Végül négy helyről kapja a támogatást az Átrium Színház

2022. július 29. 13:01

Gyorssegély a fővárostól, pályázati támogatás a II. kerülettől, közösségi adakozás és a megítélt állami támogatás – megnéztük mennyi pénzt kap végül a budai magánszínház.

2022. július 29. 13:01
null

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményben jelentette be, hogy mégis kap állami támogatást az Átrium Színház, hiszen napokon belül megkezdődik a megítélt kormányzati támogatások kifizetése a minősítéssel nem rendelkező előadóművészeti szervezetek, köztük a fővárosi és vidéki színházak számára.

– szögezte le a közlemény.

2022. június 30-án kezdődött az Átrium Színház körüli – máig tartó – adok-kapok. „Jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy a következő hetekben az Átrium utolsó előadásait láthatják, akik jegyet váltottak rá. Nem tudjuk tovább tartani a színházat. A mai naptól az Átrium csapatának sok kiváló tagja a felmondási idejét tölti. Egytől egyig kitűnő emberek, akiket soha nem lenne szabad elküldeni, mert a színház nagyrészt miattuk olyan, amilyen. Köszönjük nekik – mást nem tudunk írni, mert nem lehet szavakkal kifejezni, amit most érzünk” – jelentették be bő egy hónapja.

” – jelentették be bő egy hónapja.

A támogatások kifizetése a héten várható

Rendelkezésre állnak a források a minősítéssel nem rendelkező színházak, zeneművészeti és táncművészeti szervezetek számára 2022. évi szakmai programjuk megvalósítására és működésük támogatására. A pályázati döntési listák május óta nyilvánosan elérhetőek az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) honlapján, a támogatások kifizetése ezen a héten lesz.”

A tárca kommünikéje hangsúlyozta:

a magát függetlennek nevező, rendszeres állami támogatásban részesülő Átrium Színház is hozzájut a korábban megítélt kormányzati támogatáshoz.

Mint írták, az általuk benyújtott pályázatot elbíráló kuratórium tagjait – ahogy az elmúlt három évben –, idén is a budapesti színházak közös működtetéséről szóló megállapodás értelmében Budapest főpolgármestere jelölte ki. „A minisztérium a jövőben is biztosítani kívánja a minősítéssel nem rendelkező előadóművészeti szervezetek számára az állami forrásokhoz való hozzáférés lehetőségét.

A színház reakciója az állami támogatásra

Nos, erről a sajtót előbb informálták, mint bennünket, és bocsánatkérést sem látunk a közleményben amiatt, hogy a megítélt pályázati támogatás folyósításának törvényben előírt határideje régen lejárt” írták. Kifejtik, hogy szerintük a 17 millió forintos támogatást ugyan lehet működési támogatásnak hívni, de ez nem azonos a kulturális taót pótolni hivatott többlettámogatási rendszerrel, „amelynek a 12 milliárdos keretét az állam az elmúlt félévben elfeketepéterezte”.

Hozzáteszik: „A magukat függetlennek nevező színházak nevében kérjük továbbra is a többlettámogatások haladéktalan elbírálását, és a döntések magát szakmainak nevező indoklását.

 

Kép: Átrium közösségi oldala

 

Korábban V. Naszályi 35 millió forintot ígért az Átriumnak

Sokáig úgy nézett ki, hogy a párbeszédes vezetésű I. kerület pénzeli majd a szintén ellenzéki kézen lévő II. kerület színházát.

Ám végül az I. kerület mégsem állt az Átrium mellé.

„Nincs napirenden az Átrium Színház támogatása, a kerület képviselő-testületében sajnálatunkra meglehetősen hangos ellenállásba ütközött az együttműködési javaslat. A kerületünkben demokrácia van, minden képviselőnk véleménye számít, annak ellenére is, hogy ebben a kérdésben a megfogalmazott aggályok nem az előterjesztésben szereplő együttműködésre vonatkoztak, sőt, kifejezetten kiforgatták azt, hogy egy nyilvánvaló kampánytémává duzzasszák a javaslatot” – nyilatkozta korábban lapunknak az I. kerületi önkormányzat.

Az állami támogatáson kívül több irányból is érkezett támogatás

1. Harmincmillió forintos gyorssegély a fővárostól

Nemrég arról is beszámoltunk: a főváros vezetése döntött arról, hogy a költségvetésből miként biztosítsanak forrásokat három budapesti színháznak. Az Átriumon kívül a Centrál Színháznak és Pintér Béla társulatának is támogatást kívánnak nyújtani – fejtette ki Bősz Anett.

Ezt a hírt akkor Karácsony Gergely főpolgármester szintén megerősítette, tájékoztatott, hogy a Fővárosi Önkormányzat vezetése mentőöv programot hoz létre, de kiemelte, hogy

2. Közel nyolcvanmillió adakozásból

2022. június 27. és július 27. között összesen 79 457 509,- forint érkezett felajánlásként magánszemélyektől és cégektől az Átriumhoz, egyszeri támogatásként, Mecénás Klub-tagságként, székkeresztelőként – írja a színház közösségi oldalán.

3. Tizenkét millió a II. kerülettől

Budapest Főváros II. Kerület Önkormányzatának július 22-én 12 000 000 forintos pályázati támogatást nyújtott az Átriumnak,

így az állami támogatáson kívüli támogatásokból összesen 106 457 509 forint gyűlt össze.

 

Nyitókép: atrium.hu

 

Kapcsolódó:
Mi lesz az Átriummal? – Bővebben...

Mégis kap állami támogatást az Átrium Színház – Bővebben...

Sok szállal kapcsolódik a balliberális oldalhoz az Átrium – Bővebben...

Mi lesz az Átriummal? – Mégis kap állami támogatást az Átrium Színház – Sok szállal kapcsolódik a balliberális oldalhoz az Átrium –

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2022. július 29. 17:33
Miért kell ezeket az aberráltakat közpénzből??
józan paraszti ész
2022. július 29. 16:17
Akkor az állami támogatásra nincs is szükség.
minekkellregisztralni
2022. július 29. 15:15
Minden héten egy NAV- meg egy ÁNTSZ-vizsgálat az adócsalás és a majomhimlő-gócpont kialakulásának veszélye miatt.
Namond
2022. július 29. 14:33
A kormányzati támogatás okafogyott, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőhöz benyújtott pályázatot elbíráló kuratórium tagjai jelölését kamugelire bízó miniszteri biztos ügyefogyott. A minősítéssel nem rendelkező előadóművészeti szervezetek támogatása korrupció, a színházak általános működésének támogatása - produkciók támogatása helyett - szocialista - kádárista - csökevény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!