Harmadjára törlik fel a padlót fideszes jelöltek a baloldallal Budapesten

2022. augusztus 01. 21:00

Tény: 2019 a baloldalé volt Budapesten. Ahogy idén április is. Az országgyűlési választások óta viszont egy híján az összes fővárosi időközit a kormánypártok húzták be. Mutatjuk!

2022. augusztus 01. 21:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

„Most kéne abbahagyni” – Kovács Kati dalával szúrt oda a baloldali összefogásnak Schiffer András egykori LMP-s országgyűlési képviselő, miután az áprilisi országgyűlési választásokat követően először tartottak időközi voksolásokat Budapesten. Június 26-án pusztán a IV. kerületben ünnepelhetett győzelmet az ellenzék, itt a DK-LMP-Momentum-Jobbik-MSZP-Párbeszéd által támogatott Vasvári László nyert a Fidesz-Újpestért Egyesület jelöltjével, Drabant Fruzsinával szemben. Az ötödik, a hetedik és a nyolcadik kerületben viszont a kormánypártok jelöltjei, Nagy Gergő (71 százalék), Ripka András (46 százalék) és Gondos Judit kapták a legtöbb voksot.

Karácsony: Nincs mit szépíteni

A szavazatszámlálást követően Karácsony Gergely sem vetette véka alá véleményét, mint írta: „Csalódást keltő eredmény, kár lenne tagadni, nem is szabad és nincs is mit szépíteni ezen.” A párbeszédes főpolgármester úgy vélte, azért vesztettek el június végén két egyéni önkormányzati mandátumot (Erzsébet- és Józsefvárosban), mert az ellenzéki szavazók

Bejegyzését úgy zárta, ideje lenne felébredni és szembesülni a választók üzenetével, mert „mert erre a politikai teljesítményre nem mehetnek rá a szabadság utolsó »kis körei«, az önkormányzatok, a szabad városok, a szabad kerületek”.

Ungár: Április előtt is voltak bajok

Schiffer és Karácsony mellett Ungár Péter is megszólalt, látva az eredményeket. De a főpolgármesterrel ellentétben ő azt ecsetelte, hogy a fővárosiak nem csupán a parlamenti választások óta mutatott teljesítményért büntetik az ellenzéket.

Márpedig az április előtti stratégia megalkotásában elévülhetetlen érdemei voltak Karácsony Gergelynek, ezért az újabb iránymutatás előtt talán ő is több időt hagyhatott volna az »elemzői énje« felszínre törésének” – fogalmazott az LMP frakcióvezetője.

 

Van keresgélnivalója a kormánypártoknak Budapesten

„Talán még nem teljesen hülyültem bele a politikába abban az értelemben, hogy viszonylag reálisan szoktam előre jelezni az eredményeket" - fogalmazott Karácsony Gergely az országgyűlési választások előtt az Azonnali.hu-nak adott interjújában . „ A választást eldöntő fundamentumok az ellenzéknek kedveznek. (...)

 

Tény, hogy Karácsony városvezetői képességének hiányát –

amelyek legfőképpen a posztgyurcsányista káderpolitikában, a budapesti fejlesztések késlekedésében, elmaradásában, valamint a folyamatos forgalmi káoszgenerálásban merülnek ki

– nem csak a kormánypártok képviselői felől, de az ellenzéki oldalról is szóvá tették. Nem egy alkalommal. Bizonyos feltételezések szerint a főpolgármester érzékelte a protesthangulatot, ezért lépett vissza az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségtől Márki-Zay Péter javára. Az pedig csupán hab a tortán, hogy a szivárványkoalíciói épp a választások után mutatta ki foga fehérjét azáltal, hogy a budapesti színtéren kezdett pozícióharcokba a Momentum Mozgalom és a Demokratikus Koalíció.

Arról, hogy Gyurcsány hogyan akarta lenyomni korábbi szövetségeseit az önkormányzatokban, ITT írtunk. Arról , hol és miért robbant ki csata a két politikai tömörülés között, ITT tudnak utána olvasni.

írtunk. Arról , hol és miért robbant ki csata a két politikai tömörülés között, tudnak utána olvasni.

