Egyenlők és egyenlőbbek – dübörög a jobboldal kirekesztése az EP-ben

2024. augusztus 02. 05:40

A bizottsági helyek kiosztásánál is kiderült: semmibe veszik a konzervatív szavazókat. Megint. Kiszámoltuk, megmutatjuk – vajon hány jobboldali szavazó kell ahhoz, hogy ugyanannyit „érjen” a szava, mint egy balos voksolónak?

2024. augusztus 02. 05:40
EU Commission president nominee Ursula von der Leyen; Európai Parlament

Nyitókép forrása: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Nagy Gábor és Veczán Zoltán írása

***

Az Európai Bizottság (EB) elnökének és az Európai Parlament (EP) elnökének, alelnökeinek és kvésztorainak megválasztása után nemrég sor került az EP különféle szakbizottsági helyeinek kiosztására is. Korábbi kitekintésünkben és számításainkban rámutattunk*, hogy bizonyos tekintetben

egy európai konzervatív, jobboldali polgár szavazata felét, vagy még kevesebbet éri, mint egy liberálisé.

Füstös szobákban zajlott az európai parlamenti poszt-osztozkodás, amelyből politikai alapon hagyták ki a Patrióták Európáért és a Szuverén Nemzetek Európája képviselőcsoportjait. De a „kirekesztés” az éppen még EU-konform Európai Konzervatívok és Reformerek csoportját is elérte: Giorgia Meloniék mindösszesen három EP-pozíciót kaptak.

Most nézzük a grémium szakbizottságait!

 

Ahol a jelentések születnek: a szakbizottságokban sincs egyensúly a polgárok akarata és képviselete között

 

Az EP különféle szakbizottságainál viszonylag sok dolog dől el: mondhatni, itt csinálják az európai politikát. Jelesül kulcsszerepük van a jogszabályok előkészítésében, amiket aztán az Európai Bizottság terjeszt elő; ezekről szavaz utóbb az EP. Emellett

ezek azok a hírhedt bizottságok, amelyek különféle jelentésekkel szeretnek szankcionálni, mondhatni, feladni a labdát, amit aztán az EP leüt, például jogállamisági kérdésekben.

Ittenhol határozzák meg az EP hivatalos politikai álláspontját is különféle ügyekben szavazás előtt, ők informálják (vagy épp „informálják”) a képviselőket is arról, miről mit kell gondolni. Könnyű belátni tehát, hogy ezek kulcsfontosságú szervek, amelyek vezetése jóval nagyobb súllyal esik latba, mint a gyakran inkább adminisztratív szerepet vivő EP-elnök vagy alelnök politikai hovatartozása. És bizony itt sem érvényesült semmiféle egyensúly a polgárok akarata és annak képviselete tekintetében.

Az EP szakbizottságainak elnökei és alelnökei is fizetéskiegészítésben részesülnek, ami a képviselői bruttó 10,377 eurós (körülbelül 4-4,1 millió forint) alapfizetésük mellé előbbieknél 1500-2000 (592-790 ezer forintot), utóbbiaknál 1000-1500 eurót (395-592 ezer forintot) jelent.

Jelenleg az EP-ben húsz bizottság és négy albizottság működik. Mindegyiknek van elnöke és négy alelnöke, vagyis összesen 120 ilyen pozíció van, amit el kellett osztani valahogy a különböző frakciók – és persze országok és nemi megoszlás – súlyának figyelembevételével.

A mandátumszámok, képviselői helyek az egyes frakciók tekintetében közismertek – Európai Néppárt [EPP]: 188; Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége [S&D]: 136; Patrióták Európáért: 84, Európai Konzervatívok és Reformerek [ECR]: 78; Renew Europe: 77; Zöldek/Európai Szabad Szövetség [Zöldek]: 53; Baloldal: 46, Szuverén Nemzetek Európája: 25; függetlenek: 33.

Lássuk, hogyan jött össze ennek az aránynak a tükrözése az Európai Parlamentnek!

