Orbán békemisszióját támadta, megszavazták Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének

2024. július 18. 14:16

Az elképesztő botrányok ellenére győzött a háborúpárti frakciófegyelem, 401 szavazattal eldőlt, újabb öt évig a német politikus vezeti majd az EU végrehajtó szervét.

2024. július 18. 14:16
null

Nyitókép: Mandiner-archív

***

Ismét Ursula von der Leyen vezetheti az Európai Bizottságot, dőlt el heves viták után az Európai Parlamentben.

A számos botrányba keveredett, a magyar kormánnyal szemben kiemelkedően kritikus politikusnak 360 szavazatra volt szüksége, az eredmények azonban így alakultak:

  • Mellette: 401-en
  • Ellene: 284-en
  • Tartózkodott: 15-en
  • Érvénytelen: 7.

Egyáltalán nem volt lefutott meccs

A politikus sorsa az utolsó pillanatokig kérdőjeles volt. Miközben lényegében magánháborút folytat Magyarország ellen, bojkottálva a soros elnökséget, támogatói ingadozónak tűntek.

Ezt is ajánljuk a témában

Egyébként a bojkott sokak tetszését nem nyerte el, azonban úgy tűnt, muszáj volt meglépnie, hogy a baloldali támogatóit aktivitásra bírja – miközben a valószínű többség nem állt ott emögött a döntés mögött.

Ezt is ajánljuk a témában

A legutolsó csepp a pohárban pedig, úgy tünt, a Covid-vakcinákkal kapcsolatos botránya volt, ami a lehető legrosszabbkor, néhány nappal a szavazás előtt került elő.

Az Euronews előzetes becslései optimisták voltak Von der Leyen számára: úgy matekoztak, hogy a 188 mandátummal rendelkező Európai Néppárt (EPP) mellett az S&D (136 mandátum), a Renew Europe (77 mandátum) és a Zöldek (53) is hivatalosan támogatják, ami 453 széket jelentene a szükséges 360-hoz képest.

Komoly vita előzte meg

A politikus asszony a szavazás előtt kapott hideget-meleget; a vitában Európa jövője kapcsán elsősorban a jobboldal támadta a migrációs politikája miatt.

  • A lengyel Ewa Zajączkowska-Hernik EP-képviselő, a Szuverén Nemzetek Európája (ESN) képviselőcsoport vezetője pedig közölte, az Európai Bizottság elnöke felelős „minden egyes nemi erőszakért [és] aljas támadásért, amelyet az illegális migránsok követnek el”, így a börtönben lenne helye, nem az EB élén.
  • Harald Vilimsky, az osztrák FPÖ EP-képviselője megvédte Von der Leyen kritikáitól a magyar miniszterelnököt, és távozásra szólította fel az EB-elnököt.
  • „Ma Európa gyengébb, mint öt éve volt” – közölte vele Gál Kinga fideszes EP-képviselő

Szerdán este egyébként két indítványt nyújtottak be Ursula von der Leyen elnökségéről szóló szavazás elhalasztására, ezek közül az egyiket a német baloldali Sahra Wagenknecht, egy másikat pedig az Európai Parlament Baloldali képviselőcsoportja, mindkettőt elutasították.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 846 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000039
2024. augusztus 30. 13:11
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­é­­­k­e­­­l­­­d­ ­­a­­­ ­s­­z­e­­­x­­­i­ ­p­­u­­­n­­c­­i­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
Nemkellnév
2024. július 19. 18:19
Von der Leyen itteni fotóján merengve: vajon amikor megszületik egy lélek, egyértelműen determinált az élete? Szerintem nem. A lélek olyan, mint egy folyó: a környezetét használva idomul a célja érdekében: beleömleni a saját végzetébe.
bagira002
2024. július 19. 11:32
Ursulához hasonló bűnözők megszavazták , ,közkasszák közösen szét rabolják , eus embereket háborúba kényszerítenek .
elmkov
2024. július 19. 04:35
Egy tehetségtelen, elvtelen bűnözőt és megvett politikust, Európa tönkretevőjét választották ujra meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!