A DK-s kannibál nem áll le: őket happolta el eddig az ellenzéki pártoktól Gyurcsány

2023. január 21. 17:36

A Párbeszéd kannibált kiáltott, Gyurcsány Ferenc DK-ja viszont nyugodtan tovább csipegethet az ellenzéki pártok embereiből. De ki lesz a következő?

2023. január 21. 17:36
null

Amikor 2011-ben megalakult a Demokratikus Koalíció, jobbára az MSZP-ből szipkázta el az embereket. Meg is lett az eredménye, hiszen a szocialisták azóta sem találják a helyüket.

A DK most megint nagyot álmodik, ennek jele, hogy egyre több ellenzéki politikust csábít magához. Az áprilisi választási vereség után némi csönd következett, ám október óta Gyurcsány Ferenc pártja ismét igazolásokba kezdett.

Októberben valóban nagy hal került a szákba,

hiszen, ahogy azt korábban a Mandiner is megírta, Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere lépett át a Demokratikus Koalícióba. Novemberben két Párbeszédhez köthető politikust, Szűcs Balázst, Erzsébetváros alpolgármesterét cserkészték be, és Erdősi Éva, korábbi párbeszédes politikus is Gyurcsányéknál kötött ki.

A Momentum novemberben is szomorkodhatott, Déri Tibor után ugyanis Bodrozsán Alexandrát, a lila párt korábbi tagját is a DK-ba szólították.

Még ebben a hónapban a Jobbik is kevesebb lett egy emberrel, Szilágyi Szabolcs, miskolci önkormányzati képviselő is a Demokratikus Koalícióra váltott.

Decemberben aztán újabb két momentumos rázott kezet Gyurcsánnyal (a szentendrei kötődésű Buzinkay György és Juhász Béla, Sződliget polgármestere jelentette be a DK-s közeledést) és már januárban is van egy új szerzeményük: Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd korábbi országgyűlési képviselője.

Ez volt az a pont, amikor már nem hallgatott a Párbeszéd vezetősége és közleményükben elmondták, ami most folyik, az kannibalizmus.

Kétségtelen, Gyurcsány Ferenc pártja mindenhonnan örömmel igazol, a kérdés csak az, mire megy vele.

A DK-kisgömböc ugyanis nem kevés kárt okozhat a többi ellenzéki pártnak,

az igazolásokkal pedig nem erősödik annyival, mint amennyi veszteséget okoz. Persze erre nyugodtan mondhatja Gyurcsány, ez legyen az ő bajuk, a lényeg, hogy a DK lehessen Orbán Viktor kihívója a következő választáson. Az is gyanítható, hogy nem Kocsis-Cake lesz az utolsó igazolása a DK FC-nek…

 

A Demokratikus Koalíció igazolásai

2022. október

Déri Tibor (Momentum). Az újpesti polgármester állítása szerint azért választotta a Demokratikus Koalíciót, mert jó kapcsolatokat ápol a párt budapesti polgármestereivel.

2022. november

Szűcs Balázs (Párbeszéd). A VII. kerületi alpolgármester átigazolását Erzsébetváros DK-s polgármestere, Niedermüller Péter jelentette be, megemlítve: „a mai naptól a Demokratikus Koalíció frakcióban folytatja a munkát Erzsébetváros polgáraiért, egy jobb, igazságosabb, európaibb kerületért.”

Erdősi Éva (korábban Párbeszéd). Szűcs Balázs után nem sokkal jelentették be az újabb igazolást, az évekkel korábban párbeszédes színekben politizáló, ám azóta függetlenként induló Erdősi Éva is csatlakozik a DK-hoz. „Erdősi Éva így már nem csupán szövetségesünk, hanem munkáját pártunkban, a Demokratikus Koalícióban folytatja velünk együtt egy szabad Magyarországért és a csepeliekért egyaránt.”

Bodrozsán Alexandra (korábban Momentum). A kecskeméti, ellenzéki önkormányzati képviselőt is tárt karokkal várta a DK, a közleményükben megjegyezve: „A Demokratikus Koalíció üdvözli Bodrozsán Alexandra csatlakozását! Büszkék vagyunk rá, hogy egy igazságtalanságot nem tűrő, erős nővel bővült azok tábora, akik szerint az Európai Magyarország jelenti az egyetlen kiutat az Orbán-rendszerből!”

Szilágyi Szabolcs (Jobbik). Megszerezte magának a DK a miskolci Szilágyi Szabolcs önkormányzati képviselőt is, aki addig a Jobbik frakciójában ült. A borsodi politikus kijelentette, az előválasztás során megtapasztalta, milyen jól tud együtt dolgozni a helyi DK-val.

2022. december

Buzinkay György (Momentum). A szentendrei kötődésű politikus azért döntött a DK mellett, mert a pártnak: „biztos identitása van születése óta. Egy európai, demokratikus, köztársasági Magyarország víziója, a balközép programja”.

Juhász Béla (Momentum). A politikus saját állítása szerint a Magyarországon tapasztalt szegénység miatt csatlakozott a Gyurcsány-párthoz: „Soha ennyi mostoha sorsot, ennyi emberi szenvedést, ekkora szegénységet nem láttam.”

2023. január

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd). A Párbeszéd korábbi országgyűlési képviselője és pártigazgatója a következőkkel indokolta, hogy a DK-hoz ment: „A 2022-es választás legfontosabb tanulsága, hogy az ellenzéknek új stratégiára, szervezettebb működésre van szüksége. Az azóta eltelt időszakban a DK bebizonyította, hogy képes új stratégiát adni, fegyelmezetten működni, alternatívát nyújtani az Orbán-rendszerrel szemben.”

 

(Nyitókép: MTI/Kovács Tamás)

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2023. január 23. 12:30
Nézzük meg, hogy az eltűnt pártok és vezetőik melyik kannibáloknak estek áldozatává. Úgy tűnik, hogy terjed a kannibalizmus.
Akitlosz
2023. január 22. 15:52
Arról is lesz cikk a Mandineren, hogy hányan léptek át az MSZMP-ből, az SZDSZ-ből, a Kisgazdapárt(ok)ból, az MDF-ből, a KDNP-ből a Fideszbe? Ráadásul kannibálnak nevezve a Fideszt? Már megint a szálka meg a gerenda tipikus esete. A Fidesz érdeke az, hogy az ellenzéke balról ne egy, hanem minél több vörös pártban legyen megosztva. Szavazó nem létezik, aki meg tudná mondani, hogy ezeknek a pártoknak az ideológiája, a politikája között mi a különbség.
Akitlosz
2023. január 22. 15:47
Ez nem kannibálság, hanem természetes folyamat. Rossz politikusok sikeres pártokból lépnek ki függetlennek illetve alapítanak egy személyes pártok. A megélhetési politikusok viszont a sikertelen pártokból lépnek át sikeres pártba. Az sem normális, aki az önállóan soha semmilyen eredményt el nem érő Párbeszéd pártot siratja. Az világéletében csak egy pióca párt.
P. Savoiardes
2023. január 21. 23:27
Hat most épp egy csoki színű figura hiányzott Klára politikai babahazabol amit Feri vett neki, hogy befogja vele a száját. Jobb esetben nem egy rabszolga lesz aki a babahaz kertjét gondozza..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!