„Armageddon tábornok” személyében új főparancsnokot állított a hadsereg élére Putyin

2022. október 15. 14:33

Elemzők szerint Szergej Szurovikin kinevezésével még intenzívebbé, véresebbé válhat majd az ukrajnai háború.

2022. október 15. 14:33
null

Miután Ukrajna nemrég több területet foglalt vissza, mint amennyit az orosz hadsereg az elmúlt hat hónapban elfoglalt, az orosz védelmi minisztérium múlt szombaton Szergej Szurovikint nevezte ki a háborúban folyó műveletek új főparancsnokává.

CNN megszólaltatta az orosz légierő egykori hadnagyát, Gleb Irisovot, aki alatta szolgált Szíriában. Iriszov szerint Szurovikin nagyon közel állt a Putyin rezsimhez, és soha nem voltak politikai ambíciói, így

mindig pontosan úgy hajtotta végre a tervet, ahogy a kormány akarta.

Elemzők szerint Szurovikin kinevezése nagy valószínűséggel nem változtatja meg az orosz erők hadviselésének módját, de arról árulkodik, hogy Putyin elégedetlen a korábbi parancsnoki műveletekkel. Mason Clark, az Institute for the Study of War (ISW) agytröszt Oroszországgal foglalkozó vezetője szerint részben valószínűleg azt is célozza, hogy megnyugtassa a nacionalista és háborúpárti bázist Oroszországon belül.

Emberei ki nem állhatták Szurovikint

Gleb Iriszov 2019-ben és 2020-ban a szíriai Latakia légi bázison szolgált, elmondása szerint repülésbiztonsággal és légi forgalmi irányítással foglalkozott. Szerinte egyes bevetéseken többször látta Szurovikint, és beszélt magas rangú alárendeltjeivel.

– mondta Iriszov, aki szerint „Armageddon tábornokot” azért sem kedvelték a főhadiszálláson, mert gyalogsági tapasztalatait akarta átültetni a légierőhöz.

Iriszov tudomása szerint Szurovikin szoros kapcsolatban állt a Wagner-csoport nevű katonai magáncéggel, amely Szíriában tevékenykedett. A Kreml tagadja, hogy bármilyen kapcsolata lenne a Wagnerrel, és kitart amellett, hogy a katonai magáncégek illegálisak Oroszországban.

Nyitókép: Wikipedia

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2022. október 15. 19:13
idióta propaganda... azt csinálja amit a nato irakban meg szerbiában már az első nap csinált... a tervet meg mindig úgy kell végrehajtani a katonaságnál ahogy a parancs nincs politika... 'Sok embert nagyon feldühített, gyűlölték őt' természetesen nem derül ki h mivel és miért, mert az egész egy propaganda...
Pierre
2022. október 15. 17:58
remélem szörnyethal.
nemecsekerno_007
2022. október 15. 17:11
Szerintem minden háborúpárti libbant fogadjon örökbe egy ukrán árvát. Szőke 19 éves nem ér! :)))))))))))
Autofocus
2022. október 15. 16:23
Ha szigorú nézéssel háborút lehetne nyerni, akkor ő lenne a csodafegyver.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!