 

  • Az EPP 8 elnök és 33 alelnök székét kapta meg;
  • A szocialisták 5 elnök és 23 alelnök helyét;
  • a Renew és az ECR 3-3 elnök és 13-13 alelnök fölött diszponál;
  • a Zöldek 3 elnökkel és 8 alelnökkel;
  • a Baloldal pedig 2 elnökkel és 6 alelnökkel számolhat.

 

Ennyi szakbizottsági hely járt volna ki a Patriótáknak és a Szuverenistáknak – már ha létezne némi egyensúly

 

Két frakció megint kimaradt – igen, a Patrióták és a Szuverenisták. A 120 különféle bizottsági szék azt jelentené, hogy – a 720 képviselői helyet figyelembe véve –

minden hatodik EP-képviselőre kellene, hogy jusson egy-egy poszt.

Ez alapján a Patriótáknak pontosan 14 elnöki és alelnöki poszt kellett volna, hogy jusson, a szuverenistáknak meg négy.

Ehhez képest a mainstream parlamenti székfoglalók fogták, és lényegében szétosztották maguk (a cordon sanitaire-n belülre engedett Meloni-féle ECR) között a posztokat akképpen, hogy az előbb említett két frakciónak konkrétan nulla darab jutott.

Ellenben az EPP-nél minden négy és feledik képviselőre jutott egy-egy bizottsági elnöki vagy alelnöki poszt, de még a legkevésbé protezsált Baloldalnál is 5,75 képviselőre jutott egy-egy pozíció, ami még mindig jobb az átlagnál. Mindezt teljesen egyértelműen a jobboldali frakciók rovására.

De lássuk a rangsort:

 

  • 4.59 képviselőnként jutott egy EP-szakbizottsági pozíció a néppártiaknak,
  • a szocialistáknak 4.86 mandátumonként,
  • a Renew-osoknak 4.81,
  • a Zöldeknek 4.81,
  • az ECR-nek 4.88,
  • végül a Baloldalnak 5.75 képviselőnként futotta egy-egy szakbizottsági állásra.

 

„Demokrataként elfogadom a választás eredményét, de nem gratulálok” – ezt mondta Roman Haider, az Osztrák Szabadságpárt képviselője, a Patrióták frakciójának, akit a közlekedési bizottság elnökének jelöltek, de alulmaradt néppárti riválisával szemben. Neki intézve szavait, így fogalmazott: „Ön ezzel az elfogadhatatlan, ótvar viselkedéssel kárt okoz Európának, ez rossz karma, amit önök tettek, azt a fasiszták csinálják, ön a valódi ellensége a demokráciának, szégyelljék magukat!”
Hölvényi György kereszténydemokrata képviselő hasonlóképpen értékelt, jelezve, ennyiben nem lehet hagyni a történteket: „Ezt életveszélyes gyakorlatnak tartom az európai demokrácia szempontjából. A Patrióták Európáért frakció kemény munkába kezdett, mert ennek az ügynek a végére kell járni, jogi útra kell terelni a történteket.” Emlékeztetett, hogy a szakbizottsági pozíciók kiosztása egy korábban kidolgozott és elfogadott rendszer alapján történik, amely szerint az EP-ben a választási eredményeket tükröző elosztási rendszert kell alkalmazni. Ez sérült.

Mindez még nagyobb szórást mutat, ha voksokra bontjuk le. Az egyes pártokra leadott voksok számát korábbi cikkünkben már kiveséztük, itt maradnánk az átlagok ismertetésénél, s annál, hogy vajon melyik európai polgár voksa ér többet Brüsszel szerint, mint a másiké. Ugyanis – meglepő? – már megint a liberálisok jártak jól. Náluk kellett

a legkevesebb európai polgárt képviselni egy-egy kulcspozíció megszerzéséért. Itt is.

Íme az európai polgárok rangsora, vagyis, hogy hány szavazat elég egy-egy kulcspozícióhoz: a Renew-nál egymilliónál kevesebb – 959,776 – is elég volt; a másik politikai közösség, mely jól kártyázott, természetesen a győztes EPP, amelyiknél ennél valamivel több – 1,012,079 európai polgár képviseletére járt egy EP-szakbizottsági szék. Majd sorban a többiek:

 

  • az ECR – 1,056,191 szavazat pozíciónként;
  • a szocialisták – 1,106,112;
  • a Zöldek – 1,235,159;
  • s a Baloldal – 1,395,148.

