„Sojgu jobban tenné, ha megfontolná az öngyilkosságot”

2023. január 04. 19:30

Sokszor és sokan jósolták már meg Szergej Sojgu végzetét: tippelgették, hogy Putyin lecseréli, megjövendölték, hogy ő puccsolja meg az elnököt, javasolták már azt is neki, hogy ha egy mód van rá, inkább végezzen magával. De Sojgu, eddig úgy tűnt, marad.

2023. január 04. 19:30
null
Veczán Zoltán

Emlékezetes: nemrég Vlagyimir Putyin elnök utasította beosztottját, hogy készítsen jelentést arról, hogyan szándékoznak javítani az ukrajnai „különleges hadműveletben” részt vevő csapatok ellátását fegyverzettel és más eszközökkel.

A döntés érthető: az oroszok hatalmas mennyiségű hadianyagot hagynak hátra minden visszavonulásuknál, ami az eleve meglehetősen alulfegyverzett, demoralizált hadsereget tovább erodálja.

Nem mellesleg Putyin nem véletlenül hatalmas haderőfejlesztést jelentett be.

Sojgunak sem először inog meg a széke. Olyannyira, hogy októberben a Reuters hírügynökség szerint egy meg nem nevezett tisztviselő azt javasolta a védelmi miniszternek, hogy fontolja meg az öngyilkosság lehetőségét, mert akkora szégyent hozott Oroszországra a hadsereg teljesítménye, elvégre ekkorra már nyilvánvalóvá vált, hogy az oroszok minimális célkitűzéseiket sem tudják elérni a harctéren, és megkezdődött a részleges mozgósítás is.

A kritikus hangok különösen erősek voltak az oroszok által akkor megszerzett, ukrán válaszcsapásoknak egyre inkább kitett régiókban, de Ramzan Kadirov csecsen vezető és Jevgenyij Prigozsin, a zsoldos Wagner-csoport-alapító is kőkeményen nekiment

a tábornokoknak, akiket szerinte inkább mezítláb kellene a frontra küldeni vezekelni.

A Reuters a minap arról is beszámolt, hogy hasonló vérszomjjal viseltetnek az Orosz Katonaözvegyek érdekvédelmi csoportja, amely totális mozgósítást, a határok lezárását és a férfiak kiutazási tilalmát szorgalmazták Vlagyimir Putyinnál. Az elnök ősszel nem véletlenül cserélte le fronttábornokát az „Armageddon” becenévre hallgató Szergej Szurokivinre, akitől egy jóval agilisebb orosz haderő felállítását várja.

Ugyanakkor testi-lelki jóbarátja, a 2012-ben beiktatott Szergej Sogu más tészta. Valószínűleg őt nem cseréli le csak úgy az elnök, és nem lesz titokzatos baleset áldozata sem, mint jópár erősember az országban.

De megvolt a hír fordítva is, Sojgu kapcsán májusban még olyan híreket keltettek az amerikaiak, miszerint puccsot tervez Putyin ellen; a találgatások egyik alapja szokott lenni, hogy Sojgu édesanyja ukrán származású, vagy hogy a hosszú asztal végére lett ültetve és hasonlók. Ugyanakkor érdemes felidézni: Szergej barátját Putyin 1999-ben választotta ki pártja, az Egységes Oroszország egyik vezetőjévé, több évtizedes barátság űzi őket egybe, gyakran nyaralnak is együtt, egyszóval: személyesen jóval beágyazottabb, mint a harctéri kollégái. 

Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2023. január 06. 20:43
Sojgu lánya Ksenyia (Xénia) ukrán szinekben pózolt az orosz invázió után nem sokkal ( 22.márc.23.) a facebookon.
Lisa
2023. január 05. 22:47
Nem sivalkodok, a barátnőmmel vörösbort iszok. De te hörögve szenvedsz fattyú!
M.Lajos
2023. január 05. 18:23
Sojgu- nak nincs veszélyben se az élete se a pozíciója. Sok magas rangú tisztet túl fog élni, és magas állami kitüntetésekkel vonul majd nyugdíjba.
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. január 05. 15:20
Nem "megfontolnia" kellene, hanem elkövetni...jó példát mutatva a főnökének...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!