Demokráciából jeles? – brutálisan torzít az Európai Parlament a jobboldal rovására

2024. augusztus 01. 05:36

Meglepő, de nem mulatságos: bizonyos tekintetben egy konzervatív polgár szavazata felét, vagy még kevesebbet éri, mint egy liberálisé. Minél mélyebben merülünk el az Európai Parlament bugyraiba, annál csúnyább kreatúrák jönnek szembe. Kiszámoltuk, megmutatjuk, hogy is áll mindez a számok tükrében.

2024. augusztus 01. 05:36
Ursula von Der Leyen; Roberta Metsola

Nyitókép forrása: FREDERICK FLORIN / AFP

 

Veczán Zoltán és Nagy Gábor írása

 

A demokráciát roppant sokszínűen lehet értelmezni – és általában a különféle politikai aktorok abba az irányba hajlítják annak értelmezését, amit az érdekeik diktálnak. Van viszont, melyet nehézkes(ebb) félreértelmezni, és ez a matek. A számok. Noha Roberta Metsola, az Európai Parlament akkor (és azóta újra) regnáló elnöke a választásra buzdító kampányban azt üzente még áprilisban:

Ne hagyják, hogy mások döntsenek Önök helyett! Menjenek el szavazni! Minden szavazat számít!”

Ehhez képest a pozíciók elosztásánál azt láthattuk, még az egyébként rendkívül torz mandátumarányt is figyelmen kívül hagyva (erről majd lesz szó) kaptak kulcspozíciókat egyes pártok képviselői, ami köszönőviszonyban sincs a népakarattal.

Láthattuk a mandátumszámokat, ismert a 720 EP-képviselői székek megoszlása:

 

  • Európai Néppárt (EPP): 188;
  • Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D): 136;
  • Patrióták Európáért (PfE): 84;
  • Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR): 78;
  • Renew Europe: 77;
  • Zöldek/Európai Szabad Szövetség: 53;
  • Baloldal: 46;
  • Szuverén Nemzetek Európája (ESN): 25;
  • Függetlenek: 33.

 

Európai Parlament
Itt vannak az Európai Parlament képviselőcsoportjai
Forrás: Európai Parlament

 

Óriási torzítás az Európai Parlamentben: a liberálisok szava sokkal többet ér

 

Némi hosszas utánajárással*, a mintegy 200 tiritarka pártra, formációra, egyéni akciócsoportra adott voksok összeszámlálásával – beleszámolva a különféle országos koalíciók különféle pártcsaládokba szétszóródását közel azonos listás választási körülmények mellett –, azt is láttuk, melyik frakció hány európai polgárt képvisel a gyakorlatban.

Jelesül:

 

  • Az EPP-nek 41 millió 495 ezer szavazója volt;
  • az S&D 30 millió 971 ezer voksot gyűjtött;
  • a Patrióták 18 millió 233 ezret;
  • az ECR 16 millió 899 ezret;
  • a Renew 15 millió 356 ezret;
  • a Zöldek 13 millió 587 ezret;
  • a Baloldal 11 millió 161 ezret;
  • míg a Szuverének 7 millió 575 ezer szavazatot kaptak.

Mindez többé-kevésbé idomul a mandátumok számához, de csak többé-kevésbé. Mert már itt is volt némi egyenlőtlenség, ha nem is olyan borzasztóan kiugró: ugyanis szavazó per európai parlamenti szék arányában úgy állt a dolog, hogy egy-egy mandátumhoz sem egyforma mennyiségű voksot gyűjtöttek össze az egyes pártok.

A legjobban egyébként a liberális Renew járt – ők alig 199 ezer voksot tudtak beváltani egy-egy mandátumra átlagosan. A legrosszabbul pedig a Szuverének – nekik több mint 303 ezer szavazatra jut csak egy parlamenti szék. Ez azt jelenti, hogy bár egy liberális képviselő átlagosan kevesebb, mint 200 ezer polgárt képvisel, ugyanannyit nyom a latban a szavazata az EP-ben, mint egy szuverenistáé, akit több mint 300 ezren támogattak.

Vagyis amikor sarkalatos ügyekről, fontos dolgokról szavaznak az Európai Parlamentben,

a szavazásnál végeredményben két liberális európai polgár szava több súllyal esik a latba, mint három szuverenistáé.

