Ez volt 2023 öt legnagyobb fejleménye

2024. január 01. 07:16

Ukrajna helyzetétől Izrael háborújáig, a mesterséges intelligenciától az uniós pénzekig: öt fontos fejlemény a világban!

2024. január 01. 07:16
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Berobbant a mesterséges intelligencia

2023 elején ébredhettünk rá igazán arra, hogy 

a gépek lassan öntudatra ébrednek.

Civil olvasók, internetezők és újságírók egy emberként vetették rá magukat a mesterséges intelligencia első egyszerűen használható, elsőre játékos érdekességnek tűnő, másodjára viszont még most is beláthatatlan következményekkel fenyegető kezdeményezéseire. Lapunk az év elején cikksorozatot közölt a témában – a mesterséges intelligencia azóta pedig a hétköznapok része lett, miközben lassan tovább folytatódik annak fejlesztése, a folyamatos aggodalmak ellenére is.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Izrael és a Hamász háborúja

Az ukrajnai háború első másfél évében a nagy kelet-európai síkságra figyelt a világ, ahol két szláv hatalom birkózott egymással, egyre tragikusabb pusztítással járva. Aztán 2023 októberében a Hamász hirtelen lecsapott Izraelre, 

a történelem egyik legnagyobb szabású és legdurvább terrortámadását végrehajtva. 

Mintegy 1200 izraelit öltek meg, 240 embert hurcoltak el túszként, a civil, ártalmatlan lakosságot pusztító brutális tettek egész sora megrázta az egész világ jobb érzésű lakóit. A terrortámadás napjától elkezdődő palesztinpárti és Izrael-ellenes, világ körüli tüntetések ugyanakkor tanulságosak minden józan szemlélő számára. Izrael a totális háború helyett lassú, aprólékos hadműveletekbe kezdett Gázában, ami további szenvedéssel, pusztítással jár – a Hamász elsődleges felelősségén és Izrael önvédelemhez való jogát viszont nincs mit vitatkozni.

 

Kína és az Egyesült Államok tovább súrlódik egymással

A világ két vezető hatalmának vetélkedése nem csak 2023-at határozta meg, hanem 

a 21. század eddigi és ezt követő évtizedeinek is a legfontosabb folyamata volt és lesz.

 2023 ugyanakkor elég sűrű év volt a két hatalom kapcsolatrendszerében, pozitív és negatív fejleményekkel egyaránt. Kína és az Egyesült Államok vezetői előbb Bali szigetén találkoztak a G20-csúcson, majd pedig novemberben is San Franciscóban. Hszi Csin-ping és Joe Biden viszonyáról elmondható, hogy legalább beszélnek egymással, és a két hatalom artikulálni tudja a diplomácia keretei között a nézeteit. Kína szempontjából különösen a Kínához nagyon közeli tengereken való folyamatos amerikai jelenlét az érzékeny pont, míg az Egyesült Államokban kisebb hidegháborús jellegű pánikot okozott egy magas légköri kínai ballon, amit sokan kémballonnak tartottak. S míg Antony Blinken amerikai külügyminiszter sokat fáradozott az év folyamán a működőképes kínai-amerikai kapcsolatokért, addig főnöke, Joe Biden elnök egy-egy laza diktátorozással vétetett észre magát. Mindenesetre jelenleg Amerikának van több fegyvere és globális befolyása – Kínának pedig több ideje és nehezen megrendíthető gazdasági teljesítőképessége.

Ezt is ajánljuk a témában


Ukrajna EU-csatlakozási folyamatának nyitánya

Huszonhat európai uniós tagállam politikai akarata megvolt, a magyar vezetés pedig nem akart vétózni, így az év végén eldőlt, hogy Ukrajnával megkezdődhetnek az európai uniós csatlakozási tárgyalások. Nincs olyan józan értékelés, amely azt tudná mondani, hogy a keleti fertályán lassan két éve háborút viselő, elmosódott határú, belső és külső migrációval és nagymértékű infrastrukturális pusztulással küzdő ország, amelyben ráadásul a korrupció is mélyen gyökerező hagyomány, most alkalmas lenne az EU-csatlakozásra. A csatlakozási tárgyalások megkezdésének jóváhagyása ezért csak egy első nyitó mondat egy sok fejezetes, hosszú történet kezdetén. A tárgyalások alakulásába pedig mindenkinek, így 

Magyarországnak is lesz még bőven beleszólása a következő években – vagy akár évtizedekben.

Ezt is ajánljuk a témában

 

EU-pénzek Magyarországnak

Magyar szempontból az egyik, ha nem a legfontosabb nemzetközi fejlemény az volt 2023-ban, hogy megindultak a rég visszatartott brüsszeli források Magyarország felé. Ugyan messze nem a teljes összeg és továbbra is messze a bonyolult, összetett tárgyalássorozat teljes lezárása; de a tény, hogy az EU vezetésének berkeiből zöld utat kapott Magyarország támogatása, 

az elmúlt évek feszült politikai hidegháborúja után jelentős, pozitív változást jelent

 az év végén.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: pillanatkép a háborús Gázából (MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2024. január 01. 11:30
Rajcsányi Gellértnek talán valami baja van Szoboszlai Dominikkal, hogy meg sem említi a cikkben? Azonnal kirúgatni ezt a magyargyűlölő rohadékot.
Átoperált Kiscsoportos
2024. január 01. 10:25
"macskusz-4 2024. január 01. 10:06 A nemzetközi munkamegosztás fogalmával kellene megismerkedned. Ehhez el kell engedned a DK- s vezérMarhához fűződő kapcsolatodat. " Te Újévi Ostoba Kolhozcseléd ! Én jobboldali lennék, ha lenne jobboldal. De nálunk a "jobboldal" :)))))) a kínai meg a ruszki picsákat nyalja szakmányban. A baloldal meg a nyugathoz vonzódik. Volt vmi pólusváltás amiről lemaradtam? ... v a Bakcigány Vajdádnak elzsírosodott az agya is?
llnnhegyi
2024. január 01. 09:58
Nem zajos nyitány. Csendes.
CsakOlvas
2024. január 01. 09:48
Ezér' ugyan kár volt átoperáltatni magad, kiscsopi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!