Eldőlt: Ursula von der Leyen marad az Európai Bizottság elnöke

2024. július 18. 06:45

Élő közvetítésünk az Európai Bizottság elnökválasztásáról!

2024. július 18. 06:45
Greta Thunberg Meets European Commission President To Announce EU Climate Deal

Nyitókép: Leon Neal/Getty Images

Cikkünk frissül!

Orbán békemisszióját támadta, megszavazták Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének

Az elképesztő botrányok ellenére győzött a frakciófegyelem, 401 szavazattal eldőlt, újabb öt évig a német politikus vezeti majd az EU végrehajtó szervét.

Ezt is ajánljuk a témában

„Ma Európa gyengébb, mint öt éve volt” – kíméletlenül felsorolták Ursula von der Leyen hibáit

Gál Kinga csütörtökön kijelentette, hogy a Patrióták Európáért frakció képviselői szavazatukkal nem fogják támogatni a mai szavazáson Ursula von der Leyen újraválasztását.

Ma Európa gyengébb, mint öt éve volt”

– indokolta döntését a frakció első alelnöke, majd így folytatta: „nem tesz konkrét lépéseket a békéért, miközben Európa egyre közelebb sodródik a háborúhoz. Áterőltetett egy rossz migrációs paktumot ahelyett, hogy megvédené a külső határokat” – emelte ki Gál Kinga.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Balhé tört ki a plenáris ülésen, kidobták a román EP-képviselőt

A hírhedt szélsőjobboldali román képviselő, Diana Sosoaca balhézott az EP tárgyalótermében – írja a Politico.

A szerdai parlamenti első beszédében azzal vádolta meg az Európai Uniót, hogy tönkretette Romániát azzal, hogy segítséget nyújt Ukrajnának, sőt felszólította a jelenlévőket arra, hogy állítsák le a Kijevnek szánt fegyverszállításokat.

Elpusztították Romániát, az összes út elpusztult, a románok elszegényedtek attól, hogy megállás nélkül segítenek az ukránoknak”

– mondta, hozzátéve, hogy tárgyalt a háború befejezéséről Moszkvával, mivel Oroszország „az egyetlen fél, amely hajlandó a békéről tárgyalni”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Von der Leyen az utolsó órákban is Orbán békemisszióját ekézi

Az Euronews élő hírfolyamában azt írja, hogy csütörtök reggel Ursula von der Leyen Orbán Viktor békemisszióját kritizálta. „Ez az úgynevezett békemisszió nem volt más, mint egy megbékélési misszió” – fogalmazott. A mondatot hangos taps követte az EP-ben.

„Senki sem akarja jobban a békét, mint Ukrajna népe, egy igazságos és tartós békét egy szabad és független ország számára” – tette hozzá.

És Európa Ukrajna mellett fog állni, amíg csak szükséges, ez a mi üzenetünk”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Harangoztak Ursula von der Leyennek? Az utolsó pillanatban lépett a baloldali frakció

Szerdán este két indítványt nyújtottak be Ursula von der Leyen elnökségéről szóló szavazás elhalasztására, ezek közül az egyiket a német baloldali Sahra Wagenknecht, egy másikat pedig az Európai Parlament Baloldali képviselőcsoportja – írja az Euronews. Erről bővebben itt olvashat:

Ezt is ajánljuk a témában

***

Mint ismeretes, egy nappal a sorsdöntő választás előtt, szerdán Ursula von der Leyent elmeszelte az Európai Unió Bírósága a hírhedté vált Covid-19 vakcinaszerződésekkel kapcsolatban.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Európai Bizottság nem biztosított kellően széles körű hozzáférést a nyilvánosság számára a koronavírus elleni vakcinák beszerzésére vonatkozó vételi szerződésekhez

 – közölte a Bíróság.

Az ítéletet egy nappal a döntő szavazás előtt hozták meg: Ursula von der Leyennek csütörtökön 361 európai parlamenti képviselő támogatását kell megszereznie ahhoz, hogy ismét megerősítsék az Európai Bizottság élén.

***

A BILD főszerkesztő-helyettese úgy helyretette Ursula von der Leyent, ahogy eddig csak kevesen

„Az, hogy Ursula von der Leyen most a magyar EU-elnökség bojkottjára szólít fel, óvodai szint” – írta az X-en Paul Ronzheimer, a BILD főszerkesztő-helyettese.