Ez a két komoly szélsőérték. A többi pártcsaládnál szintén vannak eltérések, ha nem is ilyen kiugróak: a két további jobboldali frakció – a Patrióták és az ECR – valamivel jobban jártak a nyers átlagnál (250 ezer voks körül per mandátum), a Zöldek meg a Baloldal kissé rosszabbul.

Így (növekvő sorrendben) a jól és a rosszul járt frakciók:

 

  • Renew: 199.434;
  • ECR: 216.655;
  • Patrióták: 217.062;
  • EPP: 220.719;
  • S&D: 227.729;
  • Baloldal: 242.634;
  • Zöldek: 256.354;
  • Szuverenisták: 303.002.

 

Füstös szobákban zajlott az egyezkedés: az európai polgároknak nem volt beleszólása

 

Az szintúgy ismert, ki milyen pozíciókat kapott az alakuló Európai Parlamentben, amellett, hogy Ursula von der Leyen – aki végül a frakciófegyelemnek és az utolsó pillanatos „hoztam Green Dealt is meg nem is” játékának köszönhetően megteremtette maga mögött a pillanatnyi többséget – megszerezte a valódi hatalmat jelentő európai bizottsági elnöki pozíciót, nem mellesleg személyében pedig az EPP megkapta a legértékesebb posztot.

De fókuszáljunk most az európai parlamenti poszt-osztozkodásra.

Hiszen ugyancsak a Néppártot erősíti a már említett Roberta Metsola, aki az Európai Parlament elnöke volt és maradt is – az ő feladatai közé tartozik a parlamenti ülések vezetése, a döntéshozatali folyamatok koordinálása, valamint az EP képviselete a külvilág felé, s akkor válik jogerőssé egy-egy jogszabály vagy határozat, amit a parlament megszavazott, ha aláírja.

Az EP bő kézzel szórta a pozíciókat bizonyos frakcióknak – és ugyanilyen határozottsággal hagyott ki az alelnöki és a kvésztori posztokból másokat (a kvésztorok elvileg a képviselők munkáját segítik mindenféle háttérmunkákkal, de emellett részt vesznek a költségvetési döntésekben és tagjai az EP elnökségének, ami annak belső szervezeti és adminisztratív szabályait alakítja). Így lett

 

  • az EPP-nek egy elnöke; három alelnöke és két kvesztora
  • a szocialistáknak (S&D) öt alelnöke és egy kvesztora
  • az ECR-nek és a Renew-nak két-két alelnöke és egy-egy kvésztora
  • s végül a Zöldeknek és a Baloldalnak egy-egy alelnöke.

 

Hogy kik maradtak ki a nagy osztozkodásból? Bizony: a Patrióták és a Szuverenisták. Ők egyetlen egy darab EP-s pozíciót sem kaptak.

Ennek a politikai vetületeit már jó páran taglalták, nem is mennénk jobban bele.

Ha szavazatszámokra lebontjuk, még kiáltóbb az egyenlőtlenség. Ha minden pozíciót beleszámolunk (az elnök, a 14 EP-alelnök és az 5 kvésztor), akkor a frakcióval bíró pártokra leadott mintegy 155 millió voks arányaiban 7,75 millió voksonként járna arányosan egy-egy EP-pozíció. Ehhez képest

 

  • megint a liberálisok jártak a legjobban: a Renew-nál 5 millió 119 ezer voks kellett egy poszthoz;
  • őket követték a szocialisták, akik 5 millió 161 ezer voksonként kaptak egy-egy EP-pozíciót;
  • majd jött az ECR, amely 5 millió 633 ezer voksonként kapott egy posztot;
  • ezután az EPP következik 6 millió 915 ezer voksonként kapott egy pozíciót, ami már közelít az átlaghoz, ellenben a csúcsszerv elnökét ők adják, így van mivel vigasztalódniuk.

 

Majd mindezek után jönnek a kis frakciók, leszakadva:

 

  • a Baloldalnak duplaannyi – 11 millió 161 ezer – voksra jár egyetlen alelnök, mint a Renew-nak,
  • a Zöldeknek meg még többre, csaknem 13,6 millióra.

