Elemző a Mandinernek: A végéhez közeledik a törpepártok története

2024. augusztus 05. 17:10

A leginkább csak egyetlen politikusra épített formációkra szinte senki nem volt kíváncsi június 9-én, de egyelőre egyikük sem adta fel.

2024. augusztus 05. 17:10
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: az ellenzéki összefogás 2022-ben (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hiába a hangzatos ígéretek, a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választáson semelyik – leginkább egyetlen politikus által fémjelzett – kis párt sem tudott értékelhető eredményt felmutatni, egyikük sem jelentett vonzerőt a választók számára.

Pedig az utóbbi időszakban nagyon megszaporodtak a törpepártok, akikhez a támogatottságot tekintve hozzácsapódtak a korábban szebb napokat is megélt politikai erők, mint a Jobbik, az LMP vagy az MSZP. Így lett volna választék bőven. 

Még az egy százalékot sem

A pártok támogatottságát leginkább az EP-választás mutatta meg, ahol pártlistákra szavazhattak a választók. A mandátumot nem szerző pártok közül a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt három százalék felett szerepeltek, az őket követő formációk azonban még az egyszázalékos szintet sem érték el.

  • Jobbik: 0,99 ‰
  • LMP-Zöldek: 0,87 ‰
  • 2RK: 0,68 ‰
  • Mindenki Magyarországa: 0,64 ‰
  • Megoldás Mozgalom: 0,37 ‰

 

A Párbeszéd a DK-val szövetségben indult, így azt nem tudjuk, hogy ha önállóan mérettetik meg magukat, milyen eredménnyel végeztek volna, de a közvélemény-kutatások alapján ez sejthető. Jakab Péter mozgalma, a Nép Pártján pedig már a választás előtt megbukott, miután nem tudta összeszedni az induláshoz szükséges támogatást.

Az egy százalék alatt teljesítőkre összesen 162 102-en szavaztak június 9-én az EP-választáson, miközben a győztes Fideszre több, mint kétmillióan.

Önkormányzati szinten még rosszabb a helyzet

Az önkormányzati választások sem nyújtottak biztató a képet a kispártok számára: ha már Jakabéknál tartunk, a Nép Pártján 323 polgármester vagy képviselőjelöltet indított, de közülük csak 29 szerzett mandátumot, ami országos arányt tekintve 0,14 százalékos eredményt jelent. 

Vona Gábor és a 2RK mindössze 5 vármegyei listás jelöltet indított, de közülük egy sem ért célba.

A Márki-Zay Péter irányította Mindenki Magyarországa összesen 11 mandátumot tudott összekaparni (országosan ez 0,05 százalék), igaz, a pártelnök annyi eredményt fel tud mutatni, hogy megnyerte a hódmezővásárhelyi polgármester-választást.

A Jobbik is szerzett polgármesteri helyeket, de összesen csak 143 mandátumot szerzett a helyhatóságokban, ami országosan 0,70 százalékos arány. Az LMP ennél többet, 195 mandátumot tud felmutatni, (országosan 0,96 százalék). A legtöbbet az MSZP hozta (327 mandátum) és ez már több, mint 1,6 százalék országos lebontásban.

A volt MSZP elnök, Mesterházy Attila pártja, a Szocialisták és Demokraták önállóan egyik választáson sem állt rajthoz. 

Ezzel együtt még egyik párt sem jelentette be, hogy megszűnne vagy feloszlana, sőt vezetőik még mindig azt sulykolják, hogy szükség van rájuk. 

A DK és Magyarék megjelenése volt az utolsó csapás

Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője a Mandinernek elmondta: 2010-től nézve három politikai csoport rendelkezik erős mag-szavazótáborral és országosnak nevezhető infrastruktúrával, politikai hálózattal: a Fidesz, a DK és a Mi Hazánk.

A törpepártok legnagyobb problémája mindig is az volt, és az ma is, hogy sosem épültek ki országos szinten, politikusaik csak a médiában léteztek és részben ennek is köszönhetően nem alakultak ki magszavazóik, elkötelezett híveik. A szavazóik olyan kormánykritikus baloldali választók voltak, akik tudták, hogy változást akarnak, nem szeretik a Fideszt, de Gyurcsányt sem. Ezért mindig kerestek maguknak egy új lehetőséget, ilyen volt az LMP a Momentum a Párbeszéd és a többiek.

