Vége azoknak az időknek, amikor majd az állam megoldja

2023. február 03. 14:02

A magyar értelmiségnek olyan magas elvárásai vannak, hogy ahhoz képest minden csak az elviselhetőség határát súrolja.

2023. február 03. 14:02
null
Csák János
Csák János
kultúra.hu

„A rezsiköltségek emelkedése miatt számos intézmény tart zárva átmenetileg. Korábban azt mondta: 25 százalékos spórolást várnak tőlük, a fennmaradó többlet finanszírozásában pedig segítenek. Mit gondol, az átmeneti bezárás jó megoldás?

Amennyiben a bezárás segíti az intézményeket a 25 százalékos spórolás megvalósításában, akkor helyénvalónak tekintem a részleges bezárást. Amely intézmény ugyanakkor teljesíti a megtakarítást, annak a rezsivédelmi alapból a pénzügyminiszter kiegyenlíti majd az árnövekedésből adódó pluszköltséget. Képtelenség volna minden egyes esetben miniszteri döntést várni a bezárásról. Hozzáteszem, hogy az intézmények közt akadhatnak olyanok is, amelyeknek a pandémiát megelőzően alig volt látogatójuk. Ezeket a számokat feltétlenül átnézzük. Mikor tavaly bekértem az adatokat, kiderült, hogy az intézmények egy része nem vezeti rendesen a szükséges statisztikákat. Ezentúl az előírásokat be kell tartani. Ezzel együtt úgy látom, hogy az intézmények többségének élén felelősen gondolkodó, a létesítmények sorsát szívükön viselő vezetők állnak. Nagyon jó velük dolgozni.

Tavasszal kezdődik a Színházi Olimpia, amely több mint hatmilliárd forintos állami támogatásból gazdálkodik. Ennyire nehéz helyzetben mi indokolja egy ekkora volumenű fesztivál megrendezését?

A Színházi Olimpiák hagyománya 28 évvel ezelőtt indult Delphoiból, és azóta Japántól Indián át Oroszországig számos helyen megrendezték már. Az olimpia fantasztikus lehetőség arra, hogy a világ minden tájáról érkező társulatok, rendezők, színházeszmények találkozzanak. A múzeumokat sem poros tárgyak lerakatának tekintem, hanem az ismeretterjesztés, inspiráció, közösségteremtés otthonának. A színházat pedig a retorika és a mozgáskultúra iskolájának. Ha figyelembe veszem, hogy mikor indult útjára a Színházi Olimpia, most először van Magyarországon, és kit tudja, mikor lesz ismét, akkor a hatmilliárd forint több évtizedre elosztva már nem is olyan hatalmas összeg.

***

Hét hónap után felmentette a kultúráért felelős államtitkárt. Mi volt Hoppál Péter távozásának oka? Utódja a korábbi helyettese lesz?

Mint említettem, nagy átalakítások zajlanak a rendszerben. Hoppál Péter államtitkár úrral kötöttünk szövetséget ennek kidolgozására. Péter azonban helyi képviselő, és nagy energiákat fordít az országos politizálásra is. A kulturális államtitkárság viszont egész embert kíván. Abban maradtunk, hogy ezentúl miniszteri biztosként segíti a munkánkat. Február elsejétől elfoglalja posztját az utóda, Závogyán Magdolna, aki rendkívül szerteágazó és mély ismeretekkel rendelkezik a területen.

Hogy látja, milyen szellemi-lelki állapotban van a hazai értelmiség, a kultúrahordozók?

A magyar értelmiségnek olyan magas elvárásai vannak, hogy ahhoz képest minden csak az elviselhetőség határát súrolja. Úgy látom, hogy két csapdahelyzet adódhat: ha illúziókba ringatjuk magunkat és irreálisan magasra tesszük a mércét, vagy ha túlságosan alacsonyra. Amikor értelmiségi barátaim Németországgal példálóznak, akkor értem a felvetést, de ott az egy főre jutó nominális GDP majdnem háromszorosa a magyarnak. Mondok egy másik példát. Az egyik leggazdagabb magyar – barátként – felhívott, hogy egy zenekarért lobbizzon. Ám mikor rákérdeztem, hogy ha számára ilyen fontos ez az együttes, akkor ő mennyit áldoz rá a vagyonából, kiderült, hogy még a hangversenyjegyeket is ajándékba kapja. Értem, hogy egyszerűbbnek tűnik a miniszterhez fordulni, mint felelősséget vállalni. Szerintem ellenben az az igazságos, ha az elmúlt harminc év nyertesei értelmiségiként és vezetőként felelősséget vállalnak a saját kultúrájuk fenntartásáért, gazdagításáért.