Vagyis egy liberális voks csaknem másfélszer annyit nyomott a latban, mint egy baloldali. Egy konzervatív pedig – kivéve az ECR-est – konkrétan semmit. Nullát.

A huszonhatmillió európai polgárt képviselő Patrióták és a Szuverenisták nem kaptak egyetlenegyet sem.

Az átlag egyébként – a frakciókkal bíró képviselők beleszámolásával – 1,293,984 – lenne, eszerint a Patriótáknak – értelemszerűen a fentiektől visszaosztva – ugyancsak 14 elnöki vagy alelnöki poszt járna, a szuverenistáknak meg öt, de inkább hat.

– Ha jobb-bal törésvonal mentén vizsgáljuk a kérdést, még kellemetlenebb következtetésekre juthatunk. Jelesül: az ECR „emberszámba vételével” párhuzamosan a másik két jobboldali frakció kirekesztése nyomán ténylegesen alig van konzervatív szakbizottsági elnök vagy alelnök.

– Ha a mandátumokat nézzük, azt jelenti, hogy míg a nagy baloldali vagy társutas frakciók masszája ötszáz képviselővel megkapott a 120 helyből 104-et, a maradék 16 darab jutott a 187 jobboldali képviselőnek.

Tehát míg

  • egy baloldali vagy progresszív pártcsaládban átlagosan 4,8 képviselőre jutott egy-egy poszt
  • addig a jobboldaliaknál 11,7 képviselő áll egy-egy poszt mögött.

Azaz mandátum alapján két és fél jobboldali mandátumot tekintettek egyenértékűnek egy baloldalival.

– Ha a voksokat, akkor is hasonló, csak talán még egy kicsit rosszabb az arány egy-egy szakbizottsági elnöki vagy alelnöki hely mögött 

  • a baloldaliaknak 1,082,410 szavazata áll, 
  • míg a jobboldaliaknak 2 millió 669 ezer vokshoz járt csak egy poszt átlagosan.

Vagyis itt is bebizonyosodott: Brüsszelben két és félszer annyira becsülnek egy baloldali szavazópolgárt, mint egy jobboldalit. Folytatjuk!

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

* A közepesen jól frissülő adatbázisok és egymásnak olykor emiatt is ellentmondó információk miatt apróbb számítási hibák előfordulhatnak, amelyek azonban a nagy egészet nem érintik.


 

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. augusztus 02. 13:17 Szerkesztve
Persze csak akkor igaz, ha csak azt nevezzük jobboldalnak amire a Fidesz azt mondja... Mondjuk a 64 Vármegye nézőpontjából a Fidesz is csak egy a libsi-bolsi csürhéből. Így van ezzel a Fidesz is. Aki tőlük kicsit is balra van az ugye ballipschi. Mint amikor a PIS-t ballosozzák:).
totumfaktum-2
2024. augusztus 02. 10:56
A jogállamiságbajnokoknak tanulmányozniuk kellene az EP eljárási szabályzatát. Durván megszegték most is, nem először. Lásd Sargentini-jelentés szavazása amit kínjában a bíróság is csak az oxfordi értelmező kéziszótárra hivatkozva tudott helybenhagyni, mert az írott joggal, az eljárási szabályzattal és a szerződésekkel az is ellentétes volt.
gyaloggos
2024. augusztus 02. 10:55
ORBÁN- CSALÁD HAVEROK NER HASÍT, MAGYARORSZÁG pedig a GYURCSÁNYI MÉLYSÉGEKBEN!
gyaloggos
2024. augusztus 02. 10:54
Performan! MA meg ORBÁNÉK, ROGÁNÉK igyekeznek az EMBEREK agyát átmosni! PÁRTÁLLAM lett MAGYARORSZÁG, csak most ORBÁN VIKTOR a PÁRTVEZÉR!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!