Majdnem kéthetente meghalt idén egy orosz oligarcha

2022. december 28. 17:31

Egyelőre semmi sem utal arra, hogy véget érnének az oroszországi oligarchák ilyen természetű megpróbáltatásai.

2022. december 28. 17:31
null
Greczula Levente László

A 2022-es év és az újra elmérgesedő orosz–ukrán háború egyik régi-új fenoménja az orosz, vagy legalábbis a Kremlhez köthető üzletemberek-oligarchák rejtélyes eltűnése, rosszabb esetben elhalálozása. Az év során húsznál is több orosz bizniszmen halt meg tisztázatlan körülmények között.

Nem kell profi kremlinológusnak lenni ahhoz, hogy az ember sejtse, hogy a „nagyprofilú” orosz gazdasági-politikai élet veszélyes üzem: nem példa nélküli, hogy börtönben találták magukat azok, akik megpróbáltak keresztbe tenni a Kremlnek (vagy csak rossz helyen voltak), mint ahogy az is előfordul, hogy megmérgezik vagy megölik az illetőt. A 2022-es év rejtélyes halálesetei annyiban fontos változást jelentenek az eddig „megszokottakhoz” képest, hogy az áldozatok itt Kreml-közeli üzletemberek, politikusok voltak.

Öngyilkosságok és családirtások

Az év első – január végi –, ide sorolható halálesete Leonyid Sulmanhoz, a Gazprom befektetési holdingja szállítási igazgatójához köthető. Sulman január végi halála első ránézésre öngyilkosságnak tűnik, az áldozat ugyanis

hagyott búcsúlevelet, de ennek a hitelessége több forrás szerint is megkérdőjelezhető.

Alig egy hónappal később egy másik gazpromos, Alekszander Tyuljakov is öngyilkosságnak tűnő halált halt szentpétervári rezidenciáján. Ez egy nappal az Ukrajna elleni orosz támadást követően történt, az eset pontosabb körülményeiről viszont azóta sem tudni sokkal többet.

Valamivel kevesebb mint két hónappal Tyuljakov halála után újabb, Gazprom-közeli üzletember vetett véget az életének: Vlagyiszlav Avajev egykori Gazprombank-alelnök nem csak saját magával, hanem – minden bizonnyal – a feleségével és két fiával is végzett a Nyizsnij Novgorodban található lakásukon. Sajnos nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor a Kreml-közeli üzletemberek halálát családirtás is megelőzte: egy hónappal korábban egy gyógyászati berendezésekkel foglalkozó vállalat vezetőjét is családjával együtt ölték meg, mint ahogy az Avajev-gyilkosságot követő napon Spanyolországban holtan talált Szergej Protoszenja (ő a második legnagyobb orosz földgázvállalat igazgatóhelyettese volt azelőtt)

feleségét és lányát is szörnyűségesen meggyilkolta valaki, mielőtt Protoszenjával végzett volna.

A katalán rendőrség szerint ez a valaki maga az üzletember volt.

Azonban nem csak a gyilkosságok, öngyilkosságok voltak 2022-ben különösen veszélyesek az orosz üzleti és politikai élet prominenseire. A nyár közepétől kezdve mind gyakoribbá váltak a különösebbnél különösebb balesetek mint halálokok – elesések, ablakon kizuhanások, vízbe fulladások, sőt, helikopterbalesetek is vetettek véget vállalatvezetők, főszerkesztők, üzlettársak életeinek. Amíg a külföldön történt események kapcsán a nyomozások még többnyire tartanak, az oroszországi halálesetekről sokszor még azt sem tudni pontosan, hogy mi okozta őket.

Mi lehet a kapcsolat a halálesetek között?

E sorok írásakor Pavel Antov üzletember-politikus az orosz oligarchákat sújtó elhalálozás-sorozat utolsó áldozata. Antov halálának körülményei krimibe illenek: a húsbiznisz mellett a törvényhozásban is utazó oligarcha Kelet-Indiában halt meg, miután kizuhant egy szálloda ablakán. Mindez az eddigi fejlemények ismeretében nem tűnik különlegesnek, de ha hozzátesszük, hogy két nappal korábban ugyanebben a hotelben szívproblémák miatt Antov egyik közeli üzlettársa is életét vesztette, akkor a kép máris jóval összetettebbnek látszik.

Hogy van-e megfellebezhetetlen logikai kapcsolat a 2022-es halálesetek között, s ha igen, mi az, azt egyelőre nem tudni – talán nem is fog soha kiderülni. A háborúnak minden valószínűség szerint van köze az orosz üzletembereket érő sorozatosan érő balesetekhez, (ön)gyilkosságokhoz.

A Gazpromhoz és más energiavállalatokhoz kötődő személyek – s ez itt már találgatás –

minden bizonnyal maguk is megérezhették a háború lehetséges következményeit,

de ez még nem ad magyarázatot arra, hogy miért halt meg több olyan üzletember is, akik csak korábban dolgoztak ezeknél a vállalatoknál. Az is elképzelhető, a belső ellenzék és kritikusok elhallgattatásáról és precedensteremtésről van szó.

Egyelőre semmi sem utal arra, hogy véget érnének az oroszországi oligarchák ilyen természetű megpróbáltatásai – sőt, az egyre szaporodó külföldi esetek éppen arra engednek következtetni, hogy ha ez egy központilag irányított folyamat, akkor a célpontok Oroszországon kívül sincsenek biztonságban.

A nyitóképen: rendőrautó járőrözik az omszki kórháznál. Fotó: YELENA LATYPOVA / AFP

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2022. december 29. 13:27
"Majdnem kéthetente meghalt idén egy orosz oligarcha" Sajnálom ezt a szegény embert. Elég strapás lehet egy évben 26-szor elhalálozni, a közbeeső feltámadásokról nem is beszélve.
Málaga21
2022. december 28. 23:33
Ott már műküdik az Integritás Hatóság.
nempolitizálok
2022. december 28. 20:45
Nem mindenki immunis a novicsokra.
Vhailor
2022. december 28. 20:43
Hmm... okos, az ilyen balesetek meg (ön)gyilkosságok sok pénzt spórolnak meg az igazságszolgáltatásnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!