Karácsony: A cél, hogy szeptemberig kihúzzuk

2023. április 20. 17:42

„Túlélőprogramot” jelentett be a főpolgármester, aki szerint a főváros nélkül a fekete-afrikai országok szintjén lenne Magyarország.

2023. április 20. 17:42
null

A Klubrádió arról ír, hogy Karácsony Gergely túlélőprogramot jelentett be. Szerinte Budapest mostanra nettó befizetővé vált, vagyis „Budapest finanszírozza a kormányt és nem fordítva”. A főváros megtagadná a szolidaritási adó jelentős részének befizetését júniustól, ugyanis annak mértékét törvénytelennek tartják, be is perelik a kormányt – derül ki.

Hozzátették: a most szerdán bejelentett csomag része a szolidaritási adó egy részének be nem fizetése mellett, hogy megpróbálják beszedni a fővárosnak járó rezsitámogatást, amit Budapest Karácsony szerint a mai napig nem kapott meg. Továbbá a jelenleg zajló beruházások kifizetését átütemezik 2023 utolsó negyedévére és a BKK 24 milliárd forintos hitelt vesz fel, ráadásul  kezdeményezik a NAV-nál a fővárost érintő ÁFA befizetésének átütemezését is.

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-oldalán reagált a bejelentésre: szerinte Karácsonyék kiürítették a főváros kasszáját, ezért nem szeretnének adót fizetni. Számításai szerint

Budapest 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de a felelőtlen gazdálkodás eredményeként ez mára 25,5 milliárd forintra csökkent.

 

„Varga Mihály számai sajnos köszönőviszonyban nincsenek a valósággal” – mondta a Klubrádiónak Karácsony.

amelyik két kézzel szórja a pénzt, Tiborcz István a miniszterelnök rokona a múlt héten kapott 58 milliárd forintot, nekünk pedig nagyjából annyi pénzből kellene működtetnünk az ország legnagyobb városát, mint 2019-ben” – csattant fel.

A főváros a magyar gazdasági teljesítmény negyven százalékát termeli, Budapest nélkül nem az Európai Unió sereghajtóinak, hanem nagyjából a fekete-afrikai országok szintjén lenne az ország teljesítménye. Már csak ezért is fontos, hogy biztosítani tudjuk, hogy az itt dolgozók tudjanak közlekedni, hogy működjön a város – mondta a főpolgármester.

A Klubrádió hangsúlyozza: Karácsonyék számításai szerint 33 milliárd forint állami támogatást kap a főváros a közfeladatok ellátására és 58 milliárdot fizet be szolidaritási adóként. „Erről a 25 milliárd forintról nem mi döntünk, ez olyan mintha kilopnák a zsebünkből” – mondta Karácsony. Hozzátette, hogy ezt a részt tartják törvénytelennek, a fennmaradó részt továbbra is befizetnék, bár annak mértékét is erkölcstelennek tartják.

„A cél, hogy szeptember 15-ig húzza ki a város, akkor érkezik be a fő bevételi forrás, az iparűzési adó,”

vázolta terveit Karácsony Gergely.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2023. április 24. 10:48
Már 2019. októbere óta alkalmatlan, de előtte is jó szolgája volt a butaságnak.
TAVIROZSA
2023. április 21. 07:01
Karácsony mellett a fővárosi közgyűlésben többséget adó moslék koalíció is felelős! A fővárosban a DK a legerősebb frakció, Gyurcsány is minden döntésről tud, tehát a tutyi mutyi Gelgely mellé álljon ki ő is!
jostothu
2023. április 20. 23:12
Karácsony Gergely egy fogalmatlan vizesnyolcas, egy semmirekellő lusta és buta ember. Még elvetemültnek sem mondanám, mert arra is alkalmatlan. Egy bárgyún mosolygó nagyra nőtt óvodás. Egyszerűen érthetetlen hogy lett az ami lett.
zakar zoltán béla
2023. április 20. 21:26
Sok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!