Ez szerintünk is bolsevik mentalitás – fiktív interjút készített Csák Jánossal az Átrium

2023. február 03. 14:41

Az Alföldi Róbert nevével fémjelzett budai magánszínház cinikusan reagált egy valódi – a kulturális miniszterrel készült – interjúra.

2023. február 03. 14:41
null

Ahogy azt a Mandiner is szemlézte, Csák János kulturális miniszter interjút adott a Kultúra.hu-nak. A tavaly nyáron bezárását belengető – majd végül négy irányból támogatást szerző – Átrium Színház erre reagálva fiktív beszélgetést osztott meg közösségi oldalán Csák Jánossal.

A miniszter szavai az interjúból vett szó szerinti idézetek, a mieink pedig az arra felmerült gondolataink” – írja a budai magánszínház.

Az Átrium vezetői az elképzelt párbeszéd elején számon kérik a miniszteren a hazai „példátlanul magas általános forgalmi adót”, majd hozzáteszik: „végképp érthetetlen, hogy miért kell a kultúráért arányaiban jóval többet adóznia egy magyar embernek, mint egy németnek”.

Csák János azon felvetésére, miszerint Magyarországon egyébként jóval olcsóbbak az átlagos jegyárak, mint Nyugat-Európában az azonos előadások esetében, azt írják, szerintük a statisztikát a „kizárólag állami támogatás terhére, jegyárbevétel nélkül lejátszott előadások száma, a nyilvánvalóan teljesen abszurd 500 és 1000 forintos jegyek szórása” torzítja. A magánszínház úgy véli, mindez csak arra jó, hogy „valahogy közönséget generáljanak maguknak az amúgy állami forrásokkal jól eleresztett intézmények”.

 

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium tavaly nyáron közölte: rendelkezésre állnak a források a minősítéssel nem rendelkező színházak, zeneművészeti és táncművészeti szervezetek számára 2022. évi szakmai programjuk megvalósítására és működésük támogatására. A tárca kommünikéje hangsúlyozta: a magát függetlennek nevező, rendszeres állami támogatásban részesülő Átrium Színház is hozzájut a korábban megítélt kormányzati támogatáshoz. Mint írták, az általuk benyújtott pályázatot elbíráló kuratórium tagjait – ahogy az elmúlt három évben –, idén is a budapesti színházak közös működtetéséről szóló megállapodás értelmében Budapest főpolgármestere jelölte ki.

 

Magyarországon történetileg nagy az állam szerepe a kultúrafinanszírozásban, ez részben a bolsevik rendszer következménye, mert ellehetetlenítették és megszüntették a magánfinanszírozást. (…) Átlátható döntéseket akarok hozni. (…) Az állami támogatásokhoz ezentúl elvárásokat társítunk: a szakmai teljesítményen túl

A mecenatúrának több évszázados hagyománya van” – fejti ki Csák János az eredeti interjúban.

A kulturális miniszter ezen kijelentésére a színház a következőt reagálja: „Miniszter úr, mi aztán végtelenül pártoljuk a kommunizmus örökségével való leszámolást, nagyon ideje lenne szerintünk, és amit ön ebben az interjúban mond, kifejezetten szívünk szerint való. De valaki adjon már végre választ, hogy akkor miért megszüntették, és miért központosítottra alakították át a taó-támogatásokat?

és amikor ezt jeleztük, nagyon meg tetszettek sértődve lenni odafönn.”

 

És ha ez olyan szimpatikus, miért ad ki az ön által vezetett minisztérium olyan sajtóközleményt, amely az ön által példaértékűnek nevezett, az államtól valóban független működési mechanizmust – amely jelenleg nem támogatást kap a költségvetésből, hanem annak a közhasznú tevékenysége ellenére nettó befizetője – megvalósító intézményt »magát függetlennek nevezőnek« nevezi?” – írja a színház, majd hozzáteszik: „ezek szerint ön a döntnökeitől is el fogja várni, hogy a hatékonyságot, a nézői érdeklődést szem előtt tartva döntsenek az állami támogatásról,

nem lesz más választásuk, mint segíteni az általunk megvalósított modellt.”

 

Nyitókép: Átrium Facebook-oldala

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Perger
2023. február 06. 10:34
"Az Alföldi Róbert nevével fémjelzett budai magánszínház" az általuk választott liberális ideológiának megfelelően mint üzleti vállalkozás működjön tisztán piaci alapon. Ha ebben látják a független működésük kulcsát akkor legyen is úgy. 30-40000Ft-os jegyárak mellett vajon hányszor telne meg az Átrium? Szerintük amúgy is a piac az amit minden megfelelően szabályoz mert az állam az rossz gazda. Hajrá! Ezért a ha nem elég az amit megtermelnek akkor Róbert a kunyerálásra nyújtott remegő kezét vágja zsebre és vegye tudomásul, hogy a piac szerint mindez vele együtt ennyit ér! További marketing támogatást a saját mecenatúrájától kérjen.
Zubkov
2023. február 04. 10:31
robika, anyád picsájával foglalkozzál, kretén buzi
Dunhill67
2023. február 03. 22:41
ki ez a vén buzi ezzel az undorító szemüveggel?.....jaa..ez a Roberta (hány)
Zolotarjov
2023. február 03. 19:31
Az lippschi Átrium ellen való orvosság..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!