Vége azoknak az időknek, amikor „majd az állam megoldja”. A mecenatúrának több évszázados hagyománya van. Michelangelo megrendelésre dolgozott, Mozart, Haydn ugyancsak hercegi, főúri udvarok felkérésére komponált. Ennek kapcsán engedjen meg egy hazai példát! Augusztusban Somogytúron magánadományból felújítva újra megnyílt a festő Kunffy Lajos emlékmúzeuma. Jó barátom, a világszerte elismert gerincgyógyász, Varga Péter Pál professzor nonprofit kft.-t hozott létre, hogy pénzzel és odafigyeléssel támogassa a magyar művészet egyik szeletének méltó bemutatását. Örömmel motoroztam el a kis somogyi faluba az ünnepélyes megnyitóra. Szeretek számokkal foglalkozni, és azt tapasztalom, hogy az egzakt és átlátható feltételeket a művészeink is értik. Ezért vagyok reményteljes. Kultuszminiszterként az a feladatom, hogy segítsem kibontakoztatni a tehetséget, és abban is támogatnom kell a kulturális élet szereplőit, hogy professzionálisabb szemléletet sajátítsanak el, amely a nehéz időkön is átsegítheti őket.”

 

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2023. február 05. 14:03
"Ezt a Petri verset egészét nézve a keresztény ember jellem bírálatának tartom" Nem a keresztény, hanem egy alkoholista lumpen család szerepel a versben. De még azt sem bírálja, csak dohog, ráadásul maga a versíró is - köztudottan - idült alkoholista. "Ha valaki nem hisz Jézusban, miért keresztelteti meg a gyerekét?" Honnan tudja, hogy nem hisz? Kívülről nem tudja eldönteni. "...van, amit elutasítok a keresztény értékrendből." - elutasíthat, mert szabad akaratot kapott mind a jóra, mind a rosszra. De ha Istent utasítja el ő is el fogja Önt utasítani.
galancza
2023. február 03. 20:38
János! Ország szerte tele vannak a kulturális intézmények emberileg,pénzügyileg, szakmailag, politikailag ócska, aljas alakokkal mindenféle munkakörökben.És ezeket ti neveztétek ki sajnos. Ezek között nem csak ellenzéki szimpatizánsok vannak hanem sajnos kormánypártiak is. Kurvára ideje lenne egy nagytakarításnak. Ettől függetlenül Hajrá Fidesz! De azért önkritika is kéne János! Döbbenetes volt olvasni Hoppál Péter önfényező búcsúzását. Nem vitatom hogy vannak eredmények a kultúra területén (is) 2010 óta, természetesen sokkal jobb a helyzet ma, mint a balos kurmányok idejében. De közel sem annyira, mint azt mondjátok.
Pelso j.
2023. február 03. 19:07
Ez a valaki az állam része, állítólag azért tartjuk, hogy sok mindent megoldjon. Egyébként, ő és elvbarátai az állami szerepvállalás fontosságát szajkózták, sugallták bő tíz évig. Ja, az más volt...
OberEnnsinnen
2023. február 03. 17:28
Csák miniszter úr, A köztévé aktuális ismeretelbeszélő műsorai igényesek, informatívak, kiválók. De sajnos, Ifjúságpolitika kormányszinten: NULLA, mentális, motivációs, tananyagot az iskolákban, szórakoztatásban az élő zenés klubok állami támogatása a nyugati szenny DJ-"művészettel" szemben. Továbbá pl. tv-játék, tv-sorozat egyszerűen: NULLA. Milyen remek tévéfilm készülhetne, minimális költséggel pl. ebből - és még hány száz van ilyen - Mezey Katalin: Lyukak az osztálykönyvben Lakatos Mihály: Hógömb Magyar Nemzet Lugas Szombat, 2022. dec. 24.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!