Kutatás bizonyítja, a magyaroknak elegük van az Európai Néppártból

2024. július 09. 08:26

Az is kiderült, hogy a Patrióták álláspontját támogatják.

2024. július 09. 08:26
Tony Blair Outlines Plans For EU Presidency

Nyitókép: Mark Renders/Getty Images

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a magyar lakosság jelentős része nem ért egyet az Európai Néppárt (EPP) és annak elnöke, Manfred Weber számos kérdésben képviselt álláspontjával, beleértve ebbe többek között a EPP háborúval kapcsolatos politikáját és a migrációt. Ez a helyzet komoly kihívások elé állíthatja a baloldali EPP-hez csatlakozó Tisza Pártot is. 

Ezzel szemben a Patrióták Európáért programja, amely az európai jobboldal legnagyobb erejévé vált, összhangban van a magyar választók többségének véleményével.

Az Európai Parlamentben a magyar kormánypártok vezetésével létrejött Patrióták Európáért nevű jobboldali pártcsalád a nemzeti érdekeket helyezi előtérbe. Ezzel szemben az EPP ismét koalíciót kötött a szocialistákkal és liberálisokkal, amelyet a magyar kormánypártok „háborúpártinak” neveznek. Ebbe a baloldali koalícióba lépett be a Magyar Péter vezette Tisza Párt is.

A Nézőpont Intézet megvizsgálta, hogy az előző európai parlamenti ciklus öt kiemelt döntése során hogyan szavazott az Európai Néppárt, és hogyan vélekednek ezekről a magyarok, illetve a Patrióták Európáért nevű új jobboldali pártcsalád. A közvélemény-kutatási eredmények és a képviselőcsoport szavazási statisztikáinak összevetése alapján kiderült, hogy 

az Európai Néppárt a szuverenitásvédelem, a gyermekvédelem, a migránskvóta, az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentessége és a befagyasztott uniós források ügyében is a magyar választók álláspontjával teljesen ellentétes értékrendet képvisel.

Szuverenitásvédelem

A magyar lakosság négyötöde (81 százaléka) egyetért azzal, hogy minden országnak védenie kell szuverenitását a külföldi befolyás ellen. Ezzel szemben az Európai Néppárt 86 százaléka megszavazta azt az európai parlamenti állásfoglalást, amely elítélte a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény elfogadását is. A Patrióták Kiáltványa a magyarok többségének álláspontjával összhangban hangsúlyozza: „Előtérbe helyezzük a szuverenitást a föderalizmussal szemben, a szabadságot a diktátumokkal szemben, és a békét: ez az Európát szolgáló patrióták kiáltványa”.

Gyermekvédelmi törvény szigorítása

A magyarok 71 százaléka szükségesnek tartja a gyermekvédelmi törvény szigorítását, míg mindössze 22 százalékuk véli szükségtelennek. Az Európai Néppárt 68 százaléka azonban megszavazta azt az állásfoglalást, amely elítélte a magyar gyermekvédelmi törvényt. A Patrióták Kiáltványa konkrétan nem említi a magyar gyermekvédelmi törvényt, de egyértelműen kiáll a valódi szabadságjogok, alapvető jogok és az emberi méltóság védelme mellett.

Forrás: Nézőpont intézet

Migránskvóta

A magyar választók több mint kétharmada (69 százaléka) ellenzi, hogy egy EU-tagállamnak 8 millió forintot kelljen fizetni, ha nem fogadja be más tagállamból küldött migráns menekültkérelmét. Ezzel szemben az Európai Néppárt 80 százaléka megszavazta a kötelező szolidaritási mechanizmust, amely szankcionálja a be nem fogadó országokat. A Patrióták Kiáltványa hangsúlyozza:

A patrióták olyan Európát szeretnének, amely elszánt a határai megvédése, az illegális migráció megállítása és kulturális identitása megőrzése mellett”.

Ukrán mezőgazdasági termékek

A magyar lakosság 69 százaléka ellenzi, hogy vámmentesen engedjék be az ukrán mezőgazdasági termékeket az Európai Unióba. Az Európai Néppárt jelenlévő tagjainak 77 százaléka azonban megszavazta ezt az intézkedést. A Patrióták Kiáltványa nem foglalkozik konkrétan az ukrajnai háború ügyével, de hangsúlyozza, hogy az alapítók Európa-víziója „olyan nemzetekből áll, amelyek készek megvédeni népeiket bármely és minden potenciális veszéllyel szemben”.

Forrás: Nézőpont intézet

Magyarországnak járó EU-források

A magyarok többsége (55 százaléka) szerint igazságtalan Magyarországtól megvonni az EU pénzügyi támogatását. Az Európai Néppárt képviselőinek 90 százaléka azonban támogatta a brüsszeli pénzügyi szankciókat. A Patrióták Kiáltványa, a magyarok többségével egyetértésben, kiemeli, hogy az általuk kívánt jövőbeli Európa nem igazolhatja „a nemzeti szuverenitás elleni támadásokat az európai költségvetésen keresztüli nyomásgyakorlással”.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kiszelly Zoltán

Mozgástér

Idézőjel

Orbán Viktor kijevi és moszkvai útja azt volt hivatott demonstrálni, hogy a fegyverküldés és további öt év háború helyett igenis van lehetőség a béketárgyalásokra.

 

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­­É­­r­­t­é­­­k­e­l­­­d­­ ­a­­­ ­­s­z­­e­x­­i­ ­­p­­­u­n­c­i­­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
syphax
2024. július 11. 09:48
Igen, valóban ELEGÜNK VAN weber balfasz frédiék liberálgennyes hülyeségéből. És azért van belőlük elegünk mert ők TAKONYGERINCŰ MÓDON MÁR NEM AZONOSAK ÖNMAGUKKAL--TELJESEN BENYALTAK A ZŐDBALLIB SEGGÉBE.....úgyhogy húzzanak el mind--még ha ők is vannak legtöbben az eu nevű sóhivatalban.....
Hárs_1
2024. július 11. 09:13
...az EPP-vel is, de nekem elegem van a csókolódzós diplomáciával is !!!
B_kanya
2024. július 09. 10:45
RasPutin 2024. július 09. 08:39 "A Nézőpontnál még mindig 10%kal vezet a Tarlós Karácsony előtt?" A balf444$$ztalanhangya 10%-a: nezopont.hu/tarlos-istvan-elonyet-merik-a-kutatointezetek/ HAZUDTÁL MEGINT KRETÉN.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!