Így nyúlhatja le Kína Afrikát a Nyugat elől: itt az új stratégia

2024. szeptember 02. 06:50

Mutatjuk.

2024. szeptember 02. 06:50
null

Nyitókép: Mandiner

A héten Pekingben megrendezésre kerülő Kína-Afrika Együttműködési Fórum csúcstalálkozóján Kína várhatóan új stratégiát mutat be az afrikai országokkal való együttműködésre – írja a Portfolio a Reutersre hivatkozva. 

A találkozón 50 afrikai ország képviselői vesznek részt.

Hozzáteszik: 

Kína célja, hogy ösztönözze az afrikai országokat több kínai áru átvételére,

 különös tekintettel az olyan exporttermékekre, mint az elektromos járművek és napelemek. Cserébe Peking 

további hitel- és beruházási ígéreteket tehet.

Hangsúlyozzák, hogy az afrikai vezetők kritikus kérdéseket is felvetnek majd: magyarázatot várnak arra, hogyan tervezi Kína teljesíteni a 2021-es csúcstalálkozón tett, 300 milliárd dollár értékű áruimportra vonatkozó ígéretét, illetve biztosítékokat kérhetnek a befejezetlen, kínai finanszírozású infrastrukturális projektek előrehaladásáról is.

Eric Olander, a China-Global South Project társalapítója szerint: „A díjat azok az országok kapják, amelyek alaposan tanulmányozták a Kínában bekövetkezett változásokat, és javaslataikat Kína új, karcsúsított prioritásaihoz igazítják.”

Úgy vélik, Kína stratégiája változóban van. Az erőforrásokban gazdag kontinens nagyszabású projektjeinek finanszírozása helyett 

egyre inkább a fejlett és zöld technológiák értékesítésére összpontosít. Ez részben válasz lehet a kínai exportra vonatkozó nyugati korlátozások fenyegetésére 

– tudjuk meg.

Mint kiderült, a találkozón várhatóan szó esik majd a kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről és az olyan ásványkincsekhez való hozzáférésről, mint a réz, a kobalt és a lítium.

 

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2024. szeptember 02. 07:42
"Így nyúlhatja le Kína Afrikát a Nyugat elől" Micsoda degenerált megfogalmazás! Kína afrikai nagyhatalom! Ez Magyarországról nem látszik?! -nem látható?! A kínai jelenlét eltakarja a kilátást?! Miközben Magyarországon, az1970-es években, a kínai népi kohókon mulatoztak, kimutatva, hogy nálunk az 1, azaz egy főre eső vastermelés hatszorosan múlja felül a kínaiét, miközben Kína éppen az Afrika Nagyvasutat építette..! Más, hasonló eredményű mutatókat is közzé tett, a már akkor sem magyar média... Ez a "magyar" állásfoglalás abból adódott, hogy az Amur mentén, nem volt egészen rendezett a viszony a Szovjetunió és Kína között... -mit reggelizett a szovjet határőr az Amur mentén?; kínai húskonzervet.., volt a népszerűsítő vicc..! Fájdalmasan telítve vagyunk kellemetlen "emlékekkel", mellyel 1945 óta következetes "vezetésünk" következetesen ellát, nehogy a magyarságnak hiányérzete támadhasson..!
llnnhegyi
2024. szeptember 02. 07:41 Szerkesztve
Kína és India lábanyomait látom,amik mértékadóak. 1,4 milliárd lakos 30 millió km2. India színvonalát megcélozhatják .
RasPutin
2024. szeptember 02. 07:17
chief Bromden 2024. szeptember 02. 07:11 Látható a nyugati és a keleti terjeszkedés közti különbség. Akkor most kik a barbárok? Miben látod a különbséget?
chief Bromden
2024. szeptember 02. 07:11
Látható a nyugati és a keleti terjeszkedés közti különbség. Akkor most kik a barbárok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!