Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Anne Frank naplója rajzolva is megható, de más képregények is jutottak a Comic Conra

2024. június 01. 14:23

Számos különleges képregény debütált a 3. Budapest Comic Conhoz időzítve, ezekből mutatunk be párat, de marad még a tarsolyban meglepetés egy másik alkalomra is.

2024. június 01. 14:23
Anne Frank naplója
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Böjtös Gábor

 

Ahogy a nevében is benne van, a Comic Conon azért elég nagy hangsúlyt fektetnek a képregényekre, még ha nem is akkorát, mint mondjuk, Amerikában. Ezért aztán a képregénybörzék végtelen sorában is kiemelt fontosságú, hogy a jelenlévő és dedikáló, a portékájukat áruló, a rajongókkal beszélgető és fotózkodó szerzők valami újdonsággal készüljenek az eseményre.

Ezt is ajánljuk a témában

Így kaptunk meghívást is a 3. Budapest Comic Conra, méghozzá a zsiger.hu-s Kovács Milán jóvoltából, hiszen elkészült a rajzoló Brazillal közös műve, az Idols; de emellett is akadt sok minden: Pókemberek sokasága a Vad Virágok Könyvműhely legújabb keményfedeles kötetében, Anne Frank naplója újrakiadása a Park Kiadónál, sőt ez még csak a jéghegy csúcsa, elvégre 

300 példányban készült, óriási méretű Alien-albumtól A holló újrakiadásáig és Joe Hill képregényéig sok minden megjelent 

a rendezvényre. Van, amit később még bemutatunk, de most elsőre három képregénnyel foglalkozunk.  

Ezt is ajánljuk a témában

A tinédzser kislány, akinek sorsa még mindig megríkat

Anne Frank történetét talán mindenki ismeri. A német Anneliese Marie „Anne” Frank (1929. június 12. – 1945. március) egy zsidó származású német lány volt, aki tizenharmadik születésnapjától 1944. augusztus 1-jéig vezette hollandul írt naplóját a családjáról, érzéseiről. A háborús helyzetben jegyzett írásokat később gyűjtötték egybe és adták ki Anne Frank naplója (Het achterhuis) címen, amely azóta világhírűvé tette a tragikusan fiatalon elhunyt leányt. Ari Folman és David Polonsky pedig ezt a történetet, ezt a naplót öltöztette képregényes formába.

Ezt is ajánljuk a témában

Az itthon először 2017-ben kiadott, majd az évek során elfogyott képregény különleges módon mutatja be a közismert naplót, alkalmazkodva mindenbe ahhoz, amit a tragikus sorsú lány a háború alatt lejegyzett, így paneleken láthatjuk, ahogy a családjával és jóformán idegenekkel rejtekhelyre vonul a fokozódó helyzet miatt, sorsuk pedig egyre szomorúbb a bezártság okán. Persze, Anneliese igazi tini lány, így néha nehéz azonosulni a folyton forrongó és lázadó kamasszal, 

mégis, sokadik alkalommal is ugyanúgy, ugyanolyan szívszorítóan hat ránk a lezárás, mint elsőre. 

Ha nem is egy Maus: egy túlélő regénye, a kötet így is megéri az árát, a rajzok ráadásul nagyon erősek és sokszor tökéletesen megfogják Anne Frank fanyar humorát, sőt rá is erősítenek. Már csak emiatt is ajánlott az 5999 forintos, puha fedeles kiadvány.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi vagyunk a Pókemberek

A Vad Virágok Könyvműhely nagyon bele tud nyúlni a tutiba, ezt a Hellboy mellett többek között a Konc bizonyítja leginkább, és bár utoljára a Pókpunk: Hatóságilag tilosért nem voltam oda, mert a modern Pók-sztorit túlságosan részrehajlónak és demagógnak éreztem, a Comic Conra megjelent legújabb keményfedeles Marvel-kötetben ugyanúgy bíztam. Az Én vagyok/Mi vagyunk sorozat egy-egy szuperhőst vagy szuperhősökből álló brigádot helyez a középpontba, majd bemutatja a karakter/karakterek és a képregény fejlődését. Különálló és különböző korszakokból vett kis történetek jelentik a választott személy(ek) kalandjait, közben pedig elemzéseket és történeti összefoglalókat olvashatunk ezek születéséről.

Ezt is ajánljuk a témában

Így van ez a Mi vagyunk a Pókemberek esetében is, mely a 2023-as Pókember: A pókverzumon át animációs filmből táplálkozik, vagyis azokat a Pókembereket és alternatív világokat mutatja be, amiket onnan is ismerhetünk. Azt már ugye régóta tudjuk, hogy nem Peter Parker az egyetlen Pókember, és az elmúlt évtizedekben a Marvel egyre jobban kibontotta ezt a világot. 