Ezeknek a pártoknak a története a végéhez közeledik, bár már a 2022-ben nyilvánvalóvá vált, hogy a baloldalon egyetlen életképes erő a DK. 

– mondta Rotyis Bálint, hozzátéve, hogy innentől ezek a szavazók már nem láttak fantáziát ezekben a törpepártokban. De ezt a történetet végül nem a DK, hanem Magyar Péter megjelenése fejezte be, aki a kormánykritikus baloldali szavazóknak adott egyfajta alternatívát – hívta fel a figyelmet ez elemző. 

A törpepártoknak csak az biztosítja a 2026 ig való túlélést, hogy van frakciójuk (már akinek van). Utána már senkinek nem lesz érdeke életben tartani őket. 

Arról, hogy ezek a formációk csatlakozhatnak-e a Tisza Párthoz, Rotyis Bálint elmondta: ez attól függ, hogy Magyaréknak érdekében áll-e ez, de nem valószínű. Ugyanakkor politikusok átigazolhatnak Magyarékhoz, hiszen a párt körül egyre több ilyen szereplő bukkan fel. De egyikük mögött sincs akkora politikai erőforrás, amelyre szüksége lehetne a Tisza Pártnak. 
 

 

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2024. augusztus 06. 08:32
Kérem, ne törpepártozzunk. Kivétel nélkül mocskos ingyenélők, a társadalom parazitái. Ugyanakkor az is valószinű, a többségnek jobb, hogy nem csinálnak semmit. Igy csak el kell tartani őket, ha bármit is csinálnának, ki kéne javittani, mert biztos csak selejt lenne.
billysparks
2024. augusztus 05. 18:59
Világ szerte megfigyelhető tendencia, hogy megszűnőben a hagyományos pártokrácia. Egyre inkább hasonlít mindenhol az angolszász tipusú pártberendezkedés. ( Bár a kommunizmusban is így van, hiszen volt a párt és másik pártként a pártonkívüliek). Mivel szűnnek meg a társadalmakban a különböző osztályok, így nincs is szükség a képviseletükre. Marad a patrióták és a globalisták közötti verseny a szavazatokért. Magyarországon is ez a tendencia figyelhető meg és ezért szűnnek meg a minipártok, mert a szavazók is felismerték, hogy nincs rájuk szükség. Minek egy moslékos összefogásba 5-6 párt, ha ugyanazt képviselik, ugyanarra szavaznak, gyakorlatilag csak plusz pénzbevételi technológia miatt élnek még. Még a cseheknél is az a tendencia, pedig ott még a legutolsó évekig is élt a hagyományos pártszerkezet, ahol tucatnyi párt tucatnyi érdeket képviselt, de az ottani moslék a szavazatok maximálása miatt ( a hatalom kedvéért) gyakorlatilag összefolyt, nincs oka ennyi párt létezésének.
totumfaktum-2
2024. augusztus 05. 18:19 Szerkesztve
Ezek ugyanazok. Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy Radnainak sincsenek rossz politikai kontaktjai, amit elsősorban édesapjának köszönhet. Radnai László globalista háttérember már a rendszerváltás előtt megkezdte kapcsolatainak a kiépítését. Némileg meglepő módon, már 1983-tól nagy amerikai multinacionális cégek magas beosztású alkalmazottjaként dolgozott. Legalább ennyire érdekes, hogy a kommunista Chemolimpexnél kezdett, hogy aztán a Dow Chemicalnál kössön ki. Később az üzleti szférából átevezett a politikába, 1997-től éveken át az SZDSZ médiatanácsadójaként dolgozott. Majd kisebb szünet után a Jobbik holdudvarában bukkant fel, élvezve Vona Gábor akkori pártelnök bizalmát. Idősebb Radnainak kulcsszerepe volt a Jobbik baloldalra való tolásában. Sajtóértesülések szerint idősebb Radnai idén február végétől Magyar Péter “vezérkari főnöke”, és akárcsak a Jobbik esetében, ezúttal is a háttérből irányítja az eseményeket. pestisracok.hu/ezt-lehet-tudni-magyar-peter-bizalmasarol/
Krupp Skya
2024. augusztus 05. 18:07 Szerkesztve
Gréczi Zsolt bácsi hamarabb közeledett a végéhez, alig húzott rajta 5 cm-t, máris csak 2 cm-re volt a végéhez. Ezt csinálják utána a törpe pártok! Ha lenne Kihúzza a rövidebbet Nobel-díj Gréczi Zsolti bácsi már Nobel-dijas lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!