Ha kerestük, az volt a baj, ha nem, akkor az – Hodász András esete a Mandinerrel

2023. február 28. 16:34

Többször kerestük Hodász Andrást, de olyan stílusban reagált, hogy azóta nincs kedvünk keresni.

2023. február 28. 16:34
null

Szilvay Gergely és Vágvölgyi Gergely

Hodász András kedden általunk is szemlézett Instagram-posztjában arra bíztatja követőit, hogy ha „hülyeségeket” akarnak olvasni róla, akkor „bátran” vegyék meg a Mandiner legújabb számát, melyben Papnak lenni mégsem frankó? címmel foglaltuk össze röviden Hodász történetét. S külön kerestük arra a választ, hogy a papi hivatásgondozás szakemberei mit javasolnak annak, aki egyenesbe szeretne jönni saját magával, mert megroppant a papi hivatása. Hodász hozzáteszi: „Nyilván eszükbe se jutott felhívni. Az olyan újságírós lett volna. Olyan korrekt. De a korrektséget már rég kidobtuk az ablakon ebben az országban.”

Nos, ilyesfajta portrécikkekhez nem szokás megkeresni azt, akiről szól.

De a történethez hozzátartozik, hogy Hodászt az elmúlt időszakban többször keresték a Mandiner munkatársai, hirtelen számításunk szerint legalább háromszor.

Kerestük 2021 augusztusában, amikor vitabeszélgetést és -interjút szerettünk volna szervezni vele és Bese Gergővel oly módon, hogy maga a beszélgetés az MCC Feszt keretein belül nyilvános lett volna, s utána lehoztuk volna a lapban.

Bese Gergő atya azonnal igent mondott, Hodász azonban nem vállalta a megmérettetést.

Ekkor feltettük a kérdést, hogy ha vitát nem vállal, egy interjút adna-e nekünk – nem adott.

És kerestük 2022 februárjában, ekkor is klasszikus, egyszemélyes interjút kérve tőle, ekkor viszont olyan stílusban utasította vissza munkatársunk megkeresését, közölve azt is, hogy nem akar politizálni, hogy elkönyveltük: Hodász András nem szeret minket és nem fog nekünk nyilatkozni, akármit teszünk is – elismerjük, ettől kezdve eszünkbe sem jutott keresni őt.

A Mandiner egyébként rendszeresen szemlézte Hodász megnyilatkozásait, ahogy az őt védelmezők és kritizálók megnyilatkozásait is (összegyűjtve itt), és lehoztuk a személyével kapcsolatos híreket is. Munkatársaink részéről azonban talán ha kétszer született kifejezetten Hodásszal kapcsolatos írás, ebből egy a választások előtt, ami a gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatos álláspontját kritizálta, nem a személyét.

Emellett Martí Zoltán 777-főszerkesztő 2022 októberében egy vele készült Mandiner-interjúban kifejezetten megvédte Hodász Andrást; mindezt azt követően, hogy 2022 szeptemberében Egy vakvágányra futott influenszerpap históriája címmel foglaltuk össze pályafutását. Vágvölgyi kolléga pedig 2022 júniusában vizsgálta azt, miként használta fel a Telex Hodász személyét saját céljaira.

Mindez azt jelenti, hogy Hodász első két, 2021 augusztusi megkeresésünket úgy utasította vissza, hogy addig nem is jelent meg róla a Mandineren olyan anyag, ami a Mandiner saját munkatársainak cikke lett volna; viszont leszemléztük Hodász saját megszólalásait, az őt védelmezőket és persze a kritikusait is. Harmadik kérelmünk pedig Szilvay kolléga gyermekvédelmi népszavazásos cikke után ment el Hodásznak. 

Nem tudunk más következtetést levonni, minthogy Hodásznak nem tetszett, hogy az (időnként valóban erős) kritikusai megnyilvánulásait is lehoztuk; és hogy

egyszerűen nem tetszik neki politikai krédónk, nem szereti a lap irányultságát. Szíve joga.

Azt állítani azonban, hogy nem voltunk vele mindig méltányosak, erős volna.

A dolog tehát úgy áll, hogy Hodász, ha kerestük, mondvacsinált okokból nem nyilatkozott nekünk; ha pedig nem kerestük, akkor meg az a baja. Azaz: ha sapka van rajtunk, az a baj; ha nincs rajtunk sapka, az a baj. 

Ha hülyeségeket akarsz olvasni rólam, bátran vedd meg a Mandiner mostani számát

„Ha hülyeségeket akarsz olvasni rólam, bátran vedd meg a Mandiner mostani számát, amelyben két "régi barát" írja le, hogy mi vezetett odáig, hogy el kellett búcsúznom. Nyilván eszükbe se jutott felhívni. Az olyan újságírós lett volna. Olyan korrekt. De a korrektséget már rég kidobtuk az ablakon ebben az országban.

Fotó: YouTube

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2023. július 31. 11:07
Hodász a ballib hasznos idiótája. Ennyi.
syphax
2023. március 01. 06:03
EZ A HODÁSZ BETANITOTT HENTESNEK TALÁN MÉG MEGFELEL EGY KÜLSÚ JÓZSEFVÁROSI SÜLTHURKA BÓÓÓTBA'.......
Onurisz
2023. február 28. 21:15
Elolvastam a Hodász által minősített írást és nem tudom, hogy mi lehet benne egyáltalán "hülyeség". Nem tartalmaz minősítéseket, feltételezéseket. Tényeket ír le. A tény legfeljebb valótlan lehet, nem hülyeség. Még az informátorok véleménye sem negatív Hodászról. Abban pedig semmi új nincs, hogy ellenzéki pap volt (ez sincs ilyen sarkosan leírva), hiszen ezt mindannyian érzékeltük.
retsag
2023. február 28. 20:45
Uncsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!