A több mint 300 oldalas, keményfedeles kötetben egyből összeér a jövő és a múlt, 

így a 2099-es Miguel O’Hara Peter világában köt ki, míg ő a jövőben, ahol az ottani Keselyűvel küzd meg.

Ezt is ajánljuk a témában

De a vicces Póksonka mellett akad még komolyabb és kellően komorabb Spider-Man Noir, a nyomozós, intrikus sztorit aztán a szintén noir, fekete-fehér Pókbálvány váltja. Persze akad itt Póknő is, aki szintén nem ismeretlen a hazai közönségnek, egy szomorú napon pedig Peter Parkerről is megemlékeznek az ismerősei, családtagjai és barátai. A rajzok és a sztorik áltagban elég jók, a noir pl. kifejezetten kedvencem lett, ahogy a megemlékezés is, 

de a 16 sztori között mindenki talál magának valót, miközben az ezeket megelőző jegyzetek is érdekes és értékes adalékkal szolgálnak. 

Az igényes, a kiadótól megszokott formátumú kiadvány emiatt ajánlott a sorozat és a karakter kedvelőinek.

Ezt is ajánljuk a témában

Idols – ahol Spider Jerusalem nagyon otthon érezné magát

milánK keresett meg a Budapest Comic Con kapcsán, mert látta a prágai beszámolómat, és úgy gondolta, hogy a hazai is lesz ugyanolyan izgalmas – amiben nem is tévedett –, egyben pedig legújabb kiadványát akarta promózni, ami az Idols címen fut. Ebből érkezett egy kisebb press kit is, vászontáskával, korábbi képregénnyel, extrákkal és aláírással, 

én pedig egyből beleszerettem a látványba, mert az jószerivel egy az egyben nagy kedvencem, a Transmetropolitan világát és stílusát idézte. 

Ez elég is volt a jól induló kapcsolathoz, csak azt sajnáltam, hogy az Idols mindössze egy vékonyka, alig több mint 20 oldalas füzetet jelent, ami hivatalosan az 1. évad 1. epizódja.

Ezt is ajánljuk a témában

A történet a jövőben játszódik, méghozzá egy világméretű áramkimaradás után, egészen pontosan 9 hónappal, amikor új generáció születik. Az esemény hatására tömegesen születnek az eltorzult, állatokra hasonlító emberek, de közülük is kiemelt fontosságú „az első kimnek” nevezett csecsemő, avagy Zéró úr, 

akinek tipikus és unalmas, önkielégítéssel feldobott élete igen gyorsan új irányt vesz, mikor egy nagyvállalat keresi fel, hogy csatlakozzon az új projekthez, 

aminek keretein belül egy szerkezet mindenhova követné és rögzítené az életét, ezzel örökre megváltoztatva az otthoni szórakozást.

Persze biztos van valami stikli a dologban, ez már az első epizód alapján is egyértelmű, de hogy mi, az majd a későbbiekben derül ki. Legalábbis reméljük, mert a füzet tényleg vékonyka és rövid, így bőven van még tennivaló. A Kickstarter-kampánnyal életre hívott képregény a sztori terén így még számomra is kérdőjeles, nagy ötleteket egyelőre nem látok benne, meztelenséget annál inkább, ráadásul nekem a szövegvilága is öncélúan közönséges (hacsak nem fogadjuk el, hogy kb. a Hülyék paradicsoma (Idiocracy) világa elevenedik meg benne, viszont az  ötszörös Alfabéta-díjas Brazil, avagy Tebeli Szabolcs rajzai nagyon jók, egy az egyben hozzák a Darick Robertson-féle Transmetropolitan érzetét a rengeteg részlettel. Kicsit felemásak az érzéseim, de bízom benne, hogy valami nagy dolog sül ki a koncepcióból.  

A Földön nem éli(ly)en

Ahogyan említettem, ez csak egy kis szelete annak a dömpingnek, ami elkészült a rendezvényre, hiszen a Fumax (mangák, Conan és különlegességek) és a Gabo (A holló, Egy kosár fej, Az Omegák) kötetein felül más kisebb-nagyobb kiadók is megjelentek a színen portékájukkal, például a Pesti Könyv az Aliennel. A közeljövőben még lesz pár bemutató a képregény-rajongóknak, érdemes akkor is velünk tartani. 

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. június 03. 13:20
Helyére került a mű a fantasy polcra
tompika-2
2024. június 01. 23:54
Azért érdekelne, hogy mi is van a golyóstollal belehamisított oldalakkal? Mi volt azokkal a cél? Emellett akkor mennyit is ér akkor ez a napló?
bodrigyuri
2024. június 01. 19:18
Hangsúlyt kapott a képen a tinta és töltőtoll. Szánalmas.
zsolt196969
2024. június 01. 18:47
Szegény zsidók sajnálom őket. Ja nem....... Most ők pont ezt csinálják..... A. Palesztin állammal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!