Vérben született, világhatalom lett: hetvenöt éves a kommunista Kína

2024. október 01. 08:46

Mao Ce-tung győzelme ugyan véget vetett a véres polgárháborúknak, ugyanakkor óriási áldozatok kísérték Kína útját a szuperhatalmi státuszig: hetvenöt éves a Kínai Népköztársaság.

2024. október 01. 08:46
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitókép: plakát a „kulturális forradalom” korszakából (forrás: Wikipedia)

 

„Kína megújulása és nyitása sosem ér véget” mondta a kínai Barátság érdemrenddel kitüntetett Dilma Rousseff, egykori brazil elnök az évfordulón.

Ugyanis kedden ünneplik a Kínai Népköztársaság kikiáltásának 75. évfordulóját: ekkor, vagyis 1949. október 1-jén kiáltotta ki az új államformát a nagy elődnek tekintett Mao Ce-tung, a forradalom vezetője a pekingi Tienanmen téren.

„Fenntartani a nyitottságot és az inkluzivitást (…) kialakítani egy olyan struktúrát, amely egyesíti az erőket a közös haszon érdekében”

– ezt pedig az ENSZ-ben mondta a minap New Yorkban a Kínai Népköztársaság külügyminisztere, Vang Ji, szintén a nagy alkalomra hangolva.

A békés, fejlődésközpontú jelszavak igazságtartalma természetesen pont annyi, mint bármelyik globális hatalom saját évfordulóján elmondott dicshimnusza – aminek az ellenkezőjét meg lehet hallgatni bármely vele szemben álló másik globális nagyhatalom hivatalos vagy nem hivatalos beszélő fejeitől.

Az évfordulót ünneplik általános iskoslások a Dzsengszu tartománybeli Tajcsangban.
Az évfordulót ünneplik általános iskolások a Dzsengszu tartománybeli Tajcsangban.

Egy biztos: a Kínai Népköztársaság 75 esztendővel ezelőtti megalakulása egy új korszak kezdetét jelentette, és tényleg egy két évtizedes véres küzdelem végére tett pontot, s nyitott egy új – kezdeteiben és elemeiben időnként nem kevésbé véres – korszakot.

Még ha maga Hszi Csin-ping elnök többször is hivatkozott Kína több ezer éves történelmére, különösen a „Kínai álom” (nagy nemzeti megújulás) kapcsán, amelynek célja az ország régi dicsőségének helyreállítása,

a jelenlegi szisztéma kiindulópontja mégis csak ez a 75 évvel ezelőtti, szimbolikus dátum, 1949. október 1-je.

A megaláztatás évszázadának súlyos öröksége

S valamilyen szempontból a kínai birodalmi tudatot leginkább ez a gyors fejlődés határozza meg, amely egyfajta – megalapozott – szabadságharc-narratívával is találkozik. Hiszen az ötezer éves kínai civilizáció egyik mélypontjának tekintik a 19. század végét, amit a „megaláztatás évszázadának” is neveznek. Ezt a korszakot mindvégig a nyugati gyarmatosítókkal való konfliktus jellemezte a belső harcok mellett az ópiumháborúktól a japán és nyugati terjeszkedésig, akár területfoglalás, akár úgynevezett koncessziós területek formájában, amely a császárság bukása után csúcsosodott csak ki igazán, az 1910-es években.

Különféle mozgalmak indultak Kína megmentésére, újjáalakítására. Az értelmiség új kultúra felépítése mellett érvelt: az Új Kultúra Mozgalomnak nevezett irányzat egyik központja a korábbi császári hivatalnokokat képző Pekingi Egyetem volt, amely előbb liberális, felvilágosult elvek mentén szerveződött,

rengeteg értelmiségi vita közepette, amelyekhez lelkesen kapcsolódott egy fiatal segédkönyvtáros, akit Mao Ce-tung néven ismert meg később a világ.

