Az eutanázia bevezetéséről vitatkoznak Franciaországban

2024. szeptember 26. 13:36

Egy közvélemény-kutatás szerint a franciák 90 százaléka támogatja az eutanáziát.

2024. szeptember 26. 13:36

Nyitókép: Unsplash/Jem Sahagun

Az Euractiv arról számolt be, hogy a Michel Barnier miniszterelnök által vezetett új francia kormány megosztott az élet végét érintő törvényjavaslatot illetően, amelyről az egyeztetések a nemzetgyűlés júniusi feloszlatása miatt akadtak el. A lap most úgy értesült, hogy a politikai spektrum minden képviselője a javaslat elfogadását szorgalmazza.

Mint írták, a centrista Olivier Falorni, aki az előző törvényhozásban az élet végéről szóló törvényjavaslat előadója volt, új szöveget terjesztett elő, amely „az utolsó vesszőig”” megegyezik a francia nemzetgyűlés feloszlatása után elfogadottal.

„Ez az új szöveg azt jelenti, hogy nem kell a nulláról kezdenünk. Másrészt ugyanakkor kénytelenek vagyunk az elejére ugrani, és az első cikkelytől kezdve folytatni a tanulmányt” – nyilatkozta a képviselő az Euractivnak.

Ezután ismertették, hogy a törvényjavaslat szövege az asszisztált öngyilkosság és az eutanázia legalizálását írja elő bizonyos esetekben, különösen akkor, ha a beteg gyógyíthatatlan kórban szenved.

Falorni a lapnak leszögezte, „ez sz egy alapvető vita, amelyet le kell zárni. Törvényszerű volt, hogy ne dobjunk el több száz órányi meghallgatást, bizottsági ülést és ülést”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A franciák döntő többsége is támogatja az eutanáziát

Az Euractiv beszámolójában hangsúlyozta, hogy az élet végi kezdeményezését kilenc parlamenti frakció 166 képviselője – köztük a szocialista François Hollande, a macronista Elisabeth Borne, a la France insoumise (LFI) Mathilde Panot és a nemzetgyűlés elnöke, Yaël Braun-Pivet – támogatja.

A lap felhívta arra a figyelmet, hogy Geneviève Darrieussecq, Franciaország új egészségügyi minisztere még nem nyilatkozott az ügyben, de amikor még az élet végével foglalkozó különbizottság képviselője volt, azt mondta, hogy a parlamenti viták során „több kérdés maradt benne, mint válasz”.

A törvényjavaslatot előadó képviselő ugyanakkor úgy véli, a tárcavezető hozzáállása az elmőlt hónapokban megváltozott.

Az Euractiv összeállításában idézte az IFOP francia közvélemény- és marketingkutató intézet júniusban közzétett felmérését is, mely szerint 

az ország lakosságának 90 százaléka támogatja az eutanázia bevezetését.

Nyugaton egyre többen döntenek a halál mellett

Ahogy arról korábban a Mandiner is beszámolt, a nyugati trendek azt mutatják, hogy egyre többen döntenek a halál mellett, akkor is, ha betegségük nem halálos, vagy akár még kezelhető.
A Free Press című lap korábban arra is emlékeztetett, hogy a világon elsőként Hollandiában legalizálták az eutanáziát, a jelentkezők száma pedig folyamatosan növekszik. 2022-ben például 8720 eutanáziát végeztek az országban, ami az ottani halálesetek 5 százalékát jelentette.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000092
2024. szeptember 26. 18:35
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­­é­­k­­­e­­­l­­d­ ­­a­­­ ­s­z­e­x­­i­­­ ­­­p­­u­n­­c­­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
aacius
2024. szeptember 26. 14:28
Az egyház ezért van útban minden totalitárius rezsimnek, mert a vallási tanítások szembesítik az embereket a létkérdésekkel, és ezeréves kipróbált válaszokat adnak rájuk. Ma mindenre az a válsz hogy 'nem tudom', 'mindenki maga döntse el', azaz a felvilágosítatlan magára hagyott egyént lökik a gödörbe. Nincs közösség, ahol a szellemi nagyságok érvei elérhetnék az embereket, hogy valóban tudjanak dönteni, nem csak hagyni sodródni a dolgokat, vagy hirtelen felindulásból egy nehéz helyzetben felkészületlenül és EGYEDÜL szembesülni a létkérdésekkel. Elképesztő, ezt a 90%-os támogatottságot nem tudom elhinni.
grrrgo
2024. szeptember 26. 14:14
A faszom érti ezeket a libsiket! Akiket ki kellene végezni, törvényesen (gyilkosok, erőszaktevők) azokat simogatják. Akiket védeni kellene, depressziósok, beteg emberek és a magzatokat (akik még nem tudják megvédeni magukat) azokat halálba küldik! Kezdem azt hinni, hogy a liberálisok sátánisták.
grrrgo
2024. szeptember 26. 14:08
"Egy közvélemény-kutatás szerint a franciák 90 százaléka támogatja az eutanáziát." Én is támogatom! Az összes ilyen idiótának méreginjekciót adni, azonnal! Viccet félretéve a "mezei" öngyilkossághoz is szeretnének papírt adni, hogy legális? Aki olyan rossz passzban van és nem bírja elviselni a létet "és még töke is van hozzá" úgyis megteszi. Majd a halottat feltámasztják és megmondják neki, hogy ejnye-bejnye törvénytelen dolgot cselekedet fizesse be a büntit? Nem. Sajnos ha valaki meg akar halni az bármikor megteheti (penge, CO, kötél, bogyó, drog) számos "remek" eszköz van rá. De ha legalizáljuk, akkor a keselyű hozzáállású cégek egyből beindulnak hazánkban is. Nem akarom megbántani Karsai Dánielt, de ha nagyon akarná, bármelyik nap eltehetné magát láb alól, legfeljebb nem kapna utána plecsnit az EU bíróságtól, hogy alkotmányos keretek közt tette. (Miért falazol a szélsőbal libsiknek Dani? Nem elég a bajod?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!