Aki Putyin szemébe mondta, hogy bukni fog, ha így folytatja

2022. október 16. 11:47

Most már nem csak a török elnök és az indiai miniszterelnök szállt bele nyilvánosan Vlagyimir Putyinba, hanem a kilencmilliós Tádzsikisztán „nemzetvezetője” sem türtőztette magát. Utánanéztünk kicsit, ki is Emomali Rahmon, és mi sarkallhatta erre a minden más helyzetben igen kevéssé kifizetődő kirohanásra.

2022. október 16. 11:47
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Putyin közelgő bukását tippelgetni nyugaton és Ukrajnában lassan már közhely, az viszont tényleg nagyot szól, amikor egy volt szovjet tagköztársaság elnöke mer packázni orosz kollégájával, ráadásul élőben,

nyilvánosan a szemébe mondva sérelmeit, és jósolja meg Putyin közelgő vesztét, mondván: részben ugyanazokat a hibákat követi el, amik annak idején a Szovjetunió bukásához vezettek.

(Rahmon szerint a Szovjetunió összeomlásának egyik oka Tádzsikisztán és Közép-Ázsia más országainak elhanyagolása volt, amelyeket szerinte a szovjet korszakban csak nyersanyagaik miatt használtak fel).

Igaz, Putyinnak nem ez az első hasonló ügye, kapott már finom megalázást török kollégájától, Recep Tayyip Erdogantól, szeptmberben pedig Narendra Modi, indiai kormányfő mondta meg neki a magáét. Ugyanakkor a NATO második legerősebb haderejével rendelkező ország, vagy a világ második legnagyobb népességű, rohamosan fejlődő ország éléről kritizálni Putyint egészen más történet, mint Tádzsikisztánéról.

Videón, ahogy a tádzsik elnök hét percen keresztül kiosztja Putyint

Kazahsztán fővárosában, Asztanában a napokban tartottak csúcstalálkozót közép-ázsiai államfőivel, az eseményen Vlagyimir Putyin is részt vett . A Daily Mail számolt be a találkozó meglehetősen kínos részéről: Emomali Rahmon ugyanis közel 7 percen át sorolta sérelmeit Putyinnak.

Ugyanis, mint emlékezetes, Emomali Rahmon tádzsik elnök csaknem hét percig alázta az orosz elnököt úgy, hogy országa egyébként nemcsak a legszegényebb szovjet utódállam, de nem is a nagyobbak közül való, lakossága a magyarhoz mérhető (9,8 millió), zászlaja annyira hasonló, hogy még Karácsony Gergely (sajtósa) is ezzel emlékezett meg az ötvenhatos forradalomról tavaly; az ország területe alig másfélszer akkora mint hazánk, ráadásul folyamatos konfliktusban áll a hasonló ligában játszó Kirgizisztánnal és Üzbegisztánnal.

Utánanéztünk hát, mit is érdemes tudni Rahmonról.

Tádzsikisztán „dicső nemzetvezetője”

Elnöki honlapján fellelhető életrajza szerint 1952-ben paraszti családba született az akkori (szovjet) tádzsik köztársaság Dangara kerületében, volt olajgyári villanyszerelő, majd szolgált a csendes-óceáni flottában haditengerészként, leszerelése után közgazdasági diplomát szerzett, a dangarai Lenin kolhozban lépkedett felfelé a ranglétrán a téeszelnöki posztig, 1990-ben már képviselő, majd bizottsági, legfelsőbb tanácsi elnök, végül

1994 óta államfő, azóta hosszabbítgatva ezt a pozíciót, hétéves ciklusokban, egyre növekvő szavazatarányokkal (2020-ban már 91 százalékkal).

A magyarul elég rosszul hangzó „nemzetvezetői” titulust is megkapta-felvette 2015-ben, illetve itt van még egy hosszú méltatás „a nemzet dicső és méltó fiáról”, aki „bölcs döntéseinek, kitartásának és rendkívüli bátorságának köszönhetően megmentette az országot a katasztrófa veszélyétől”, „az ország legfontosabb eredményei és sikerei” pedig az ő „önzetlen munkájának és merész lépéseinek az eredménye”. S így tovább, emellett a demokrácia irányába tett erőfeszítései sem maradnak ki, illetve szám szerint 36 db kitüntetését is felsorolja a honlap, ennek bő fele orosz vagy posztszovjet.

Amit az életrajz kevéssé hangsúlyoz viszont, hogy Rahmon az 1990 előtti tetteit a Szovjetunió, illetve a szovjet haditengerészet keretein belül tette, illetve, hogy

nevét egészen 2015-ig Rahmonov formában használta.