Az első világháborús részvétele ellenére Kína nem kapta vissza a nyugatiaktól a koncessziós területeket: azokat Japánnak engedték át, ezért sztrájkok és véresen levert tüntetések követték egymást, majd anarchia következett, hadurakkal és minden hasonló jóval.

A nyilvánvalóan nyugati és japán imperializmust szolgáló évszázad végleges lezárására végül két irányzat maradt a porondon, a nacionalista és a kommunista: az 1919-ben megalakult Kuomintang, vagyis a Nemzeti Párt, illetve az 1921-ben a Kínai Kommunista Párt (KKP) – mindkettő elsősorban fiatal értelmiségiek vezetésével, s mindkettőt inspirálta a szovjet forradalom sikere.

A két csoport a nyugati imperializmussal szemben vállvetve küzdött a hadurak letöréséért és az ország egyesítéséért. A demokratikusabb eszméket hirdető Kuomintang új vezetője, a tehetséges, képzett katona, Csang-Kaj Sek keményebb antikommunista álláspontot foglalt el elődeinél, és 1927-ben elrendelte a kommunisták letörését.

Ezzel kezdetét vette a kínai polgárháború, amely azonban jóval hosszabb volt még a több tekintetben is vele párhuzamba állítható oroszországi polgárháborúnál.

A Kínai Kommunista Párt a kisemmizett vidéki parasztságra alapozva építette fel erejét: megkezdte a kínai Vörös Hadsereg felállítását, a felkelt parasztok mellett helyi rablóbandákból és dezertált Koumintang-szövetséges katonákból, és főként gerillaharcra rendezkedtek be. A nemzetiek erősödő – és európai támogatással is megerősített – támadásai a teljes megsemmisülés szélére sodorták a kommunistákat: 1934-ben, az úgynevezett Hosszú menetelés során sikerült az egységekkel visszavonulni, és Mao Ce-tung felemelkedése is javarészben ennek köszönhető, hogy ezt sikerrel levezényelte.

1937-ben újabb fordulat jött: egy japán invázió elindította a második kínai-japán háborút, amiben – s végig a második világháború alatt is – 

kényszerű szövetségre lépett a KKP és a Kuomintang.

Maóék ezalatt arra összpontosítottak, hogy közben tovább terjesszék befolyásukat vidéken. Erre tett pontot a tény, hogy 1945 után szovjet segítséggel a hátrahagyott japán fegyvereket megszerezve egészen új erőviszonyok között folytatódhatott a harc.

A KKP eközben óriási parasztsereget tudott mozgósítani egy hatalmas földreform beígérésével, és immár a nyílt csatákban is le tudta győzni a nemzetieket az időközben (és a mai napig) a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg nevet viselő kommunista had. A Kuomintang egyre hátrébb és hátrébb szorult, végül Tajvan szigetén lelt menedékre, ahol Csang Kaj-sek maradék katonáival és híveivel megalakította a Kínai Köztársaságot (amely a köznyelvben a továbbiakban Tajvan néven ismert). 

Mao pedig – immár megkérdőjelezhetetlen vezetőként, a KKP első elnökeként 1949. október 1-jén hivatalosan kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot.

Kína új útra lép

Mint később sokak számára világossá vált: ez nem csupán egy kormányváltás volt, hanem egy teljes társadalmi forradalom kiindulópontja. A Kínai Kommunista Párt programja a földreformra és a szegény parasztság mobilizálására épült: a vidéki földeket újraosztották a szegényparasztok között, megszüntetve a tradicionális földbirtokos rendszert, amit évszázadokig a parasztság szegénységének konzerválásáért okoltak.

A kommunista párt folyamatosan szilárdította meg hatalmát, noha a harcok még az ötvenes években is folytatódtak, például Tibet véres megszállásával.

Eközben eleinte még sikerült konszolidálni a gazdaságot. A földosztás és a háborús károk elhárítása után az ötvenes évek elején alapvetően fejlődésnek indult az ország, 1953-ban szovjet mintára meghirdették az első ötéves tervet, azonban ezt követően felgyorsultak az események.

