Az iszlám nem tartozik hozzá Németországhoz a németek többsége szerint

2018. március 19. 15:07

A németek 76 százaléka egyetért Horst Seehofer kijelentésével, miszerint az iszlám ugyan nem tartozik hozzá Németországhoz, de az országban élő muzulmán vallású emberek igen.

2018. március 19. 15:07

A németek többsége egyetért Horst Seehofer belügyminiszterrel abban, hogy az iszlám nem tartozik hozzá Németországhoz – mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés. A Die Welt című lap megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint 76 százalék egyetért a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének kijelentésével, miszerint az iszlám ugyan nem tartozik hozzá Németországhoz, de az országban élő muzulmán vallású emberek igen. 

A megkérdezettek 61 százaléka teljes mértékben, további 15 százalék többnyire egyetért ezzel. A Civey közvélemény-kutató cég felmérése szerint 20 százalék nem ért egyet Horst Seehofer véleményével, 4 százalék pedig nem tudott dönteni. Vidéken az országos szintet meghaladó, 79 százalékos a belügyminiszter véleményével egyetértők aránya, a városi lakosság körében pedig elmarad az országos szinttől, 67 százalékos. A kelet-nyugati megosztottság nem jelentős, a keleti tartományokban – a volt NDK területén – az egyetértők aránya 79 százalékos, a nyugati tartományokban 76 százalékos. A legnagyobb mértékben – 82 százalékos aránnyal – a 40-49 év közötti korosztály ért egyet azzal, hogy az iszlám vallás és kultúra nem tartozik hozzá Németországhoz. A legalacsonyabb arányt a legfiatalabbak körében, a 18-29 év közöttieknél mérték, de ott is csaknem kétharmados, 65 százalékos az így vélekedők aránya.

AfD-től a Zöldekig

Az online felmérésekre szakosodott Civey adatai szerint a legnagyobb mértékben – 95 százalékos arányban – a CSU-tól és a testvérpárttól, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) jobbra álló ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) szavazótábora ért egyet Horst Seehoferrel, a legkevésbé pedig a szintén ellenzéki Zöldek tábora, amelyben 57 százalék szerint nincs igaza a belügyminiszternek. A CDU/CSU szavazói közül 88 százalék ért egyet a belügyminiszterrel, a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szavazói körében szintén többségi, 51 százalékos annak a véleménynek az elfogadottsága, hogy az iszlám nem része Németországnak.

Horst Seehofer egy múlt heti interjúban ismertette véleményét az iszlám németországi helyzetéről. A Bild című lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Németországot a kereszténység formálta. A Bild felidézte, hogy a vitát a CDU egyik legtekintélyesebb politikusa, Wolfgang Schäuble, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke indította el 2006-ban, amikor belügyminiszterként a szövetségi kormány és a muzulmán szervezetek egyeztető fóruma, az iszlám konferencia éves ülését azzal a kijelentéssel nyitotta meg, hogy „az iszlám része Németországnak és Európának”.

Rész avagy nem rész?

A diskurzus leginkább ismert kijelentése egy szintén CDU-s politikustól, Christian Wulff volt államfőtől származik, aki 2010-ben a német nemzeti ünnepen, az egység napján mondott beszédében kiemelte, hogy a kereszténység és a zsidóság mellett az iszlám is része Németországnak, a két országrész egyesítése után pedig a bevándorlók integrációja a legfontosabb feladat, amihez a németektől nyitottság és tolerancia, a bevándorlóktól pedig igyekezet és a német értékrend tisztelete szükséges.

Angela Merkel Horst Seehofer kijelentésére reagálva azt mondta, hogy  Németországot „nagyon erősen” formálta a kereszténység és a zsidóság, „de él négymillió muszlim is Németországban, és ők a vallásukat is gyakorolják itt. Ezek a muzulmánok Németországhoz tartoznak, és így a vallásuk is, az iszlám” – mondta a kancellár.

A 82,6 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. A menekülthullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban, arányuk így 6-7 százalék körül lehet. A Civey felméréséhez március 16-tól 18-ig vették fel az adatokat, 5100 embertől. Az eredmények a felnőtt lakosságra nézve reprezentatívak.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2018. március 19. 18:54
Te pökhendi barom. Magyarországon csak azért nincsenek mohamedánok, mert a kormányzat, amit te antidemokratikusnak, meg tököm tudja minek tartasz, nem engedi be őket. Menj a demokratikus, nagyon toleráns Németországba, Berlinbe, Hamburgba, vagy menj Párizsba, Göteborgba, Athénbe. Idióta. Azt képzeled, ha Magyarországon is ez lesz, mert te, meg a hozzád hasonló szellemi fogyatékosok ezt lehetővé teszik, és a nyakukba szakajtjátok, nem lesztek emiatt elővéve? Tévedsz, öregem. Ahogy elkezditek megvalósítani a programotokat, itt pillanatokon belül olyan világ lesz, amilyet még nem basztatok. Eddig volt durva a közbeszéd, a közélet alpári? Az semmi, ami eddig volt. Nulla. Nem tudod elképzelni, mi lesz ebben az esetben. Itt egyedül a fidesz kormányzat tartja fenn a rendet, és véd meg például téged, hogy nyugodtan írogathasd a baromságaidat. Ha ez nem lesz, csak képzelni fogod, hogy bárki megvédhet. A rendnek vége lesz, és ezzel Magyarország arculata határozatlan időre, de mélységesen meg fog változni. Weimar, ha mond valamit, új szintre lép. Új politikai erőket fog szülni, és azok nem fognak kesztyűs kézzel bánni veletek, kedves olvtársam.
Kossava
2018. március 19. 17:32
Vicces, ahogy a nerdoridok csak a mondat első feléig jutnak el, aztán habzani kezd a szájuk, bepisálnak, majd betétcsere nélkül rohannak viktorapucihoz, hogy védje meg őket :) és verik a mellüket hogy igazuk van, rettegni és behugy*zni kell. Szánalom. Egysejtűek! Jelenleg és évtizedek óta 5000-8000 muszlim él az országban. Észre sem vettétek őket amíg Apucitok be nem sz*ratott benneteket! Ellenben van már vagy 15-20.000 ukrán fickó, akik úgy tűnik erőszakolhatnak simán, talán kedvetekre is valóak? :) Na őket Apucitok hozta be az utóbbi pár évben, míg az arabokkal sz*ratott benneteket :) Hihetelen mélysötétek vagytok! :)
Aerion
2018. március 19. 16:23
... Az iszlám nem tartozik hozzá Németországhoz a németek többsége szerint ... 76 % szerint. 24 % meg igennel válaszol? Na, hogy ez a 24 % nem német, az kurvai...ten. A felelősök nevét akarom hallani!
luzitanxaver
2018. március 19. 15:56
Az ég pedig kék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!