Főpolgármester úr, nem csak kínos, butaság is ennyit költeni tanácsadókra!

2023. május 12. 11:12

Pláne ha ilyen munkát végeznek, ráadásul a Főváros permanens csődközeli állapotban van.

2023. május 12. 11:12
null
Kacsoh Dániel

Azért ennek így most kicsit felemás az optikája, hogy óvatosan fogalmazzunk, kedves Főpolgármester Úr! A HVG jóvoltából kiderült, a kompromisszumok robotosa, illetve az általa vezetett hivatal nem sajnálja a pénzt lóvéra, már amennyiben tanácsadók alkalmazásáról van szó. Tévedés ne essék: tanácsadókra szükség van, egyetlen minisztérium vagy komoly hivatal sincs meg nélkülük, ne legyünk demagógok. Csakhogy amikor egyébiránt azzal van körbesírva a magyar nyilvánosság, hogy kiürült a ládafia, csődközelben van az önkormányzat, nos, akkor

a Demszky-érából ismerős léptékű megbízásözön kap egy fénytörést.

Maradjunk annyiban: megbicsaklik a kommunikáció. Pedig – feltételezhetjük – alighanem az ismerős balliberális imidzset, nevezetesen az áldozatpózt, szintén egy tanácsadó ötölhette ki.

Nézzük, röviden, honnan is indultunk! Karácsony Gergely társaival meghirdette, „lehet más a politika”, majd a Gyurcsány-kormány mellett végzett tanácsadói (hoppá!) ténykedés után beült a parlamentbe. Innen csámborgott át a Bajnai Gordon által gründolt szövetkezésbe, majd következett a zuglói önkormányzat, ahol „elásnák”, ha visszatérne, majd a főpolgármesteri szék. Akkor Karácsony azt ígérte, Tarlós Istvánnal ellentétben nem fog kifogásokat keresni, ha valamit nem sikerül elintéznie a kormánnyal, új idők jönnek. Ehhez képest hamar beindult a panaszkommandó: „nincs pénz, mert nem kapunk”. Kétségtelen, a Covid a Fővárosnak odavert, mindenesetre csúsztak a projektek, az előző ciklusban előkészített nagyberuházások, ám lettek körúti biciklisávok és diplomáciai akadémia.

Aztán Karácsony arra jutott, a főpolgármesteri szék inkább legyen ugródeszka, le kell váltani a kormányt, irány az előválasztás! Ebből aztán egy furcsa visszalépés lett, országos kampány Márki-Zay mellett, majd a kegyetlen tavaly áprilisi zakó. Budapest első embere ismét az önkormányzat felé fordult, majd jött Gyurcsány Ferenc, aki belebegtette a jövő évi újrázási lehetőség megfúrását, mondván, Karácsony nem elég kemény a kormánnyal. Nosza, érkezett is az újabb akcióterv: a Főváros befeszül, nem fizet be bizonyos adókat.

 

Itt tartunk. A kérdés csak az, hogy visszatekintve az elmúlt évekre, vajon mit köszönhetünk a szépen megfizetett tanácsadóknak? A 3-as metró csúszó és dráguló felújítását? A katasztrófális köztisztasági állapotokat? A dugókat és a biciklisávokat? A „panaszkultúra” revitalizálását? A permanens pénzügyi csődöt?

Merthogy

a tanácsadókon igenis lenne értelme spórolni, ha amúgy kellene a pénz másra, ráadásul a teljesítmény is katasztrofális.

Persze a HVG szemérmesen mutogat a Tarlós-érára, mondván, akkor is voltak tanácsadók a hivatal alkalmazásában. Csakhogy akkor eredmények is voltak, nem is kevés. Kis túlzással Karácsony még ma is azokból él.

Így hát nekünk is lenne egy tanácsunk, ráadásul totál ingyen: főpolgármester úr, kérjük, fordítsa tekintetét az elvégzendő munka felé, ahelyett, hogy Gyurcsányra sandítva megint a kormánnyal való háborúzást helyezi a fókuszba! Hogy a potenciális sikerek érdekében mennyi tanácsadót alkalmaz, végülis mindegy, ám ha egyébként épp „túlélő üzemmódba” kapcsolt az önkormányzat, ezen a téren talán lehetne spórolni némi pénzt. Mint kiderült, nem is keveset!

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2023. május 15. 16:05
KACSOH DÁNIEL! Terád költeni is teljesen felesleges. Minden bokorban van 3 ilyen fidesztalpnyaló.
tevevanegypupu
2023. május 14. 08:29
Muszáj ennyit alkalmaznia..egyedül is tönkreteszi Budapestet, de kéz a kézben tanácsadóival és rengeteg pénzből sokkal könnyebb.
kovtib
2023. május 13. 20:30
Látom elindult az önkormányzati kampány. Ennek első jele, hogy a fidesz propagandamédia rákapcsolt Karácsony gyalázásában. Ezt fogjuk egyre nagyobb hangerővel hallgatni még úgy egy évig. Budapest élhetetlen, elherdálják Bp. vagyonát, "alkalmatlan", eladósodtak stb. Innentől kezdve, aki ezeket szó szerint veszi, az nem érti, hogy mit jelent a kampány Magyarországon, ott ahol most módosítják úgy a törvényeket, hogy bárkiről bármi hazugságot lehessen állítani büntetlenül. Állítólag ez maga a sajtószabadság.
btete
2023. május 13. 18:15
Évi 400 millát költ a tanácsadókra. Ez papiron sok de egy Budapest éves költségvetéséhez képest egy csepp a tengerben. Több száz milliárd ha jól tudom az éves költségvetése a fővárosnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!