Beindult a nálunk is ismerős tervgazdaság, a kollektivizáció és az erőltetett iparosítás, ezzel párhuzamosan a tradicionális társadalmi hierarchia maradványainak felszámolása.

Az 1950-es évek végén – a szintén kudarcos „kis ugrás után” – beindított „nagy ugrás” nevű gazdasági és társadalmi mozgalom 

súlyos gazdasági kudarcot és éhínséget eredményezett Mao „többet, jobban, gyorsabban és gazdaságosabban” elvei mentén.

Mivel mindent a vas- és acéltermelés növelésének vetettek alá – ennek egyik rettenetes jelképévé váltak az úgynevezett „népi kohók” –, eközben óriási mezőgazdasági beruházásokba fogtak kellő szakértelem nélkül, illetve a szakértők mellőzésével. Mint Mao maga mondta, „nem baj, ha valaki fiatal és kevés a tudása, az a fontos, hogy a helyes irányba haladjon”. 

Ennek eredményeképpen a gazdasági katasztrófa mellett az évtized fordulóján,

a „három nehéz év” során becslések szerint több tízmillió kínai halt éhen.

A kulturális forradalom csírái is ekkor kezdtek kibontakozni: a vállalatvezetőket, az értelmiségieket és diákokat a földeken dolgoztatták, a dolgozókat meg a diákokat bevonták az irányításba, miközben Mao a bírálókat még a párton belül is osztályellenségnek bélyegezte, lejáratásukra óriási kampányokat indított.

A kulturális forradalom 1966 májusában indult el valójában, amikor Mao létrehozta a Kulturális Forradalmi Csoportot, amelynek élére hűséges követőit, köztük feleségét, Csiang Csinget állította. Ekkor diákokból és radikális fiatalokból szerveződő vörösgárdisták vették át az oktatási intézmények és a párt irányítását,

miközben „osztályellenségek” elleni támadásokba kezdtek, amelyek során számos személyt kínoztak meg vagy aláztak meg nyilvánosan.

A fő cél, Mao belső ellenfeleinek eltávolítása lényegében sikeres volt, ugyanakkor a stabilitás érdekében rehabilitálni kellett néhány korábbi kulcsembert, köztük a száműzött Teng Hsziao-pinget, Kína későbbi vezetőjét.

A kulturális forradalom során, miközben tömeggyilkosságok kezdődtek és kirobbant a vörös terror, egy központi direktíva megtiltotta a rendőrségnek, hogy beavatkozzanak a Vörös Gárda tevékenységébe, és azokat a rendőröket, akik ezt nem vették figyelembe, ellenforradalminak bélyegezték. Mivel Mao bátorította a lázadást, a Vörös Gárda felbátorodott, miközben egyre több főhivatalnok engedte szabadjára az erőszakos cselekményeket. A felső- és középosztály több ezer tagját megölték, másokat nyilvánosan szégyenítettek meg. Egyes „ellenforradalmiként” elővett és megbélyegzett személyek öngyilkosságot követtek el. 

Ezt is ajánljuk a témában

A tényleg nagy ugrás

Bár Maóék korábban a szovjetekkel működtek együtt, a szovjet-kínai viszony a hatvanas évekre megromlott, ami Kínát egy sajátos útra terelte a hidegháború alatt, független szocialista államként. A kulturális forradalom idején Kína elszigetelődött, 1966-67-ben Peking szinte minden országból hazahívta követeit, a vörösgárdisták magát a diplomáciát is „burzsoá csökevénynek” bélyegezték. 

A fordulatot az 1971-es kínai–amerikai kapcsolatfelvétel jelentette,

amikor a szovjetektől tartó Kína azok legnagyobb ellenségével, az Egyesült Államokkal lépett együttműködésre (egyben ez volt a tavaly elhunyt Henry Kissinger amerikai külügyminiszter egyik legelismertebb húzása is).

