Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Sorozatgyilkosok, vérbírók és keretlegények – új könyv kalauzol a 20. század sötét bugyraiba

2024. június 28. 06:05

Miért gyilkolták a munkaszolgálatosokat a keretlegények a keleti fronton és hogyan manipulálták Péter Gábor emberei a népbírósági eljárásokat?

2024. június 28. 06:05
null
Mandiner

Nyitókép: Fortepan 163019.

 

A Libri Könyvpalotában mutatták be Veszprémy László Bernát történész, az MCC Corvinák folyóirat főszerkesztője, lapunk munkatársának új könyvét, melynek címe: Piszkos munka. A munkaszolgálat és a »keretlegények« történetei a népbíróságon.

A kötet a Jaffa kiadónál jelent meg, ahol a szerző korábbi, történeti témájú könyvei is megjelentek (a Gyilkos irodák, az 1921 és a Tanácstalanság). A szerzővel ezúttal Kohán Mátyás újságíró, lapunk munkatársa beszélgetett.

Kohán kérdésére, miszerint egyáltalán miért volt szükség egy újabb, a holokauszttal és a munkaszolgálattal foglalkozó kötet megírására, Veszprémy úgy felelt, hogy a téma mindig aktuális, ráadásul 

a munkaszolgálat történetét ez idáig nem dolgozták fel monografikus igénnyel magyar nyelven. 

Veszprémy saját könyvéhez nem csak a holokauszt-kutatás módszertanával élt, de a kötetnek van hadtörténeti, jogtörténeti és pszichológiai oldala is. Utóbbi területeken neves szakértők segítették a munkáját, ám saját kutatási is kiterjedtek voltak, számos levéltárból több mint 400 népbírósági pert nézett meg, hogy feltárja, kik voltak a „keretlegények”, mivel vádolták őket, hogyan védekeztek és milyen büntetéseket kaptak.

Mint Veszprémy jelezte, az első kérdés, amit meg kellett vizsgálnia: 

egyáltalán miért gyilkolnak egyes emberek?

Egyes szerzők a hangsúlyt az evolúciós biológiai magyarázatra helyezték. E szerint mindannyian „önző génjeink” hordozói vagyunk, evolúciós előnyöket keresünk az erőszakos viselkedéssel, és ilyen értelemben az erőszakos tettek mögött „ráció” található.

Az érveket alátámaszthatja, hogy a tömeges gyilkosságok már jóval az államszerkezetek előtti időszakban is az emberi történelem részét képezték. Kevéssé ad viszont választ ez a magyarázat látszólag motiváció nélküli, különösen kegyetlen gyilkosságokra.

Természetesen 

a Horthy-korban erős volt az antiszemitizmus,

tehát az egyik válaszlehetőség nyilván az ideológia szerepe. Azonban kegyetlen tömegmészárlásokra demokráciák katonái is képesek, ráadásul a „keretlegények” és századparancsnokok között alig akadt nyilas vagy egyéb szélsőjobboldali párttag. A szerző utalt a dilemmára: kérdéses, milyen szerepe lehetett az antiszemita propagandának azon „keretlegények” esetében, akik – analfabéták lévén – el sem tudták olvasni azt.

A kötet szerzője (balra) és a moderátor, Kohán Mátyás (jobbra). 

Veszprémy szerint a biológia és a pszichológia további magyarázatokkal szolgálhat a belső motivációk terén. A pszichológiai szakirodalom számos teória van a „sorozatgyilkos karakter” kialakulására, míg más kutatások arra utalnak, hogy az agresszióra erős genetikai hatás érvényesül. Az biztos, hogy bizonyos rendellenességek vagy személyiségzavarok növelhetik az erőszakos bűnelkövetés esélyét. Ilyen genetikai és biológiai okok nyilván egyes „keretlegényeknél” is fennálltak, ilyenekre is talált példákat,

 a kötet bemutat néhány ilyen klasszikus, sötét lelkű pszichopatát,

mint például Kauschky Györgyöt, aki kvázi lemészárolta saját századját a keleti fronton.

A kötet az egyéni gyilkosságokon kívül a tömeggyilkosságok történetével is foglalkozott. Bár a legismertebbek a cservenkai, a kiskunhalasi, az apafai és a pusztavámi tömeggyilkosságok, ezek nem vagy kevéssé köthetők magyar „keretlegényekhez”, a tettesek németek voltak. A hírhedt 1943. április 29-i dorosicsi tűzvészről viszont több népbírósági peranyag is szól.

