Sohasem látott antiszemitizmus tombol a briteknél

2024. február 15. 18:42

A briteknél például hatszor (!) annyi zsidóellenes incidens történt 2023-ban, mint egy évvel korábban – és azt is sejteni lehet, hogy miért.

2024. február 15. 18:42

A veterán hírfogyasztók ismerik a szokásos toposzokat, amelyek Magyarország kapcsán előkerülnek a nyugati médiában, főként akkor, amikor éppen jobboldali kormány van hatalmon. Ezek közül az egyik vád, amely az Orbán-kormányok és Benjamin Netanjahu kormányai közötti jó kapcsolat, és a zsidóság az antiszemita muszlim migránsok tömegeitől való félelmei miatt az utóbbi időben ritkábban bukkant fel, az nem más, mint az antiszemitizmus.

Jó antiszemita, rossz antiszemita

A ritkábbat persze nem úgy kell érteni, hogy eltűnt volna ez a fajta vád, néha olyankor is előkerül, amikor csak reflexszerűen kritizálják hazánkat – mint abban az esetben, amikor az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete egy valójában Svédországban megrongált holokauszt-emlékmű kapcsán borzadt el a magyar zsidóellenesség miatt, majd utóbb törölte posztját.

Volt aztán felmérés is, amibe kapaszkodva lehetett antiszemizátni: tíz országban mérték fel a zsidóellenesség mértékét, és sikerült kihozniuk, hogy Magyarországon a megkérdezettek 37 százaléka értett egyet valamilyen antiszemita klisével. Ezzel egy időben Bayer Lili brüsszeli magyar származású újságíró szedte elő a Soros-plakátokat, mondván, azok antiszemita toposzokra erősíti, tehát antiszemita. (Ehhez mérve külön pikáns, hogy éppen Soros György alapítványai – amelyeket immár főképp Alex Soros vezet – szintén támogattak olyan szervezeteket és csoportokat, amelyek utóbb Izrael-ellenes eseményeket szerveztek, például a CEU bécsi kampuszán)

Azonban a hazai antiszemitizmus mértékére vonatkozó számokat politikai oldaltól függetlenül viszonylagos kétkedéssel fogadták, mint például Horn Gábor volt SZDSZ-es politikus, aki tavaly éppen a felmérés kapcsán óvatosságra intett, és kijelentette, „kitapintható, érzékelhető, a napi életet meghatározó antiszemitizmus nincs”. Ahogy Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraeli Hitközség vezető rabbija is kijelentette, Magyarországon a zsidók nem tapasztalnak fizikai fenyegetéseket vagy atrocitásokat.

Az angol beteg


Most pedig itt az új szám: a brit Skynews lehozta, hogy minden korábbinál magasabb volt 2023-ban a zsidóellenes atrocitások szám a szigetországban. A Community Security Trust (CST) nevű zsidó szervezet

több mint 4100 zsidóellenes incidenst rögzített 2023-ban, vagyis átlagosan kétóránként esett valaki neki egy zsidónak.

A csúcspontot kétségkívül a tavaly október 7-i Hamász támadás utáni felbuzdulás hozta el a brit földön élő muszlimok körében: a 4103 támadás több mint fele, 2699 ekkor vagy ez után történt; ez önmagában magasabb szám, mint a 2021-es rekordév egész éves „termése” (2261 incidens).

Ráadásul a 2023-as támadások egy nem elhanyagolható része – 266 alkalom – konkrét fizikai támadás volt, 305 esetben „csak” fenyegették a zsidókat, 182 esetben pedig anyagi kárt okoztak, vagy meggyalázták valamilyen vallási szempontból fontos dolgukat.

A CTS természetesen aggódik. Az a tempó, ahogy az antiszemiták mozgósítottak az Egyesült Királyságban október 7-én és közvetlenül azt követően, jegyezték meg, arra utal, hogy legalábbis kezdetben

a zsidóellenes gyűlölet növekedése a Hamász Izrael elleni támadásának megünneplése volt, nem pedig az izraeli hadsereg gázai hadműveletével szembeni harag

– mutatnak rá.

Emellett „free Palestine!” – feliratokat fújtak fel a zsidónegyed falaira, horogkeresztet rajzoltak egy Hamász által elrabolt csecsemő londoni plakátjára, egy tüntetésen egy zsidó férfit szidalmaztak és fenyegettek. Ráadásul sok az elkövető között a 18 éven aluli, ami külön aggasztó.

A szervezet hozzátette: volt még tavaly 2185 bejelentés lehetséges incidensekről, de ezek nem antiszemiták, hanem inkább Izrael-ellenesek voltak, ezért ezeket nem is szerepeltették az összesítésben – így jött ki a 4103-as szám.

***

Nyitóképen palesztin tüntetők Londonban. Forrás: AP / David Cliff 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. február 22. 20:03
Minek telepítettek be idegeneket? Az ide vezet.
Akitlosz
2024. február 22. 19:53
"A briteknél például hatszor (!) annyi zsidóellenes incidens történt 2023-ban, mint egy évvel korábban – és azt is sejteni lehet, hogy miért." Mert sok arrafelé a szemita. Arrafelé is.
alexandrosz-2
2024. február 16. 06:23
Helyes. A zsidók mindenhol felelősséget viselnek az apartheid terrorállamuk népirtasáért. Nem bújhatnak el!
karakter-2
2024. február 15. 22:30
Ajvékolni azt tudnak, hiszen ebből élnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!