 

Az igazi feketeleves azonban csak ezután jön. Ugyanis

a Patrióták, vagyis a – mind mandátumban, mind a mögöttük álló szavazatok számában – harmadik legnagyobb képviselőcsoport egyetlen megveszekedett pozíciót sem kapott a 18 millió 233 ezer szavazójára, és hasonlóképpen jártak a Szuverenisták is a maguk hét és félmillió voksolójával. Két jobboldali erő.

Tehát az EP mainstream-pártjainak szmókirúmos döntése alapján ez a csaknem 26 millió európai szavazó semmilyen európai parlamenti pozíciót nem kaphatott.

 

Ennyit erről: kevesebb ér egy jobboldali voksa, ha kulcspozíciókhoz viszonyítjuk

 

Mindez önmagában is izgalmas gyakorlat a demokrácia vagy a képviseleti demokrácia szempontjából.

Ugyanakkor mondhatják, hogy „de hát ott van az ECR, amelyik busásan részesült a tisztségekből”, csak hát ez a fentiek fényében is csak hunyorítva lenne igaz. Már azért is, mert hiába szavaztak rá másfél millióval többen, ugyanazzal lett kifizetve, mint a Renew; de ha ennyi ember statisztikai hibahatáron belülinek tartunk is, érdemes egy másik szemszögből szintén megvizsgálni a dolgot.

Mert ha szuverenista-globalista, vagy ha úgy tetszik, jobb-bal tengelyen osztjuk meg a számokat, azonnal kilóg a lóláb, és a valóban szándékolt helyükre billennek a számok:

a konzervatív jobboldal teljes palettájára – 42,7 millió szavazóra, ami több – mint a Néppárté! – jut összesen az ECR három EP-posztja, vagyis 14,2 millió jobboldali polgár szavazata ért annyit pozíciókban, mint 6,6 millió baloldalié.

Az EP megtehette volna, hogy – ha már újraválasztott elnöke azt harsogta: mindenki szavazata számít – akkor arányosít legalább valamiképpen. Nem tette. S nem tette az EP érdemi munkát végző bizottságainak esetében sem – ez azonban már egy másik cikk témája lesz.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

* A közepesen jól frissülő adatbázisok és egymásnak olykor emiatt is ellentmondó információk miatt apróbb számítási hibák előfordulhatnak, amelyek azonban a nagy egészet nem érintik.


 

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. augusztus 26. 11:28
Az igazi feketeleves azonban csak ezután jön. Ugyanis a Patrióták, vagyis a – mind mandátumban, mind a mögöttük álló szavazatok számában – harmadik legnagyobb képviselőcsoport egyetlen megveszekedett pozíciót sem kapott a 18 millió 233 ezer szavazójára, és hasonlóképpen jártak a Szuverenisták is a maguk hét és félmillió voksolójával. Két jobboldali erő. Tehát az EP mainstream-pártjainak szmókirúmos döntése alapján ez a csaknem 26 millió európai szavazó semmilyen európai parlamenti pozíciót nem kaphatott." Szabadság, Egyenlőség, Testvériség!
makapaka2
2024. augusztus 02. 10:45
A mai liberalizmusnak nevezett katyvasz ártalmasabb mint a kommunizmus.Igazságtalan, kirekesztő, kettős mércét alkalmazó, gyűlöletkeltő.
orokkuruc-2
2024. augusztus 01. 16:59
gilou-au-et. clavier 2024. augusztus 01. 09:01 .. oh te kis valami! Van-e kizárási procedura? Ja, nincs. Ezértakarják minden módon hogy mi lépjünk ki, amivel aztán jól ellehetetlenítenének minket. TE is a része vagy ennek. Vajon van-e rád elégé negatív jelző..?
orokkuruc-2
2024. augusztus 01. 16:37
és miért is hagyják az általunk megválasztott vezetők mindezt? Tényleg ennyire csak a pénzt adogatják a vezetőink az őket szarba sem vevő gondnokoknak? Mi lenne, ha egy tagállam takarítók/portások/stb kártyáival egy megfelelően képzett társulatot juttatna be, akik első percen blokkolnák a legfontosabb 10 jószágot, aztán meg jönnének a kérések. Egy VanDe Lejjebb hordánál az első 10 blokkolása leállítja az egész hordát, mert visszaazonosítás nélkül nem működnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!