Képregényben Rozsomák Deadpoolt is leveri

2024. augusztus 03. 10:33

Már egy hete nézhető a Deadpool & Rozsomák a moziban, a film bemutatójára pedig a képregénykiadók is felkészültek. Főleg Rozsomákkal.

2024. augusztus 03. 10:33
Rozsomák-képregények
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Böjtös Gábor

Komoly várakozás előzte meg a nemrégiben bemutatott Marvel-filmet, a Deadpool & Rozsomákot, melynek hőse, a halhatatlan Wade Wilson (avagy Ryan Reynolds alakításában Deadpool, aki ellenfelein túl lebontja a negyedik falat) nem ismer tréfát, ha arról van szó, hogy mindenből viccet csináljon. A komoly várakozást pedig tessék szó szerint érteni, méghozzá nem csak azért, mert a Disney-nek kb. ez volt az utolsó esélye, hogy kicsit javítson a felvásárolt Marvel-birodalom renoméján, amit az elmúlt néhány évben sikerült alaposan lerontani. A másik ok, hogy Rozsomák és az őt alakító Hugh Jackman ezzel a filmmel térhetett vissza kicsit a vászonra. És itthon a képregények világába.

Ezt is ajánljuk a témában

De hogy ki Rozsomák, avagy Logan, aki már 1974 óta a képregények fontos szereplője, az X-Men oszlopos tagja, aki sokkal inkább rozsomák, mintsem farkas, így hála az égnek a rossz mozifilmes névválasztást is sikerült helyrehozni az évek alatt? Maga a rozsomák ugye egy Kanadában honos ragadozó, amely viszonylag kis termetéhez képest kimondottan harcias és agresszív, sőt a magához képest jóval nagyobb betolakodókat is megtámadja, ha a területét védi. A feladatot, hogy új kanadai szuperhős szülessen, Len Wein, a Mocsárlény egyik alkotója kapta évtizedekkel ezelőtt, aki ezeket a tulajdonságokat vette alapul az új szereplő megalkotásakor.

Wein még azt is fontolóra vette, hogy Rozsomák francia-kanadai legyen, köszönhetően a kanadaiak erős nacionalista érzelmeinek, amikkel a ‘70-es években el akartak szakadni Kanadától.

Rozsomák az első történeteket követően ugyan számos változáson ment keresztül az évek alatt, így az eredete sem maradt ugyanaz, az idővel egységessé vált, hogy karmai és csontja adamantiumból, egy fiktív fémötvözetből készültek, amely leginkább karakterhez és ellenségeihez köthető. Többek között ezzel, és még sok-sok más információval foglalkozik a Vad Virágok Könyvműhely Mi vagyunk a Marvel-sorozatának legújabb tagja, az Én vagyok Rozsomák.

Ezt is ajánljuk a témában

Limitált adamantium-hős

Loki, Vasember, Pókember(ek) és a Galaxis őrzői után ezúttal Rozsomák kerül terítékre az ötödik keményfedeles, védőborítós kötetben, ami a megszokott szerkesztési elvek szerint a bemutatott karakter legfontosabb történeteit mutatja be, összesen 300 képregényes oldalon, amelyet 16 oldalnyi szerkesztői szöveg egészít ki, kitérve a hős születésének és életének számos mozzanatára. A képregény-antológia limitált változatában rádásul 24 oldal plusz tartalom, a Wolverine (2020) 19. füzet is szerepel.

Rozsomák
Én vagyok Rozsomák (Vad Virágok Könyvműhely)

A régi Semic Interprintnél megjelent X-Men-füzetekkel, a Kingpinnél kiadott Logan- és Rozsomák-képregényekkel, valamint az egyéb, magyarul is megjelent kiadványokkal persze már a magyar rajongók is jobban megismerhették a karaktert, de a Vad Virágok sorozata azért is izgalmas, mert a közkedvelt Marvel-karaktereket mindig a születésüktől/felbukkanásuktól mutatják be az olvasónak, számos érdekes jegyzet társaságában, követve életútjukat a modern, mai képregényekig.

