Megszavazta az Európai Parlament a magyar jogállamisági jelentést

2022. szeptember 15. 12:58

Gwendoline Delbos-Corfield jelentését 433 támogató szavazattal, 123 ellenzővel, 28 tartózkodóval elfogadta az Európai Parlament.

2022. szeptember 15. 12:58
null

Szerdán a magyar jogállamiságról vitáztak az Európai Parlamentben, csütörtökön szavaztak is a képviselők Gwendoline Delbos-Corfield jelentéséről, amelyet 433 támogató szavazattal, 123 ellenzővel, 28 tartózkodóval elfogadott az Európai Parlament. Júliusban az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) elfogadta a zöldpárti EP-képviselő jelentését, és azt kéri, hogy egyelőre ne hagyják jóvá a magyar helyreállítási tervet, így az ehhez járó forrásokat se folyósítsák.

Az Európai Parlament oldalán elérhető közlemény alapján a Magyarországgal szembeni aggályok közé az alábbiakat sorolták:

  • az alkotmányos és választási rendszer működése,
  • az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége és a bírák jogai,
  • korrupció és összeférhetetlenség,
  • magánélet és adatvédelem,
  • a véleménynyilvánítás szabadsága, beleértve a médiapluralizmust,
  • tudományos szabadság,
  • vallásszabadság,
  • gyülekezési szabadság,
  • az egyenlő bánásmódhoz való jog, beleértve az LMBTQI-jogokat,
  • a kisebbségekhez tartozó személyek, köztük a romák és a zsidók jogai, valamint az e kisebbségek ellen irányuló gyűlöletkeltő kijelentésekkel szembeni védelem,
  • a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai,
  • a gazdasági és szociális jogok állapota.

Elítélték a magyar kormány „szándékos és rendszerszintű erőfeszítéseit” az uniós alapértékek aláásására, de rögzíti:

A jelentésben elítélték azt is, hogy az Európai Unió Tanácsa képtelen érdemben előrelépni a demokratikus normákkal szembeni visszaélések elleni küzdelem terén. A képviselők arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy használja ki a rendelkezésére álló valamennyi eszközt, különösen a költségvetési feltételrendszert az európai értékek védelmére.

Nyitókép: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas / AFP

Összesen 689 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2022. szeptember 17. 07:04
És? Akkor neki kell menni a bíróságnak, amely csendben, alattomos módon keveri a mocskos lapokat. Minden helyen, médiában, bemutatva, kik ülnek ezekben a bíróságokban, milyen pályát futottak be eddig stb. Csak a több és még több, minden infó birtokában győzhetsz.
Kondoros
2022. szeptember 16. 16:43
Nem kizárt, lehet ez a véletlen műve is - mindenesetre az EP jelentése éppen az amerikai időközi válaszások közelében született/jelent meg.
madárinfluencer
2022. szeptember 15. 23:38
Milyen jogállami normának felel az meg, hogy az európai parlament rendre a Fidesz politikai ellenfeleivel íratja a Fidesz kormányt elmarasztaló országjelentéseket? Egyébként pedig a korrupció ellenes EU-s politikusokat ezek nem zavarták: https://hvg.hu/gazdasag/200804.. https://www.portfolio.hu/bank/.. https://www.portfolio.hu/bank/..
Tyityi
2022. szeptember 15. 23:29
Megérdemeljük mi választottuk Orbánt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!