Pressman közölte: pont azért hívták meg Gyöngyösit a széder-estre, mert antiszemita volt

2023. április 12. 18:53

A „cionista háttérhatalom” kritikájától a nagykövet megbocsátó szép üzenetéig hosszú volt a jobbikos honatya útja; noha a zsidó vezetők most is elhatárolódtak tőle, bocsánatkérésre pedig a nevezetes széder-estén sem került sor, amikor az EP-képviselőt a nagykövetség látta vendégül.

2023. április 12. 18:53
null

Kilencperces sajtótájékoztatón jelentett be szerda délután David Pressman amerikai nagykövet, hogy hazája szankciókat vet ki személyek és intézmények ellen, ebből – a vártnál enyhébbként – magyarországi vonatkozásban a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) egyik magyar állampolgárságú tisztségviselőjének listázása volt értelmezhető.

Ugyanakkor újságírói kérdés hangzott el a sajtótájékoztatón arra vonatkozólag, miért hívta meg mások mellett éppen Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselőt, amire Pressman azt válaszolta: éppen azért, mert korábban antiszemita volt.

A nagykövet egészen pontosan ezt mondta:

„Nem tudom, ön hány széder-estén volt már, én életem első éveitől kezdve évről évre mindegyiken részt vettem. És ilyenkor, általában az én házamban erős viták folytak, de ez párbeszéd volt, általában olyan ügyekről, mint elnyomás és szabadság. Az az európai parlamenti képviselő, akire ön célzott, nem annak ellenére, hanem éppen azért lett meghívva az én széder-estémre, mert

olyan nyelvezetet, amit mi offenzívnek tartunk és amit ő azóta állítólag megtagadott.

Nagyon fontosnak gondolom, hogy folytassuk a párbeszédet minden nézőpontot képviselő magyarokkal, még azokkal is, akikkel totálisan nem értünk egyet”

Ezzel lényegében hosszabban elismételte azt, amit a széder-este kapcsán a nagykövetség oldalán kiposztolt: „csodálatos Széder-estet tartottunk, amelyen különböző nézőpontokat és tudományágakat képviselő, más-más háttérből érkező magyarokkal közösen gondolkodhattunk el a szabadság jelentésén. Boldog Pészahot!”

Az est kapcsán Gyöngyösi is posztolt, aki azt írta, „nincs annál meghatóbb és meghittebb élmény egy konzervatív európai számára, mint amikor a zsidó-keresztény kultúrkör valamely vallási közösségének tagjai együtt élik meg élő kapcsolatukat Istennel, vallják meg hitüket Istenük és közösségük előtt. Örülök, hogy részt vehettem a vacsorán, a közös ünnepen és a szabadságról ott kialakult és folytatott eszmecserén.”

A történtek csodálatos és megható jellegét zsidó közösségek jóval kevésbé érezték át.

Róna Tamás főrabbi lapunknak elmondta, az, hogy a Mazsihisz elnöke és a Jobbik-vezető együtt vettek részt egy ilyen eseményen,

emlékeztetett, 2012-ben pont a jobbikos politikus antiszemita kijelentései miatt kezdeményezett a hitközségi szövetség tiltakozó tüntetést a Kossuth Lajos térre.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke utóbb elárulta, hogy

csak a helyszínen vette észre, hogy az ültetési rend szerint éppen vele szemben a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton kapott helyet.

Őt meglepte Gyöngyösi jelenléte, ellenben nem szeretett volna botrányt kelteni azzal, hogy az est elején föláll és otthagyja a meghívó felet; hozzátette: nyíltan közölte Gyöngyösi Mártonnal, hogy „zsidó körökben az ő személye különösen nem kívánatos”.

Azt is kijelentette: Gyöngyösi Márton hazudott akkor, amikor a vele folytatott beszélgetést jó hangulatúnak, felemelőnek minősítette. Ezt a Mazsihisz elnöke cáfolta. Azt nyilatkozta, Gyöngyösi hazudott, sem érdemi, sem felemelő párbeszéd nem zajlott köztük.

A dolog pikantériáját nem csak Gyöngyösi ismert ominózus kijelentései adják; nemrég derült ki, hogy egy lakossági fórumon azt is közölte: „ránézésre, minden izraeli állampolgár nemzetbiztonsági kockázat”. Korábban úgy vélekedett, hogy Izrael a világ legagresszívabb terrorállama.

A videót ugyan utólag igyekeztek eltüntetni, de portálunkon most is hozzáférhető.

tavaly decemberben a Jobbik EP-képviselőjeként Gyöngyösi is megszavazott az Európai Parlamentben egy olyan határozatot, amely rendkívül kritikus Izraelre nézve.

Nyitókép forrása: Facebook

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. április 13. 21:27
Csurkának volt ebben is igaza. A jobbikot azért hozták létre a bolsik, hogy jobbról előzze a FIDESzt. Nemsoká vissza térnek az alomba. Gyöngyösi, hogy mentse a helyzetét, gondolom megkereste mr Szoroszt, hogy elsirja, maguk utasitottak, mondjam amiket mondtam, magának tudni kell, magyar ember nem felejt. Aztán a nagy hazánk fia, mint a nemlétező háttérhatalom egyik pilátusa a tengeren túl, utasitotta a a yenki kormányt, Az emlitett pártvezérnek minden megbocsájtva, akár a jővőt is rá akarják építeni. Lehet ő lesz az új fletó.
ebalint
2023. április 13. 19:56
Az estét megkoronázhatta volna egy tüzijáték. Egy fasza, pontos rakéta.
KBA98
2023. április 13. 14:09
Izé Ervin is ott ült? Őt is meghívták! Mint mit?
NZoltán
2023. április 13. 12:01
Teljesen mellékes, hogy ki mit hablatyol, hogy ezért, meg azért. A tények beszélnek, a többi csak annál büdösebb lesz, minél inkább piszkálják.... ! No és az a kép, ... Gyöngyösi és Ervin ripacs, egymás mellett, ... Két jóbarát együtt ünnepel és egymásra talál!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!