Ezt is ajánljuk a témában

Így történik ez most is, ennek hála Rozsomák első, 1974-es felbukkanásával kezdjük a sort, mely Hulk társaságában következett be, majd a nyolcvanas és kilencvenes éveket bemutatva jutunk el az ezredfordulóhoz és az azt követő kalandokhoz, hogy a végén egy kis ráadást kapjanak a limitált változat vásárlói. A történetek és a rajzok stílusa az eltelt éveknek és az eltérő alkotóknak köszönhetően nem egységes, kellően változatos, miközben minden esetben jegyzetekkel gazdagodva tudhatunk meg többet a karakterről és az adott alkotókról. Vagy éppen a legfontosabb ellenfelekről, mint Juriko Ojama, avagy a közismert Halálcsapás.

Rozsomák
Én vagyok Rozsomák (Vad Virágok Könyvműhely)

Hozzáteszem, hogy aki a kilencvenes években a magyar X-Men-sorozatot olvasta, kicsit egységesebb és folyamatos betekintést kapott a zömök és harcias karakter életébe, de részben 

pont azért szeretem a Mi vagyunk a Marvel-kiadványokat, mert kicsit tágabban értelmezik a fókuszban lévő szereplők bemutatását, ráadásul számos érdekességet is megtudhatunk 

a jegyzetek elolvasásával. Nekem egyébként az 1986-os Sebzett farkas volt a kedvencem, de a limitált kiadás ráadás története sem rossz. A kiadvány pedig a szokásos, minőségi és izgalmas kötet, maximum néhány elírásba és apró oldalhibába tudnék belekötni.

Ezt is ajánljuk a témában

Rozsomák Noir

A szintén keményfedeles kiadvány a 2009-es Wolverine Noir 4 füzetét tartalmazva egy egészen különleges kalandot mutat be, melyben a manhattani, 1937-ben élő Jim Logan a főszereplő, New York legádázabb kés-szakértője, aki féleszű társával a „Logan & Logan” nevű lepukkant nyomozóirodát vezeti. Egy nap azonban előkelő hölgy lép be az irodába, Mariko Jasida, amitől Logan élete teljesen felborul, mi pedig lassan megismerjük a karakter véres és tragikus múltját.

Rozsomák Noir
Rozsomák Noir (Vad Virágok Könyvműhely)

C.P. Smith rajzaival Stuart Moore története valódi kuriózum, pláne azok számára, akik jól ismerik Rozsomákot, hiszen ezúttal egy egészen más oldalról kapnak betekintést a karakter lelkiállapotába, múltjába. 

Vannak ismerős elemek, mégis mintha egy másik férfit látnánk, másik életúttal, ami ráadásul – akár a cselekményt, akár a látványvilágot nézzük – ragyogóan illeszkedik bele a noir köntösbe. 

Remélem, a Noirból is lesz egy hasonlóan izgalmas sorozat itthon, mint a nagyobb testvérből, a Rozsomák Noir mindenesetre remek indítás, az idei esztendő legjobb kiadványai közé tartozik.

Ezt is ajánljuk a témában

Több is van az adamantium mélyén

Persze Rozsomák élete izgalmasabb és nagyobb, mint két kötetnyi képregény, nem véletlen az sem, hogy világszerte annyian kedvelik a nem éppen szokványos hőst. A film hazai bemutatójára viszont nemcsak a Vad Virágok készült, de a Fumax is, hiszen a kiadó a Rozsomák – Az állam ellensége és a Rozsomák és Deadpool keményfedeles köteteket időzítette a premierhez. Így aztán bőven volt/van mit olvasni a mozifilm érkezésekor.

Természetesen a szuperhősök műfaja egy egészen egyedi kategória. Sokszor látni, hogy a képregényekkel szemben a mai napig van egy erős előítélet, hiába a számos pozitív példa, amely mutatja, hogy ez a műfaj is képes művészi értékeket képviselni. A Rozsomák Noir valahol az átmenetet jelképezi, hiszen még a szuperhősök világához kapcsolódik, de már egy egyedibb, önálló megközelítés alapján mutatja be karakterét. Éppen ettől érdekes, éppen ettől izgalmas. Pont ahogy maga Rozsomák is, akit most abszolút nem hiányolhatunk. Sem a mozivásznon, sem a képregényes paneleken.

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. augusztus 03. 11:33
Az összes szuperhősös képregény meg film, ahol a főhős kívül hordja az alsógatyáját, zsidó homoerotikus gagyi. A buziknak jó képregényezést, meg filmezést!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!