Amerikai konzervatív szerzők: nem szabad Ukrajnát felvenni a NATO-ba

2022. február 07. 09:31

A neokon héják az amerikai Republikánus Párt megújulásának útjában állnak három neves jobboldali szerző szerint, akik úgy látják, Bidenéknek újra kellene gondolnia az ukrán helyzetet.

2022. február 07. 09:31
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Az Egyesült Államok liberális terjeszkedő politikája és az azt elfogadó neokonzervatívok ellen írt cikket a New York Timesban három vezető konzervatív szerző, Sohrab Ahmari, Patrick Deneen és Gladden Pappin – mindhárman jártak hazánkban az MCC vendégeként, Gladden Pappin ma is vendégkutató Budapesten. Szerintük a neokon héjják az új Republikánus Párt kialakulásának útjában állnak.

Sohrab Ahrami iráni származású amerikai konzervatív publicista négy kötet szerzője és a Franciscan University vendégoktatója. Vele készült interjúnkat itt olvashatja: Brüsszel és Washington őrült meg, nem Budapest. Patrick Deneen, a Notre Dame University világhírű politológia professzora, A liberalizmus kudarca című kötet szerzője többször járt nálunk, 2019-ben A liberalizmust saját sikere viszi a sírba címmel, 2021-ben Az EU nem alakíthatja át a tagállamok hagyományos kultúráját címmel beszélgettünk vele. Gladden Pappin, a University of Dallas professzora, a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója 2021 szeptemberében Ma Magyarország a konzervatív politikák laboratóriuma címmel nyilatkozott nekünk, 2021 januárjában pedig amerikai politikáról és a magyar családpolitika mintaszerűségéről beszélt.

 iráni származású amerikai konzervatív publicista négy kötet szerzője és a Franciscan University vendégoktatója. Vele készült interjúnkat itt olvashatja: . , a Notre Dame University világhírű politológia professzora, A liberalizmus kudarca című kötet szerzője többször járt nálunk, 2019-ben  címmel, 2021-ben  címmel beszélgettünk vele. , a University of Dallas professzora, a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója 2021 szeptemberében  címmel nyilatkozott nekünk, 2021 januárjában pedig amerikai politikáról és a magyar családpolitika mintaszerűségéről .

Az amerikai jobboldal Donald Trump fellépése óta legalább két részre szakadt: a Bush elnökségéig meghatározó neokonzervatív vonal mellé felzárkózott egy patriótább, protekcionistább új jobboldal, sőt egyes megállapítások szerint van egy harmadik, a hagyományos nyugati konzervativizmust követő iskola is. A három szerző az utóbbihoz tartozik. Hozzátartozik mindehhez, hogy Donald Trump az egyik legbékésebb külpolitikát folytató elnök volt, száz éve a legkevesebbet háborúzott, és a kölcsönös elismerés pragmatizmusára alapozta külpolitikáját.

Joe Biden és külügyminisztere, Antony Blinken viszont kitartanak az ideológiai konfliktusvállalások mellett.

Hazánk legjobban akkor érezte, milyen a liberális ideológiai expanzionista külpolitika, amikor Obama elnöksége és Biden alelnöksége idején jó ideig nem volt nagykövet Budapesten, ám a nagykövetség ügyvivője, André Goodfriend rendszeresen beavatkozott a magyar politikába, Hillary Clinton külügyminiszter pedig többek közt az LMBTQ-érdekek védelmét tekintette az amerikai diplomácia egyik fő feladatának.

Mint írják: a második világháború óta egy nagy ellentmondás uralja az amerikai Republikánus Pártot, mégpedig az, hogy elfogadta a liberális expanzionista politikát, ami George W. Bush politikájában teljesedett ki, ráadásul idővel ezt kezdték el konzervatívnak nevezni, pedig ennek fő képviselői Woodrow Wilson és John F. Kennedy voltak. Ráadásul mindeközben a republikánusok nem szívelhetik a liberális kulturális imperalizmust, a woke-eszmék terjesztését Amerikában belül és kívül, ami lényegében ugyanaz.

Azaz „ellenzik a liberális imperializmust az Egyesült Államokban – a progresszív elképzelések agresszív áterőltetését, amit gyakran támogatnak a nagy cégek is –, eközben viszont továbbra is támogatják ugyanennek a rendnek a terjesztését a világ széléig.” 

