Miért kellett meghalnia Baumann Péternek, és miért igazolhatja a történelem Orbánt?

2023. január 15. 14:16

Míg Amerikában a rendőrgyilkosság a hatósági túlkapásban bekövetkezett halálesetet jelenti, addig Magyarországon sajnos egy, a törvényt érvényesítő rendőr halálát. Ukrajna, migráció, jogállamiság, kisebbségpolitika. Itt a Mandiner heti összefoglalója.

2023. január 15. 14:16
null

***

Sokkolta az országot a csütörtök este történt budapesti rendőrgyilkosság. A XI. kerületben garázdálkodó férfi az őt megbilincselni szándékozó rendőröket késsel megsebesítette – egyikük olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy később a kórházba szállítás után meghalt. Két társa sebesülten is ártalmatlanná tudta tenni az utcára kifutó elkövetőt. Az éjszakai randalírozást egy lakó telefonnal fel tudta venni, a felvétel bejárta a magyar sajtót. A férfit elfogták és kórházba szállították.

A következő órákban folyamatosan derültek ki újabb és újabb részletek a rendőrgyilkosságról. A Blikk arról számolt be, hogy az egyik intézkedő rendőrt, Baumann Péter főtörzsőrmestert a gyilkos kétszer szíven szúrta. Szemtanúi beszámolók szerint a második rendőrt a végtagján, a harmadikat bordatájékon érte szúrás – a lapnak beszámoló szemtanú biztos volt benne, hogy az elkövető drogos vagy részeg volt.

Pénteken befejeződött a rendőrgyilkossággal gyanúsított férfi kihallgatása – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), aki egyébként több emberen elkövetett emberölés miatt indított nyomozást. A gyanúsított nem tett vallomást, tagadta a bűncselekmény elkövetését, és panaszt tett a gyanúsítás ellen.

Közben a rendőrség nyilvánosságra hozta a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr nevét és néhány adatot róla. Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester, a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja februárban lett volna 30 éves, gyerekkora óta rendőrnek készült, elkötelezett bűnüldöző volt. A rendőrök a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelegtek munkatársuk helytállása előtt.

Feltételt szabott a héten a béketárgyalásokhoz Moszkva. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Alekszej Polcsuk azt üzente: a tárgyalásoknak közvetítők nélkül, csak a két háborús fél, Moszkva és Kijev között kell megtörténnie, mert a nyugati közvetítők „gyakran saját céljaik és érdekeik szerint igyekeznek befolyásolni a tárgyalásokat”.  Az ukránok a bucsai mészárlás után határozták el, hogy megszakítanak mindenféle összeköttetést Moszkvával.

Szergej Szurovikint, az ukrajnai orosz erők főparancsnokát Putyin elnök leváltotta, de ez inkább a katonai vezető hátrébb tolását jelenti, az üzenet pedig az, hogy az „összeesküvőket”, a hozzá hasonló külsős vezetőket figyelmeztesse: nem fogja leváltani a kedvükért sem Szergej Sojgu védelmi minisztert, sem Valerij Geraszimov vezérkari főnököt – nyilatkozta lapunknak Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő. Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke vette át az ukrajnai hadműveletek irányítását.

Orbán Viktor az egyetlen európai vezető, aki békét követel, a történelem pedig őt fogja igazolni – írta véleménycikkében a The American Conservative lapban Rod Dreher. Az amerikai konzervatív gondolkodó szerint a washingtoni kormány fokozza az Ukrajnának nyújtott katonai és pénzügyi támogatást, miközben a haditengerészet arra figyelmeztet, hogy az USA fegyverkészleteiben hamarosan hiány állhat elő. A következő hat hónapon belül az Egyesült Államoknak döntenie kell, hogy saját magát vagy Ukrajnát fegyverezze fel a jelentett fegyverhiány miatt – írta a szerző.