Nixon amerikai elnök különleges tanácsadója, későbbi külügyminisztere, Henry Kissinger Mao Ce-tunggal 1973. február 17-én Pekingben.
Forrás: XINHUA / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

A hatalmat Mao halála után a reformkommunista Teng Hsziao-ping vette át, a KKP 11. kongresszusán hivatalosan is elindította a „reform és nyitás politikáját” – a szöveg talán ismerős lehet a jelenlegi nyilatkozatokból.

S ezzel kezdődött végső soron Kína máig tartó nagy menetelése a gazdasági és katonai szuperhatalmi státusz felé.

Teng ugyanis megindította a „Pekingi tavasz” mozgalmat, engedélyezve a kulturális forradalom idején történtek kritikáját, valamint megszüntette azt az osztályharcos „burzsoáellenességet”, amely Mao idejét jellemezte –így egyfajta békejobbot nyújtva mind a meghurcolt tömegeknek, mind a tőkének, s lerakva az úgynevezett kínai típusú szocializmus vagy szocialista piacgazdaság alapjait.

Eszerint az ideológia mindössze a gazdasági és stratégiai döntéshozatalban érvényesül, a gazdaság menedzselésében nem. A mezőgazdasági kollektívákat felszámolták, a parasztok maguk termelhették meg a terményeiket a „háztáji gazdálkodás” keretében. Az iparban is hasonló átalakítások történtek: a vállalatok nagyobb szabadságot kaptak a termelésben és a piacra való kilépésben.

Az amerikai kapcsolatoknak és Tang Jimmy Carter elnöknél tett 1979-es látogatásának hála a világ elkezdte a Kínai Népköztársaságot elismerni Kínaként, noha korábban a Kuomintang által uralt Tajvan volt a favorit. Ötvenéves távlatban visszaszerezte a britektől Hongkongot, a portugáloktól Makaót,

az „Egy ország, két rendszer” politikával pedig megalapozta Tajvan meg- vagy visszaszerzésének igényét is,

amit egyébként a külügyminiszter a cikk elején idézett, minapi szónoklatában is említett (s ami továbbra is folyamatos feszültségforrás, hiszen a tajvaniaknak eszük ágában sincs Kínához csatlakozni – miközben egyébként a gazdasági érdekek keresztül-kasul átfonják Pekinget és Tajpejt).

Ezt is ajánljuk a témában

Szóltak a szirénák – Tajvanból jelentkezünk!

Egyszerűen benne van a levegőben, hogy éberség kell – tudjuk meg a tajvani hétköznapokról egy ott tanuló magyar doktorandusztól. Buzna Viktort a Pelosi-látogatásról, a fokozódó kínai fenyegetésről és a kialakulóban lévő tajvani identitásról kérdeztük!

Mindeközben Kínában nem történt a kelet-európaihoz hasonló rendszerváltás: ennek elmaradását az 1989-es, Tienanmen téri diáktüntetés véres leverése is megmutatta. Teng maga ebben az évben hivatalosan visszavonult, valójában azonban haláláig komoly befolyása volt a pártra. 

Utóda, Csiang Cö-min főtitkár 1989 és 2002 között folytatta a reformpolitikát, megreformálta az állami szektort, és tartósan két számjegyűvé tette a kínai GDP bővülését. Nyitott a külföldi tőke irányába, hivatalosan is megszüntette a „burzsoá” üzletemberek megbélyegzését. Visszavonulása után Hu Csin-tao, majd Hszi Csin-ping folytatta a megkezdett utat.

A gazdaság liberalizációja és erőteljes fejlesztése mellett az állami ellenőrzés és a Kínai Kommunista Párt monopóliuma azonban nem változott: 1949-ben és ma is a KKP irányítja az országot.

