„Nem gondolom, hogy ez lenne a megoldás” – iskolaigazgató a tanári bojkottról a Mandinernek

2023. február 28. 17:00

A szakszervezetek szerint kétszáz pedagógus vesz majd részt az akcióban. Szebedy Tas, a Városmajori Gimnázium igazgatója úgy fogalmazott: ő mint tanár a gyermekek érdekeit tekinti elsődlegesnek. Ami jelenleg az, hogy zavartalan legyen az érettségi.

2023. február 28. 17:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A nyilvánosságra került hírek szerint több középiskolai tanár is úgy döntött, nem vállal érettségi elnöki, vizsgáztatói vagy szaktanári javítói feladatokat az idei emelt szintű érettségik során. Az akció védnöke a Tanítanék Mozgalom, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), előbbi szervezet azon az állásponton van, hogy 

az érettségiztetés nem kötelező, ráadásul az ezért kapott díjazás megalázóan alacsony.

A PDSZ szerint a tanárok dilemmában vannak, ugyanis az a céljuk, hogy felkészítsék a diákokat az érettségi vizsgákra. Nagy Erzsébet, a szakszervezet vezetője szerint nem az a céljuk, hogy tanulókon álljanak bosszút vagy hogy bármi kára származzon nekik az akcióból. 

A Népszava megkereste a Belügyminisztériumot, a tárca azt válaszolta a lapnak, hogy a pedagógusok a lépéssel a gyermekek érettségijét és továbbtanulását sodorják veszélybe. Állításuk szerint az érettségihez szükséges erőforrásokat az érintett intézményekben biztosítják. 

– fogalmaztak. 

Nem egységes a szakma

Szebedy Tas, a Városmajori Gimnázium igazgatója a Mandinernek elmondta, az ő intézményében is van pár kolléga, aki részt vesz a szakszervezetek és a mozgalom akciójában, azonban állítása szerint ez nem jellemző, a tanári kar csak kis százaléka nem kíván részt venni az emelt szintű érettségi lebonyolításában. 

– jelezte az intézmény igazgatója, majd jelezte, hogy ő, mint tanár, a gyermekek érdekeit tekinti elsődlegesnek, ami jelenleg az, hogy zavartalan legyen az érettségi.

Szebedy Tas szerint mind az oktatási intézményükben, mind országosan messzemenőkig kisebbségben lesznek azok a tanárok, akik a mostani akcióban részt vesznek. 

 Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ihavrilla
2023. március 05. 10:18
Azért szólhatna valaki Nagy Erzsébetnek, hogy néha elmehetne fodrászhoz.
buvu
2023. március 01. 10:58
Ülünk otthon vasárnap az ebédnél, a nagyobbik fiunk (ált. iskola 6. osztály) el kezdi Orbánt szidni, hogy tolvaj. Kérdezzük ezt honnan veszi, kitől hallotta. "Az iskolában minden tanár ezt mondja". Én pedig ez ellen nem tudok védekezni, bármi is legyen az én véleményem. Mondjam én is a gyereknek, hogy a tanár egy tehetségtelen balos idióta? Hová vezetne ez? Kedves pedagógusok, kapjatok az agyatokhoz!!
gyurica
2023. február 28. 22:54
Kezd nagyon unalmas lenni ez a tanárhiszti. Lapozzunk már, könyörgöm.
Tallium
2023. február 28. 19:54
"kétszáz..." Ne dőljetek már be egy hangos kisebbség csinnadrattájának! Rendben le fog menni, mert a tanárok józan többsége tenni fogja a dolgát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!