Fej-fej mellett Trump és Harris

2024. szeptember 25. 11:59

Nagyon kiélezett a verseny.

2024. szeptember 25. 11:59
null

 Nyitókép: KAMIL KRZACZYNSKI and Mandel NGAN / AFP

 

Egyre szorosabb a verseny Kamala Harris és Donald Trump között. A CNN elemzése szerint a Harris kampány elsősorban az alelnök pozitív imázsával próbálja megnyerni az embereket, míg Trump a gazdasági teljesítményével kampányol. 

A CNN legújabb közvélemény-kutatása szerint a szavazók 48 százaléka támogatja Harrist, 47 százalékuk pedig Trumpot. 

Ilyen apró különbség mellett nehéz megállapítani, hogy ki vezet. Két százalék Chase Oliver libertárius jelöltet támogatja, egy százalék pedig a zöldek Jill Steinjét. A többség úgy nyilatkozott, hogy inkább egy jelöltre, mint egy jelölt ellen terveznek szavazni. 

A független szavazóknál is nagyon kicsi különbséget mért a CNN: Harris 45 százalékon áll, míg Trump 41-en. A nők esetében a demokrata jelöltnek 14 pontos előnye van, míg Trump 7 ponttal vezet a férfiak között. Érdekesség, hogy a fehér szavazók körében a nők között is vezet Trump, bár mindössze 3 ponttal.

A feketék túlnyomóan a demokratákra szavaznak, viszont Trump elég jól teljesít a spanyolajkúak körében. 

Mindössze a szavazók 2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy még nem tudják kire szavaznak. 

A szavazók 46 százalékának van kedvező benyomása Kamala Harrisről, amely jóval magasabb, mint alelnöksége során. Trump már hosszú ideje 40 százalék körül mozog.

A CNN elemzése szerint Trumpnak előnyére válik az is, hogy a szavazók 51 százaléka azt mondja, hogy visszatekintve az elnöki időszakára, az inkább volt sikeres, mint kudarcos. Harrist pedig hátráltathatja az a széles körben elterjedt vélekedés, amely szerint Biden elnöksége kudarc volt (61 százalék látja így).

A szavazók többsége szerint Trump jobban kezelné a gazdaságot, a bevándorlást, és a külpolitikát is. 

Tízből négy szavazó a gazdaságot nevezte meg a legfontosabb prioritásának, a demokrácia védelme a második helyen áll 21 százalékkal, a bevándorlás 12 százalékkal, az abortusz pedig 11 százalékkal. Harris szavazói a demokrácia védelmét nevezték a legfontosabb ügyüknek, míg Trump támogatói a gazdaságra és a bevándorlásra koncentráltak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a amerikai elnökválasztás 2024 aktában.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. szeptember 25. 14:06
Az amerikai elnököt valójában nem a választók választják, hanem egy misztikus, úgynevezett elektori testület, amit még soha senki nem látott, nincsenek róla fényképek, filmek.
Akitlosz
2024. szeptember 25. 14:04
"Fej-fej mellett Trump és Harris" Igen, csak nem mindegyikük fülénél süvít lövedék.
Zolotarjov
2024. szeptember 25. 13:56
Hillary mama 2016-ban országosan több millió szavazattal többet kapott, mint Trump, de mivel a billegő államok nagy többségét bukta, elvesztette a választást..
llnnhegyi
2024. szeptember 25. 13:52
Fordult a kocka. TRUMP javára!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!