingapúr, Hongkong példájából és most Gina Raimondo megszívta Kína akármijét. De, nekünk: Miért nincs chip gyártásunk, mikroelektronikai iparunk, miért szorulunk importra? Miért nincs a legcsekélyebb törekvés sem hidrogén energetikára, a Szerencsejáték Zrt.-nél, az MVM-nél összegyűlt pénzt talán nem sportrendezvényekre, azok népszerűsítésére és kormánypropagandára kellene fordítani, hanem az importtól független energetikára és a cshipgyártási technológiákba.
Chekke-Faint
2023. szeptember 06. 08:18
No kérem most jött el az amit húsz éve mondtam, Kína megtanulta a leckét a nyugattól. Naiv álom volt, hogy egy földműves fejletlen nagy birodalom marad. Első leckét a Philips vitte nekik a hetvenes években, de már abban az évben megjelentek az olyan zsebrádiók amiket a kiíniak lemásoltak és kínai termékként forgalmazták. Hát így fejlődött ez ki szépen a chipgyártásig.... Persze a nyugati mohóság még mindig reménykedik valamiben.
zavulon
2023. szeptember 06. 08:08
Samsung is saját chippekkel próbálkozik.
pipa89
2023. szeptember 06. 07:46
Őszintén? Engem nem érdekel sem az USA, sem Kína, csak Európa. Hol van Európa? A FED-tulajok kezében, a béka segge alatt. Kinyírtak minket a piacról az ukrán-orosz háborúval.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!