Íme az orosz médiakatona, aki leszámolna a Nyugattal, és szíve szerint még ma délután megtámadná Varsót és Berlint

2023. január 21. 12:21

Vagy épp Angliát fenyegeti. Teszi mindezt mikrofonnal a kezében, az orosz állami tévében. De ki is ez a Vlagyimir Szolovjov, Putyin első számú propagandistája?

2023. január 21. 12:21
null
Sal Endre
Sal Endre

Akik közelről ismerik, azok szerint lételeme a vita és az, hogy a középpontba kerüljön. Tesz is érte. Ő az az ember, aki az orosz-ukrán háború kapcsán kijelentette, hogy Angliát, Franciaországot és Németországot is meg kellene támadnia Oroszországnak. Vlagyimir Putyin első számú propagandistája, az orosz állami televízióban nagy nézettséggel megy a talkshow-ja (Este Vlagyimir Szolovjovval), ahol rendszeresen elemzi a Putyin-barát vendégekkel a „cár” lépéseit az ukrán háborúval kapcsolatban.


Az idén 60 éves tévés 1999 óta vezet vitaműsorokat Oroszországban. A stílusát és szókimondását látva nem meglepő, hogy sok pert akasztottak már a nyakába, ám nem foglalkozik vele.

 

Megy előre Putyin faltörő kosaként,

abban a tudatban, hogy Oroszország területén védett ember. Ott igen, az ukrán háború óta viszont Európában tiltólistás. Könnyen mond nagyokat, ám neki is lehet kellemetlen perceket szerezni.

2017-ben derült ki állítólag, hogy Szolovjovnak pompás villája van a Comói tó partján (azóta már kettőről beszélnek), hogy csak Moszkvában három lakása van, no meg egy háza, és beszéltek egy méregdrága, Maybach autóról is. Akkor a vagyonát 17 millió amerikai dollárra becsülték, ami ugyebár jócskán meghaladja azt, amit műsorvezetőként keresni tud.

Az ukrán háború óta az olaszországi villáját lefoglalták az olasz hatóságok.

Putyin portré egy Moszkva környéki kisvárosban. Fontos a propaganda. Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Putyin portré egy Moszkva környéki kisvárosban. Fontos a propaganda. Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Putyin számára Szolovjov tökéletes: lehet vele riogatni Európát, az Egyesült Államokat, s ha zavarnák a sokszor elképesztő megjegyzései, valószínűleg már szájkosarat rakott volna rá, ám helyette kitüntette, és az sem véletlen, hogy Putyin maga jelentette be, hogy Szolovjov ellen merényletre készültek, de megakadályozták. Nem volt mindig Putyin első számú szócsöve, 2013-ban például még ellene volt a Krím annektálásának, ám azóta az orosz háborús propaganda meghatározó arcává nőtte ki magát.

Szolovjov műsorvezetőként messze túllépi a határait, ami viszont az orosz propagandának jó, hogy naponta idézik az elképesztő megjegyzéseit, hiszen félelmet kelthet a megidézett országokban. Az ukrán-orosz háború kapcsán például egy esetben kijelentette: „Mi akadályoz bennünket abban, hogy lecsapjunk az Egyesült Királyság területére, és azokat a logisztikai központokat célozzuk meg, ahonnan ezeket a fegyvereket küldik?” Ugyancsak ő mondta azt, hogy 

hiszen ők is háborús félnek tekinthetők.” De ugyanúgy üzent már Lengyelországnak is azzal, hogy be kellene vonulni az orosz különleges erőknek Varsóba, legutóbb pedig Németországot fenyegette meg. „Oroszországnak meg kell támadnia Németországot!” – jelentette ki, majd így folytatta: „Csapatokat kell küldenünk Berlinbe, és soha nem szabad elhagynunk!”

Szolovjov Magyarországgal szemben kíméletesebb, sőt, egy esetben kijelentette: Donald Trump, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közös értékeket vall. Ami bizonyos, Szolovjov, Putyin médiakatonája hamarosan újabb látványos kinyilatkoztatást tesz, tudván, hogy Nyugaton idézni fogják az elrettentő mondatait.

Sokaknak eszébe juthat róla a nemrég elhunyt orosz ultranacionalista politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij, aki hasonló meghökkentő kijelentéseket tett. Lehet, hogy Szolovjov hamarosan a Kremlben találja magát? 

 

(Nyitókép: Mikhail METZEL / SPUTNIK / AFPL / SPUTNIK / AFP)

***

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Quelle957
2023. január 25. 13:07
Ezek minden oldalrol jol fizetett celebek, csak itt elesben megy es a mi borunket viszik vasarra...
putyliorkok
2023. január 22. 07:18
Ez a főnökötök orkszopó trollok:D
sorivo4
2023. január 22. 05:22
Készüljenek fel a nagy veszteségre a győzelemhez.
sorivo4
2023. január 22. 05:16
Lehet, hogy egy vagy kétmillió katonájuk veszik oda, de végül győznek. Hagyományos küzdelem lesz, nem atomháború és nem a NATO vagy tagországai ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!