Arányait nézve maroknyi, ám annál hangosabb kisebbség próbálja elmondani, mit akarnak a pedagógusok

2023. január 04. 16:30

A tanártüntetéseket leginkább a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szervezi az elmúlt hónapokban: ha utánajárunk, hogy a két szakszervezetben hányan is vannak, kiderül, hogy a magyarországi pedagógusok csak kis hányadát képviselhetnék.

2023. január 04. 16:30
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Alig kezdődött el az év, újra tanártüntetés lesz Budapesten. A munkakörülményekkel és a fizetéssel elégedetlen tanárok úgynevezett tudásmenetet indítottak, melynek keretében Miskolcról egészen a fővárosig vonulnak. Ez pedig nem véletlen olyan ismerős sokaknak.

Az e heti megmozdulást a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Tanítanék Mozgalom, valamint a Molnár Áron színész által vezetett és életre hívott noÁr mozgalom szervezi. Céljuk, hogy a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig vonulnak, napközben pedig fórumokat tartanak.

Az eseménysorozat tüntetéssel ér véget, hogy kifejezzék nemtetszésüket a jelenlegi helyzettel kapcsolatban. A tavalyi év második felében több hasonló demonstrációt tartottak, ahol megismerkedhettünk a Pankotai Lili nevű diáklánnyal, aki később még noÁrral is adott elő egy darabot, melyben kijelentették, a nemzetben van a hiba.

Az októberi megmozdulásukon pedig fellépett a Funtasztikus művésznéven előadó Csató Adorján is, aki azzal a mondattal próbálta hangulatba hozni a tüntetőket, hogy 

„csak úgy gizdán, Orbán Viktor unokáit Kaletára bíznám”.

Kicsi, de annál hangosabb kisebbség

Megkerestük a két legnagyobb, pedagógusokat tömörítő szakszervezetet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetét, hogy mekkora jelenleg a tagszámuk. A két szakszervezetnek azonban 48 óra is kevés volt, hogy a nem túl megerőltető kérdést megválaszolja. 

Ha a PSZ honlapján próbálunk kutakodni, mégis hány aktív tagjuk van, gyorsan ez az üzenet fogadja az érdeklődőt: 

Pontos számot nem ír a szervezet, csak annyit, hogy ha belép valaki, akkor a a Pedagógusok Szakszervezetének tagjaként 

több tízezer kolléga szolidaritását és támogatását tudhatja maga mögött.

Később pontosítanak, a pályakezdők bevonzására szolgáló felületük a honlapon már azt írja, hogy taglétszámuk meghaladja a 16 ezer főt, melynek köszönhetően reprezentatív szakszervezetnek minősülnek. Egy másfél évvel ezelőtti cikk részletesen foglalkozott a PDSZ-szel, ebben az áll, hogy az akkor hivatalos mérések szerint még az ötszázalékos ágazati reprezentativitási küszöböt sem éri el a PDSZ-tagság, amely 2690 fő. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022-ben 74,481 általános iskolai, 35,329 gimnáziumi, technikumi és szakgimnáziumi, valamint 30,750 óvodapedagógus dolgozott az országban. Ezt összeadva kijön, hogy jelenleg 140,560-an dolgoznak a közoktatáson belül pedagógusként.

  • Ha a PDSZ akkori számaival dolgozunk, az azt jelenti, hogy a szakszervezet a pedagógusok 1,9 százalékát tömöríti magába. 
  • Ha a PSZ adatait vesszük, az általuk közölt 16 ezres számmal, akkor ők a pedagógusok 11 százalékát tudják maguk mögött. 

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 237 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hyazinth
2023. január 05. 15:28
Totyik olyasmit mondott, hogy a szakszervezetek felelőssége, hogy nem tudtak öntudatos, magukért kiállni képes munkavállalókat nevelni. Akkor talán ideje lenne lemondani a vezető posztokról az érdekvédelem fő funkcionáriusainak.
mamafura
2023. január 05. 11:00
Már az a szám borzastóan beszédes, hogy csak 140 ezer tanár van, miközben Gyurcsány idében 164 ezer volt. Ez -24 ezer a Fidesz kormányzása alatt. És ennyivel nem lett kevesebb a gyerek, hogy ekkora tanárhiány indokolt legyen. De nettó 207 ezer (ebben minden ágazati pótlék is benne van) forint senki sem akar az lenni, amikor egy diákmunkás a Balcsin többet keres, de egy mekis részmunkaidős, 6 órában dolgozó felszolgáló is nettó 224 ezer ftban+napi kétszeri ottani ingyen étkezésben részesül, a tanár meg nem kap ingyen ebédet sem.
Namond
2023. január 05. 01:13
Helyesen, Arányait nézve maroknyi, ám annál hangosabb kisebbség próbálja elmondani, mit akarnak ŐK a pedagógusok NEVÉBEN
formaegy
2023. január 04. 19:43
Pedagógusok? A libsi-komcsi-náci pöcegödör vergődő csürhéje. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!