„Orbán bírálja Kijev kisebbségpolitikáját” címmel jelentetett meg egy cikket a Frankfurter Allgemeine Zeitung, amelyben a szerző alaposan körbejárja a témát, hogy pontosan mi is a magyar kormány baja az ukránokkal. Mint írják, míg a kijevi kormány „Ukrajna és az ukrán nép beteges megvetésével” és „politikai rövidlátással” vádolja a magyar kormányfőt, és az ukrán elnök a márciusi EU-csúcson beszólt „Viktornak”, addig látni kell, hogy Magyarország az EU többi tagjától eltérő ukrajnai álláspontjában benne van, hogy problémásnak látja a nyugat-ukrajnai magyar kisebbség helyzetét. „A budapesti kormány az érdekeik őrének tekinti magát, ami nemzetközileg nem szokatlan” – írta a lap.

2010 óta olyan a hangulat, mint a Rákosi-korszakban” – ezt nyilatkozta a BBC régiós, közte magyarországi tudósítója a Telexnek. Nick Thorpe azt is elárulta, mit mondott neki 2008-ban Orbán Viktor négyszemközt arról, hogy mit tervez, ha nyernek, illetve kifejtette nézeteit a  közszolgálatiságról is. „Az újságíró szerint Orbán Viktor sajtótájékoztatói inkább cirkuszra és színházra hasonlítanak, mégis úgy érzi, a miniszterelnök örül a komoly kérdéseknek. Legutóbb 2008-ban beszéltek hosszabban, akkor Orbán off the record elmondta neki, hogyha nyernek, ki kell rúgni 12 ezer embert az állami hivatalokból” –  olvasható a telexes videó ajánlójában.

Schiffer András szerint az Európai Uniót nem Orbán Viktor veri szét, hanem a „hitvány Európai Bizottság”, amely konkrétan megsérti a jogállamiságot. Erről a volt pártvezető beszélt Vona Gábor oldalán a Spirit FM Bennfentesek című műsorában. A beszélgetés során szóba került a jogállamisági mechanizmus és a napokban kirobbant Erasmus-botrány is, amellyel kapcsolatban Schiffer így fogalmazott: „A helyeztet azért mutat túl az Erasmus ügyön és Magyarországon, mert azt jelenti, hogy a jogállamiságért folytatott küzdelem örvén az Európai Bizottság és az Európai Parlament – amelyik amúgy nyakig ül a korrupciós botrányokban –, maga számolja fel az európai jogállamiságot”.

Már Svédország sem kér a migrációból. A svédek eddig híresek voltak a nyitottságukról, de egy civilszervezet vezetője szerint ez a hozzáállás az utóbbi időben megváltozott. A legtöbb felmérés azt mutatta, hogy néhány évvel ezelőttig a lakosság 60 százaléka pozitívan viszonyult a bevándorláshoz, ez azonban változóban van, az új svéd jobboldali kormány nem valószínű, hogy elfogadja az EU migrációs és menekültügyi paktumát.

A hét hollywoodi tragikus híre Lisa Marie Presley halálhíre volt. Elvis Presley lánya 54 éves korában szívelégtelenségben hunyt el. Az amerikai énekesnő, dalszerző, előadóművész felmenői miatt azok közé tartozott, akik életük első napjától az utolsóig az amerikai szórakoztatóipar, a nemzetközi celeblét berkei között éltek. Életét több válás, sok csalódás, és a legnagyobb tragédia, fia halála övezte: Benjamin Storm Keough 2020-ban 28 éves korában fegyverrel végzett magával.

--

Nyitókép: Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató helyszínén január 13-án   (forrás: MTI)

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2023. január 15. 23:33
A történelem orbitot? Szánalmas.....
Töki
2023. január 15. 23:04
Isten nyugosztalja!!! Kár érte! Értelmetlen halála volt!
APESZ72
2023. január 15. 22:20
Egyértelműen vezetői hiba okozta a tragédiát. Kigyúrt, őrjöngő, ismerten elmebeteg elkövetőt CSAK KOMMANDÓS foghat el !!!! Nem küldünk oda a feladatra fizikálisan és pszichológiailag alkalmatlan erőket. Kíváncsi vagyok mikor ismeri már fel valaki ezt a hibát, hisz rövid időn belül ez a második eset. persze csak sajnálkozunk, felelős soha nincs.
simonvitéz
2023. január 15. 20:13
Sajnos hibáztak a rendőrök, mert nem a protokollt kellett volna követniük. Baumann Péternek ezért kellett meghalnia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!