Gazdasági szuperhatalom

Kína mindeközben gazdasági óriássá nőtte ki magát. Nem feltétlenül érdemes a kínai Global Times évfordulós számaiból kiindulni (Eszerint az elmúlt 75 évben az ország GDP-je az 1952-es 67,9 milliárd jüanról 2023-ra 126 billió jüanra nőtt, nemzetgazdasági teljesítménye 223-szorosára, az egy főre jutó GDP pedig 119 jüanról tavaly több mint 89 000 jüanra nőtt), hiszen az nem veszi számításba az inflációt, meg úgy általában véve semmilyen komplex adatot. 

Ettől függetlenül beszédes, hogy a világgazdaság 17 százalékát adja (egyébként egy kis visszaesés után, mert korábban ez csaknem 19 százalék volt), míg ez a szám 1949-ben csak 4 százalék volt.

A szegénység drámai mértékben csökkent: 1981-ben a népesség mintegy 88%-a élt extrém szegénységben, míg 2019-re ez az arány 1%-ra csökkent. 

Az életszínvonal folyamatosan emelkedett, a vidéki régiók is elkezdtek modernizálódni, bár továbbra is jelentős különbségek voltak és vannak a városi és vidéki életszínvonal között. Azonban több százmillió ember költözött vidékről a városokba, ahol a megélhetési lehetőségek jelentősen javultak. A kínai középosztály létrejötte és bővülése jelentős mértékben hozzájárult a fogyasztói társadalom kialakulásához.

Eközben Kína globális hatalommá lépve elő komoly követeléseket fogalmaz meg a világ többi részével szemben. 

A globális Dél vezető államaként az egykori félgyarmati sorban sínylődő ország már maga lép fel gazdasági gyarmatosítóként a Nyugat sokszor teljes értetlensége mellett. Amely igencsak lassan ismerte fel, hogy a hidegháborús Szovjetunió helyett egy sokkal erősebb – bár a nyílt konfliktusok tekintetében kevésbé agresszív – vetélytársat kapott.

És hogy hová vezet a kommunista Kína jövőbeli útja? Meg fogjuk tudni: nagyrészt erről fog szólni a következő évszázad történelme.

Ezt is ajánljuk a témában


 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
john-lennon-a-libsik-kiralya
2024. október 01. 11:22
Igazi példaképek a magyar konzervatív oldal számára a mai napig.
kokrowatz-0
2024. október 01. 11:13
totális megfigyelés, koncentrációs táborok, halálbüntetés.
gyzoltan-2
2024. október 01. 10:47
"Vérben született, világhatalom lett: hetvenöt éves a kommunista Kína" Nagy a sugalmazás, mintha Kína ma is a zsidó bolsevizmus útját járva, ma is kommunista lenne! Pedig Kínára és sikereire már Amerikában is felfigyeltek, nem kevés aggodalommal... Előbb-utóbb a világ is rájön, s elfogadja, hogy bizony Kína sikerei a gyakorolt rendszernek köszönhető, ami nem más mint a nemzeti szocializmus, mely fölényes helyzetet biztosít a dekadens zsidó liberális demokráciával szemben...! -nem először írom! -de majd Veczán megvilágosodik, aztán majdcsak elmagyarázza... No persze, érzékeny a téma, mert kiitől is tanulhatott Kína..?! -bezzeg, a háború 1945 után a győztes bűnözök nem voltak finnyásak, vitték a német tudósokat, szakembereket, mint a cukrot..! Valamit csak tudott Németország, a németek..!
békalepcse2.0
2024. október 01. 10:32
Kína is egy a kísérletek sorában ami az egyközpontú világ megteremtéséért folyik és ugyan az az internáci eszme hozta létre mint a kapitalizmust, vagy a kommunizmust. Kína a maga totalitárius rendszerével került eddig a legközelebb az úgynevezett új világrend bevezetéséhez, amit az eu is képvisel a komcsi eszméivel. Na meg amerika a bibmbózó vadkapitalizmusával. Egy az eszme, de számtalan út vezet hozzá vallja az internáci csürhe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!