Ronzheimer szerint Von der Leyennek inkább egy „külön csúcstalálkozót kellene összehívnia, hogy őszintén megvitassák, az EU tagállamai mennyi fegyvert hajlandóak Ukrajnának adni a következő hónapokban, mennyit lehet előállítani, és mindenekelőtt, hogy 

mit fog tenni az EU, ha Trump kerül hatalomra, és az USA megvonja a segélyeket. 

Brutálisak lehetnek a válaszok arra a kérdésre, hogy az EU meg tudna-e ezzel a helyzettel birkózni.”

Ezt is ajánljuk a témában

Welt: Von der Leyen magánháborút vív Orbánnal, de valamire nem gondol

Az Európai Bizottság megelégelte Orbán Viktor egyéni akcióit az EU Tanácsának elnökeként – írja a Welt.

Nyílt párharc bontakozott ki a Bizottság elnöke és a magyar miniszterelnök között.

Ezt is ajánljuk a témában

EU-osztozkodás: a migrációs rendelkezések szigorításával dobnának morzsákat a jobboldalnak

Ylva Johansson, az Európai Unió belügyi biztosa bejelentette, hogy a Bizottság július folyamán javaslatokat fog tenni az EU vízumrendszerének módosítására – írta meg az Euractiv. Ezt két, a tagállamoknak címzett levélben is közölte. Ezek az intézkedések választ kívánnak adni az EU-tagállamok által kifejezett aggodalmakra az illegális migrációval és a keleti határon kialakult helyzetekkel kapcsolatban.

Ez a lépés Ursula von der Leyen, a Bizottság elnökének újraválasztási kampányának része is, amely során a jobboldali szavazatokra is számít.

Ezt is ajánljuk a témában

Hiába a vérlázító botrányok, a paktum megköttetett: szakértőt kérdeztünk Von der Leyen manővereiről

Miközben Ursula von der Leyen minden követ megmozgat, hogy keresztbe tegyen a magyar uniós elnökségnek, legutóbb például bojkottra szólította fel az európai parlament képviselőit, az Európai Bíróság megállapította, hogy

az Európai Bizottság, melynek Ursula von der Leyen az elnöke, súlyos szabálytalanságokat követett el az covid vakcinavásárlással kapcsolatos szerződéseknél,

a publikált részeknél több szakaszt egyszerűen kivágtak a kontraktusból. Nagy kérdés, hogy az újabb botrány megrendítheti a bizalmat annyira, hogy nem választják újra Ursula von der Leyen-t.

Ezt is ajánljuk a témában

A Von der Leyen-dilemma: Meloni nem tudja, melyik ujjába harapjon

Csütörtökön délután két órakor Strasbourgban jön el az igazság pillanata: kiderül, hogy az Európai Parlamentben meglesz-e a többsége Ursula von der Leyennek, és ezzel megkezdheti második ciklusát az Európai Bizottság élén, vagy sem... A mérleg nyelve Giorgia Meloni EP-frakciója, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) lehet, az olasz miniszterelnök így egy óriási dilemma előtt áll:

ha igennel voksol, brüsszeli befolyása megnő, ha nemmel, saját euroszkeptikus bázisa erősödhet meg.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 220 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­É­r­­­t­­­é­k­­­e­l­d­­ ­­a­­­ ­­­s­­­z­e­­x­­­i­­­ ­p­­­u­n­­c­­­i­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
bagoly-29
2024. július 18. 17:39
Remélem ezt OV szombaton az orruk alá dörgöli!
bagoly-29
2024. július 18. 17:36 Szerkesztve
Az RMDSZ meg ne csodálkozzon, ha ősszel nem kerül be a román parlamentbe! Ők ragaszkodnak a Néppárthoz s velük együtt szavazták meg a vénasszonyt! Miért?
Stingary76
2024. július 18. 15:46
"Átoperált Kiscsoportos 2024. július 18. 15:04 "Ismét Ursula von der Leyen lett az Európai Bizottság elnöke." Te valójában mi a fasznak örülsz emiatt? :D Idióta barom te..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!