A Deutsche Welle viszonylag hosszasan foglalkozott a tádzsik nemzetvezetővel, amelyben az életrajzból kimaradt egyéb részletek kerülnek elő: önmagában, hogy a DW lediktátoroz valakit, nem feltétlenül lenne mérvadó, azonban a virágnyelven leírt polgárháború a központi kormányzat és a sokszínű – liberális, demokratikus, iszlám pártokkal, mozgalmakkal teljes – ellenzék között dúl, fegyveresen, több tízezer ember halt meg, mire békét kötöttek. Ekkor Rahmon(ov) el kellett hogy tűrje az ellenzék létét a parlament és a fontos pozíciók egyharmadában, és csak a 2000-es évek végére sikerült teljesen kiszorítania őket innen – erről árulkodnak a választási eredmények folyamatosan növekvő százalékai is.

Rahmon, miközben a békével és biztonsággal azonosítja saját uralmát,

2015-ben terrorszervezetként betiltotta a legerősebb ellenzéki pártot, az alkotmányt fokozatosan saját magára és családjára szabta,

például előbb lecsökkentette az elnökjelöltség korhatárát 35-ről 30-ra, majd 2020-ban 32 éves fiát, Rusztamot nevezte ki a parlament élére, mintegy gyakorlásképpen; lánya a kabinetfőnöke, annak férje a nemzeti bank vezetője lett.

Ha az oroszok nem tudnak megvédeni...

Közben a mikromenedzselést sem hanyagolta el, a tádzsik hatóságok még a férfiak arcszőrzetét is ellenőrzik, a szakállt ugyanis iszlamista elhajlásnak tekintik, ahogy a nem hagyományos – hanem például európai – ruhákat viselő nők sem feltétlenül a rendszer kedvencei. A gazdaság eközben csaknem egyharmad részben a – főként eddig Oroszországban dolgozó – tádzsikok hazautalásain tengődik, az átlagbér 2020-ban 130 euró volt.

A Putyinnak felsorolt problémák – az ország orosz kvázigyarmati léte például – nem légből kapottak, sőt. Ugyanakkor jó kérdés, hogy honnan vette a bátorságot Rahmon, hogy

Talán a szintén Putyin finom visszafogásán dolgozó Hszi-Csin Ping kínai elnökkel való találkozója, talán a felismerés, hogy a Moszkvával való szoros kapcsolatok már korántsem annyira kifizetődőek (ahogy az amerikai Institute of Peace elemzésében áll), ami tovább szegényítheti a térséget.

Ilyen szempontból a bátorság forrása lehet a kétségbeesés is.

De ott van még a lapunkban is kifejtett „erjedése” a posztszovjet Közép-Ázsiának, ami az orosz katonai jelenlét ellenére már most államközi konfliktusokhoz vezetett a térségben – vagyis a következtetés, hogy ha az oroszok nem tudják megvédeni a békét, mi szükség rájuk?

Eurázsiai erjedés - repedezik a posztszovjet világ

A kontinensnyi Oroszország minimum három világ része: szomszédos az európai államokkal, egy óceánnal arrébb Kínával, békefenntartóival pedig ott van a Kaukázusban, gazdasági befolyásával a közép-ázsiai államokban. És hogy teljes legyen a kép: az orosz és az amerikai határ 3,8 kilométerre fekszik egymástól, ekkora a távolság a Diomede-szigetek két tagja között a Bering-szorosban.

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2022. október 16. 17:44
Mandiner! Miért csinálod ezt? Mi a cél? Ki a szponzor? (x)
kisspiroska
2022. október 16. 17:27
Ez egy Fake News: https://www.facebook.com/szamokadatok/posts/pfbid08pN5D6tmdurVDzh5Szb7TeAcdCfuNvzbEKB6hjQVwrfb4YjNoMJQvtinaYqeRBmul
Norby
2022. október 16. 16:32
Kedves Mandiner! Érdemes lenne egy oroszul tudó újsagírót megkérdezni, hogy miről is szólt a Tadzsik elnök beszéde, mert a cikkben szereplő állításoknak köze sincs az általa elmondottakhoz. Nem ártana ha a nyelvet ismerők írnának cikket az oroszországi hírekről.
Sibelius
2022. október 16. 15:57
Szerintem aki tud oroszul nézze meg ezt a videót. Már csak azért mert a "Számok - a baloldali álhírek ellenszere", éppen azt írja hogy szó sem volt ilyesmiről. Rahmon azt hiányolja hogy országát kihagyják a jó üzletekből. Pedig szorosabb partnerek is lehetnének. Szó sem volt arról, hogy Putyin bukását vizionálta. https://www.youtube.com/watch?v=k0plRt5-eUE
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!