Magyar Péter lenyomta a nőket – ezúttal az EP-ben

2024. július 24. 12:44

Ha kell, hazudik, ha kell, szavazás eredményét írja felül, ha kell, az udvariasság alapvető szabályaira tesz, egy a lényeg: a pozíció.

2024. július 24. 12:44

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner

***

„Az Európai Parlamentben megalakultak a szakbizottságok, és azok elnökeit, illetve alelnökeit is ma választották meg. Magyar Péter, a Tisza Párt újdonsült elnöke a testület alkotmányügyi bizottságának alelnöke lett. A botrányoktól hangos politikus nagyon büszke az új tisztségére, arról ugyanakkor már nem számolt be, hogy uniós szokásjogot rúgott fel a pozícióért cserébe” – írta meg a Magyar Nemzet.

A lap hozzátette: Magyar Péter az európai parlamenti választási kampány előtt többször azt állította, hogy nem ülne be a testületbe. Sőt: korábban úgy fogalmazott, az „a világ »legnagyobb kamuállása« havi 20 ezer euróért”. 

Ezt is ajánljuk a témában

Amikor a Tisza párt több mandátumot is szerzett a voksoláson, Magyar Péter bejelentette, hogy mégis beül a parlamentbe – fontosabb volt a pozíció, mint a saját hitelessége.

Emlékezetes: a „nagy döntést” saját híveivel szavaztatta meg és legitimálta, és beült az EP-be.

Ezt is ajánljuk a témában

Most pedig egy bizottsági tisztségért sikerült felrúgnia egy régi szokást: mint írják, az Európai Parlamentnem az egyes szakbizottságok alelnökeinél érvényesülnie kell a nemi egyensúlyoknak. Az alkotmányügyi bizottságban egy férfi lett az elnök, az első alelnök így egy nő lett. Mivel a második és a harmadik alelnöki pozícióba is férfiak kerültek, így a szokás szerint női alelnöknek kellett volna lennie a negyediknek.

A 213. számú házszabály ennél megengedőbb, nem ír elő kvótát, de a szándék – és az ezen alapuló szokásjogot – azért nem nehéz kikövetkeztetni: „a Parlament sokszínűségének minden bizottság elnökségének összetételében tükröződnie kell; nem megengedhető, hogy egy elnökség csak férfiakból vagy csak nőkből álljon, vagy hogy valamennyi alelnök ugyanabból a tagállamból származzon.”

Magyar Péter ezzel nyilván tisztában volt, ugyanakkor, mint a Magyar Nemzet megírta, mégis ragaszkodott ahhoz, hogy megtarthassa a jelölést.

A női egyenjogúság tehát ez esetben nem esett latba Magyarnál, noha korábban a jelöltlista összeállításánál erre hivatkozva vette semmibe a saját párttársai szavazatait. Ekkor ugyanis az EP-lista második helyére Kulja Andrást választották az arra jogosultak, azonban a helyére Dávid Dórát rakta fel mégis a lista második helyére, maga mögé, mondván: a lista második helyezettje legyen nő (Kulja a negyedik lett, Tarr Zoltán református lelkész lett a harmadik – nem szavazás útján, hanem mert Magyar éter ezt a helyet ígérte neki).

A Magyar Nemzetnek Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője korábban azt mondta, noha Magyar kommunikációja nem következetes, kiszámíthatatlan és ellentmondásos, saját magát hazudtolja meg – ez a kezdeti időszakban politikai szempontból nem okoz neki problémát, hiszen esetében még új politikai jelenségről van szó, ezért egyelőre lelkesek szavazók, akik mögötte állnak. Idővel ez azonban egyre több problémát okozhat neki a saját szavazói szemében.

Összesen 219 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­­é­k­­­e­­l­­­d­ ­­­a­ ­s­z­­­e­x­­i­ ­­­p­­­u­n­c­­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­𝐍
EX_Terminator
2024. július 25. 00:06
Jut is eszembe ágybogárka? Mondd csak mekkora a mortalitási rátája a rám állított férgeknek? Van kedvetek beszélni róla, vagy inkább csak csendben izzadtok és imádkoztok, ahogy egyre és egyre feljebb dolgozzák magukat az erőim amivel játszadozni merészeltetek? HIDD EL NEKEM HOGY TI IS SORRA FOGTOK KERÜLNI, HA NEM ÁLLTOK LE ÉS TAKARODTOK EL.
kastellorizo
2024. július 24. 18:08
Átoperált Kiscsoportos 2024. július 24. 14:54 Odadobtak egy nagy semmit nektek - mert amit kaptatok, ennyit ér. Es a magadfajta pedkány csicska azt hiszi, hogy valaki lett. :-)
google-2
2024. július 24. 17:18
Azt nem tudom, Ursula miért nem adja át a helyét Tisza Péternek? Vagy a Manfred Weber? Pont erre a lótetűre vártak, hogy együtt legyenek még nagyobb senkik. De ahhoz, előtte kellett volna legyenek valakik. De ezek hárman se előtte, se utánna…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!