Baloldal: együtt sem, külön sem

Mindenesetre július 10-ére még nem konszolidálódott a helyzet a baloldal szempontjából. A XVI. kerületi időközi voksoláson a szoros eredménnyel parlamentbe jutó, MSZP-támogatást élvező Vajda Zoltán helyéről döntöttek. Csakhogy míg Vajda jelöltjét, Farkas Adriánt a szocialisták mellett a főpolgármester mozgalma, a Párbeszéd támogatta; addig a DK-nak ugyancsak volt egy jelöltje, Kertész Edit, akit viszont furcsa mód a Momentum támogatott. Az eredményen ez sem tudott változtatni, a Kertvárosban külön induló ellenzék ismét kikapott a kormánypártok jelöltjétől: Horváth Ádám a voksok 68,16 százalékát kapta.

Ráadásul az e hétvégi, július 31-i budafoki időközi voksoláson sem tudott nyerni a baloldal. Pedig Kapitány Alexandra mögé beállt a teljes ellenzék. És talán még a pálya is feléjük billent. 2019-ben ugyanis, szoros versenyben, de a momentumos Tóth Endre (immár országgyűlési képviselő) le tudta gyűrni a kormánypárti kihívóját, Krieger Krisztinát, aki viszont most, ismét egy szoros versenyben tudott győzni.

Tehát Erzsébet- és Józsefváros után újabb baloldali mandátumot vett el a Fidesz-KDNP.

Van esélye a jobboldalnak

A 2019-es budapesti önkormányzati választások egyértelmű eredményt hoztak a baloldal számára. Karácsony fővárosi többsége papíron felállt, és bár koalíciós ellentétek folyamatosan adódnak, döntéseit a többség általában megszavazza. 2022 áprilisában is a szivárványkoalíció tudott győzedelmeskedni Budapesten. Tizennyolc egyéni választókerületből végül tizenhetet hoztak, de már ekkor látszott, hogy a Fidesz-KDNP-nek itt is van keresnivalója. Az V., VII., VIII., XVI. és XXII. kerület ezt bizonyította, viszont szeptember négy hétvégéjén újabb voksolások jönnek, valamint október 2-án is kell majd egy időközi választást tartani, melyek ugyancsak tartogathatnak meglepetést – vélhetően mindkét fél számára.

Nyitókép: Facebook

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2022. augusztus 02. 11:10
Anglia: Magyarország 0:4 Slovan: FTC 1:4 Választások 2022.04.03 Művelt jobboldali közönség: Moslékkoalíció 67:33 Nagy zakó mind három esetben. A vesztes oldalon, játékosokat cserélnek! A fő szponzorok: Apró-klán,Soros Alapítvány: a kihalás veszélyezteti Háború nélkül, békében, egész jó világ nézett ki. Bebaszott a bocsi búcsú! Újra kell öltözni.
flesh ripper
2022. augusztus 02. 08:41
Négyötöd plussszos Fidesz-Magyarország, de a Büdösböszme az ivartalanított BeFosás-Moslék 2%-ának nevében akar trónra lépni:)) Nem elég neki az elzabrált szemlőhegyi zsidó villa,. XXXL-es budija?
Namond
2022. augusztus 02. 00:53
Igaz nyertek, de nem a FIDESZ nagyszerűsége, hanem globalista káderek tökéletes alkalmatlansága miatt. Nagy hibája a FIDESZ vezetésének, hogy nem látják Orbán olyan valaki, akinek nincs belátóképessége, rálátása, nem érdeklik az ok és okozati összefüggések, lelkes híve az "utánam az özönvíz!" effektusnak, mentes minden szociális érzékenységtől, beleérző képességtől, empátiától - mindent hatalomvágyának és mérhetetlen hiúságának rendel alá. Mára letagadhatatlan a falka számára a zsákmány szerzésre törekvés, zavarosban halászni, megzsarolni, adóhivatalt ráküldeni, küldönccel szerény kérdést feltenni kiszemelt embereknek, eladó-e a vállalkozásuk, napi szintű előfordulás. A rezsi csökkentés orbitális - orbániális - hazugság., majd 8 évig fizettünk a piaci ár felett. Jelenleg, a lakosság 25 %-ával - a reménybeli középosztállyal (melynek felépítéséről újabban nem hallani politikai szlogent) - finanszíroztatja Orbán a többiek fogyasztását. Ezért nincs a közműszámlákban az energiaár, rendszerhasználati nettó díjak kormányzati támogatása és ezért 27 %, közel egyharmad, az ÁFA. Vagyis a FIDESZ versenytárs hiányában ért célba, pontosan, mint áprilisban.
bagira
2022. augusztus 02. 00:48
Közélet tisztul .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!