A szerzők szerint

és a belpolitikára, a belső virágzás elősegítésére kell összpontosítaniuk. Nem „kereszteshadjárat-nemzetnek” kell lennie Amerikának, ami liberális elképzeléseket és demokráciát terjeszt, hanem „példamutató köztársaságnak”. Emellett véget kell vetni a „könyörtelen piaci ideológia” uralmának a jobboldalon, mivel az „kulturális szabadossághoz” vezet, valamint a családi értékek és a hagyományok eltűnéséhez – magyarán a szabadpiaci gondolkodás elsősége és kizárólagossága a konzervatívok közt a konzervativizmus aláásása. Ezt mutatja, hogy „a woke-kapitalizmus is a piacorientált gazdasági gondolkodás és a liberális arrogancia mérgező keveréke”.

Ha állandóan az oroszokat és a kínaiakat támadják, akkor az destabilizációs hatással bírhat – figyelmeztetnek a szerzők. Ők ezért azt javasolják,

Amerika fogja vissza magát Ukrajna kapcsán, és deklarálja, hogy nem kívánja felvenni az országot a NATO-ba.

Emellett megjegyzik, hogy minden ellentét ellenére Kínával is meg kell találni az együttműködés kereteit, hiszen civilizációs nagyhatalomról van szó.

Nyitófotó: Biden és Blinken (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tóth Zoltán
2022. február 07. 17:06
Nekem az egészből az jött le, hogy ezeknek (mindnek!) gőze sincs, eredetileg miről szól a forradalomban fogant Amerikai Egyesült Államok, s ebből következően valamennyien eltévesztik a célt is. Miként korábban több megközelítésből ecseteltem (kommentjeim itt: https://mandiner.hu/cikk/20210414_az_amerikai_hirszerzes_kinat_tartja_a_legnagyobb_ellensegenek? + https://hvg.hu/elet/20180625_Kalapacs_Jozsi_es_a_szabadkomuvesek__Megneztuk_a_Trianon_rockoperat + https://azonnali.hu/cikk/20210811_trump-falanak-epiteset-leallitottak-hogyan-akarnak-kevesebb-migranst-bidenek#disqus_thread ), a kényelmes értetlenkedésükkel csupán a megkerülhetetlen fejlődés drasztikus módját fokozhatják, legyen az újabb forradalom vagy háború, már a saját kontinensükön. Bármiként is folytatódjék, az "amerikai álom" hamis délibábjának leáldozott, egy új - transzatlanti - birodalom létrejöttét jövendölöm, melyben összeolvad az Atlanti-óceán mindkét oldalát összekötve Amerika és Európa megannyi állama (akár az USA megelőző, átmeneti hanyatlásával, részleges szétesésével előkészítve). Az új globális mintában, mely többé-kevésbé egységesen érvényesülhet a sejthetően három pólusú birodalmi felosztásban, már gyökeresen újraformált társadalmi szabályok és újraértelmezett tulajdonlás jellemzik majd az emberiséget. Miközben a köztes "Senki földjén" (Orwell "perifériáján"), majd következmények nélkül pusztítva mímelhetik "élet-halál harcukat" (modern parasztvakításként). Ezen utóbbi tévútra tereli a Kárpatok Csatára benőtfejű, mélymagyar népét ... eszközként felkínálva országát (kapzsi hatalomvágyból) ezen globális manipulációban ... #nekunkmohacskell
scandal says Jack
2022. február 07. 13:22
"nem szabad Ukrajnát felvenni a NATO-ba" Illetve akkor lenne erre erkölcsi alap, ha Mexico csatlakozna a volt szovjet tagállamok részvételével alakult nemzetközi katonai szövetséghez (Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete).
tölgy
2022. február 07. 12:24
Ámerikában maradt még józan ész? Úgy látszik. A kérdés az, meddig maradhatnak meg állásaikban ezen emberek bidé uralkodása alatt. Írásukban különösen tetszett a "liberális arrogancia", melynek igazságtartalma megkérdőjelezhetetlen.
gyaloggos
2022. február 07. 12:17
PERSZE, hogy nem szabad UKRAJNÁT felvenni a NATO-ba, és NEM IS veszik fel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!