Putyin üzent az „összeesküvőknek”

2023. január 12. 11:29

Az orosz elnök Szergej Szurovikin hátrébb tolásával egyértelműen helyretette a külsősöket, és jelezte, hogy nem fogja leváltani a kedvükért sem Szergej Sojgu védelmi minisztert, sem Valerij Geraszimov vezérkari főnököt – fejtettük meg a helyzetet Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértővel.

2023. január 12. 11:29
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Megint leváltották az ukrajnai orosz erők főparancsnokát, a nemrég odavezényelt Szergej Szurovikint, akit „Armageddon tábornok” néven is ismernek, és Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke veszi át a parancsnokságot.

Ami egyrészt kellemetlen, mert amerikai szakértők is az általa behozott új stratégiára alapozták 2023-as előrejelzéseiket,

másrészt érdekes, mert laikus szemmel nézve a „csapatkapitány” ilyen sűrű váltogatása nem éppen azt kommunikálja, amit Vlagyimir Putyin és köre mindenképpen szeretne, vagyis azt, hogy kézben tartják a dolgokat.

Ez lenne a dolog külső optikája, azonban Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója egészen másképp látja a helyzetet.

A szakértő elsősorban lehűti a kedélyeket: arról azért nincsen szó, hogy – elődeivel ellentétben – Szurovikint ténylegesen leváltották volna, pusztán eggyel hátrébb húzták a sakktáblán. „Hivatalosan annyi történt, hogy Geraszimov megkapta az eddigi vezérkari főnöki pozíciója mellé az ukrajnai hadműveletek központi operatív vezetését is”.

Szurovikin, ahogy az orosz „piszkos tizenkettőt”, a Wagner-csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin is, úgymond „külsősök” – mutatott rá Somkuti –, akik az utóbbi időben erőteljesen (és alappal) szidták a korábbi orosz hadvezetés trehányságát a háborúra rosszul felkészített hadsereg állapota miatt, és állították, hogy ezek a bizonyos „külsősök” még Putyinnak is hazudtak.

Emlékeztetett: „ők olyan bátrak lettek, hogy már Geraszimov és Sojgu leváltását követelték”.

összegezte a szakértő.

Geraszimovról Somkuti azt mondta: nagy gondolkodó, de kérdéses, hogy operatív vezetőként mennyire tudja ezt kamatoztatni, mindenesetre a tévesen Geraszimov-doktrínának hívott, később egyébként visszavont, átfogó anyagból arra lehet következtetni, hogy a vezérkari főnök tudja, mit és hogyan kellene csinálni.

A hivatásos vezetés leváltásának igénye először a támadás gyors elakadásakor, február-márciusban merült fel, majd később ezek a hangok elhalkultak, hogy újult erővel támadjanak fel az őszi visszavonulás során.

„Szurovikin és Prigozsin folyamatosan azt kommunikálták, hogy a régi vezetésnek mennie kell. Most ez egy üzenet a politikai vezetéstől, hogy bár valóban megingott a bizalom a hagyományos katonai rendszerben és a hivatásosokban, de

a hivatásosokat pedig tessék békén hagyni” – sommázta Somkuti.

Nyitókép: MTI/Pool AP/Thibault Camus

Összesen 199 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kabajeva
2023. január 13. 05:54
Mikor Putyin felemli a mutatóujját és vicsorít, akkor a legröhejesebb. Egy vergődő féreg!
Palatin
2023. január 12. 23:37
Az oroszok gyözelme azért lenne fontos Európának, föleg az uniónak, mert attól talán egy kicsit észhez térnének, az egy jótékony sokk lenne. Nyugat-Európa nagyon elkanászodott, elszakadt az európai érdekektöl, és lefeküdt az amcsiknak, azok örömlányának a szerepét játssza. Az orosz gyözelem talán felrázná a brüsszeli, szankció-fanatikus, oroszfóbiás, valóságtól elszakadt, tespedt, élösködö, naplopó brüsszeli libernyákokat. Ráébresztené az uniót arra, hogy Európát és Oroszországot isten is egymás természetes kooperációs partnereinek teremtette. Erre a katarzisra nagyon szüksége lenne Európának. Az oroszfóbia Európában már sok évszazados görcs. Pedig az oroszokkal együtt lehetne müködni, ha nem próbálnák öket állandóan legyözni, kiszorítani, "megleckéztetni", hanem egyenjogú partnerként kezelnék öket. A szomorú ebben az, hogy ehhez a "katarzishoz" sok ezer ember esik áldozatul. De az amcsikat ez nem zavarja. Ök a föbünösök, mert Ukrajna Nató-ba való beléptetése révén atomfegyvereket akartak telepíteni Oroszország hasa aljában. Ezt az oroszok természetesen nem türhették. Öket valójában a Nato/USA kényszerítette ebbe a, - mondhatni önvédelmi -, háborúba. Ha a medvét provokálják, az bizony nem fog úriemberként viselkedni. Ezt az amcsiknak is tudniuk kellett volna, de ök fütyültek az oroszok biztonsági érdekeire.
Robert69
2023. január 12. 23:14
A nyugat csak találgatja mi folyik Moszkvában az oroszok meg tudják. Ennyi.
DonCiccio
2023. január 12. 21:09
Leváltották Szurovikint ? Vkf helyettes lett. Eddig front pk. volt Ezzel bekerült a vkf.-be
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!