Német közgazdász: Befuccsoltak az Oroszország elleni szankciók

2024. július 23. 05:58

A német gazdasági tárca rendelte az elemzést. Megkapták, de nincs benne köszönet.

2024. július 23. 05:58
null

Nyitókép: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Daniel Stelter közgazdász, a Beyond the Obvious nevű agytröszt alapítója szerint 

az alapvető közgazdasági összefüggésekkel nincs tisztában, aki elhatározta a megtorló intézkedéseket Moszkva ellen, 

írja a Handelsblatt. A szakember, aki a Boston Consulting korábbi vezető munkatársa, azt látja, hogy a demokráciák ma többet fizetnek az energiahordozókért, mint a háború előtt, ám ez nem vágta hanyatt az orosz gazdaságot, 

folytatni tudják a háborút, sőt.

A jelentés, amelyet a német gazdasági tárca felkérésére egyszerre négy kutatóintézet készített, leszögezi: épp a fegyverkezésnek köszönhetően erős az orosz növekedés. Hangsúlyozzák: ha a cél a háború mielőbbi befejezése, akkor gyors hatást kell elérni, ez pedig nem sikerült. Másrészt az a méreg, amely csupán hosszabb távon hat, alighanem annak árt, aki adja, például a magasabb olaj- és gázárakon keresztül. Stelter feltette a kínzó kérdést: 

miként gondolhatták, hogy amikor emelkedik a nyersanyagok ára, akkor sarokba tudják szorítani a legnagyobb világpiaci szállítókat?

Stelter emlékeztet arra, hogy ő már két éve követelte a Handelsblattban: nyomják le az olaj, a földgáz, a szén és a nyersanyagok árát. Ám ez csak akkor lehetséges, ha visszafogják a keresletet, illetve bővítik a kínálatot.

Hozzáteszi: 

Magyarország és Ausztria továbbra is vásárol orosz energiahordozókat, de Németország is ugyanezt csinálja, csak a kerozin esetében indiai kerülővel. 

Így többet fizet az orosz olajból előállított repülőbenzinért, miközben Moszkva sem gyengül. A Nyugaton befagyasztott orosz állami követelésekről Stelter kijelentette: ez igazából nem izgatja Putyint, inkább azok az államok idegesek, amelyek most félhetnek, nehogy hasonló helyzetbe jussanak.

Aki a nyugati szankciós politikáért felelős, annak lila gőze sincs a kereslet-kínálat szerepéről,

szögezi le.

Ezt is ajánljuk a témában

Kettős mérce: így vesz mégis orosz olajat az USA…

Saját szankcióit cselezi ki a nyugat és különösen az USA, amikor de facto orosz, embargós olajból készült végtermékeket vásárol Indiából. Mutatjuk, mire világított rá egy profi szakértő. Katona Viktor, a Kpler adat- és elemzőcég vezető nyersolajelemzője rávilágít: mivel az USA most nem tud közvetlenül Oroszországtól finomított termékeket sem vásárolni, ezért indiai finomítókból vásárolja, amelyek természetesen orosz nyersolajból dolgoznak…

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­­r­t­­­é­­k­­e­­l­­­d­ ­a­­­ ­­s­z­e­­­x­­i­­ ­p­u­­­n­­­c­­­i­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
obi-wankenobi
2024. július 29. 15:44 Szerkesztve
Hajrá Oroszország!!! Oroszország eddig az országát védte azzal, hogy felkérte az amikat, hogy ukrajnából húzzanak el a jó büdös francba. De addig bosszantják az orosz Medvét, amíg valóban ki nem találja, hogy amikor már eléggé meggyengült európa, akkor szépen bemasíroznak a védtelen európai országokba és illedelmesen megkérdezik majd, hogy ki szeretne még egy hatalmas pofont. Gyerekek! El kéne végre zavarnunk a rajtunk élősködő parazitákat! Ja, hogy nem tudjátok, ki azok. Mutatom. A link beillesztését számomra letiltották, azért Videán keress rá. Videa/ And Game feliratos Videa/ The war on democrasy feliratos Videa/ Star Wars kód Első rész Videa/ Star Wars kód Második rész Videa/ Star Wars kód Harmadik rész
Lajoss
2024. július 24. 08:54
Ezeket a Putyin képeket tegyétek ki a szerkesztőség falára, hogy tudjatok hódolni előtte nap,mint nap… Én hányok a gazdáitoktól…🤮🤮🤮
Szuperszig
2024. július 23. 13:03
A hazai ballibbant fostalicska, Bokros szintű közgazdászok szerint hatásos volt. Tovább kell fokozni, míg az EU ki nem szárad. :-))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!