Ezeket átvizsgálva Veszprémy megállapította: 

a kommunista hatóságok manipulálták az iratokat,

 a perekben elfogadott jogerős tényállások egymást kategorikusan kizárják. Így sajnos máig nem lehet biztosan tudni, mi történt azon a bizonyos estén, noha a szerző nem zárja ki, hogy valóban a „keretlegények” gyújthatták fel a pajtakórházat.

Veszprémy könyvében külön fejezet foglalkozik a „váratlan elkövetőkkel”, vagyis a roma „keretlegényekkel” és a kollaborációval vádolt zsidók pereivel. Megdöbbentő módon 

három roma származású „keretlegényt” is halálra ítéltek és kivégeztek 

a holokauszt során elkövetett állítólagos bűneikért, de jogerős börtönbüntetést kapott a neves magyar-zsidó szobrász, Ligeti Miklós fia is, aki munkaszolgálatos század parancsnoka volt a keleti fronton. Veszprémy utalt rá, ezek a perek sokszor rasszista elfogultsággal zajlottak, a peranyagok súlyos kérdéseket vetnek fel a tárgyalások tisztességes mivoltával kapcsolatban, Ligeti perét például egyenesen koncepciós eljárásnak tartja. Utóbbinál az ítélet súlyosbító körülményként kezelte a vádlott zsidó származását – azaz antiszemita per volt.

A Piszkos munka című könyv végül kitér a „keretlegény”-perek és a nagypolitika kapcsolataira is: egyes „keretlegények” és századparancsnokok ügyeit a kommunista dominanciájú politikai rendőrség és népügyészség kisgazda vagy Pfeiffer-párti politikusok diszkreditálására használta fel. Ezek az ügyek, miután „megráncigálták” az alanyt, általában felmentéssel zárultak. 

A kötet új bizonyítékokat mutat be Jány Gusztáv tábornok, a 2. magyar hadsereg parancsnoka ügyében is,

 további forrásokkal támasztva alá a néhány történész által már eddig is képviselt álláspontot, miszerint koholt perben ítélték halálra és végezték ki a magas rangú katonatisztet.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. június 29. 14:04
Utóbbi területeken neves szakértők segítették a munkáját," neves szakértők...ebben a műfajban azok lehetnek nevesek, akik zsidók, vagy kiszolgálják a zsidók érdekeit..
sexykitty-101
2024. június 28. 12:58
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­­é­k­­­e­­l­d­­­ ­­­a­­ ­­s­z­e­x­­i­­ ­­­p­­u­­n­c­i­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Zolotarjov
2024. június 28. 09:35
Sokaknak a munkaszolgálatos behívó az életet jelentette, mivel így elkerülték az Auschwitzba való deportálást..
catalina11
2024. június 28. 09:30
oberennsinnen49 2024. június 28. 06:58 Veszprémy jól végzi dolgát, nyilvánvalóanm zsidó gyökerei vannak, teljesen korrekt, hogy elsősorban a zsidók sprsa áll az érdeklődése középpontjában." és ebben igencsak szelektíven kutatgat...például kikutatta, hogy zsidó kápók elleni perekben micsoda manipulációk voltak. De azt nem kutatta, hogy hány zsidó kápó volt, és mit tettek a halálgyárakban,. vagy például Recsken, vagy a KGB-ben NKVD-ben. A történészeknek nevezett manipulátorok ezer oldalakat írnak a gázkamrákról, de egy szót sem pazarolnak arra a zsidó Ilja Bergre, aki a NKVD/KGB alkalmazottjaként kitalálta, hogy Kenyér és Hús feliratú zárt teherautókba bevezetett kipufogó gázzal útközben öljék meg a foglyokat. A nagy holokausztkutató Karsai (is) például erősen hallgat arról, hogy az Auschwitzi tábor korábban 6, később 4.5, mára 1.3 millió zsidó áldozatából, hová tűnt a különbség. Igazi történész alig van, ilyen a zsidó Kun Miklós, Raffay Ernő, Borvendég Zsuzsanna és még néhányan..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!