Gyurcsányék az önkormányzatokban is lenyomnák a többi ellenzéki pártot

2022. június 17. 12:00

A DK egyeduralomra tör a balliberális térfélen, országosan ez már-már sikerült neki, most helyi szinten, kis közösségek megszervezésével próbálkoznak. Egyetlen potens riválisuk maradt, a Momentum.

2022. június 17. 12:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A Demokratikus Koalíció minden követ megmozgat annak érdekében, hogy nyilvánvaló legyen, az ellenzéki térfélen ő számít egyeduralkodónak. Most a helyi terepeken, különösen az önkormányzatokban számítanak áttörésre, hiszen országosan már viszonylag régóta nagyon komoly hegemón szerepet töltenek be, a parlamenti választást követően pedig még inkább ez a helyzet.

A DK fújja a passzátszelet

S ez nemcsak a DK vezetőinek és elsősorban az elnökének köszönhető, hanem annak, hogy a többi párt – különböző mértékben és módszerekkel – leamortizálta magát. Az MSZP-t már évekkel ezelőtt sikerült maga alá gyűrni Gyurcsányéknak – polgármestereket, parlamenti képviselőket csábítottak át –, most egyedül az új társelnökaspiráns, Ujhelyi István próbál életet lehelni a szocialistákba, egyelőre nem túl nagy sikerrel.

Az eddigi legnagyobb szövetségesüknek számító Jobbikot Jakab Péternek sikerült a megsemmisítés szélére juttatnia,

a DK-ra a legnagyobb veszélyt jelentő Momentum szimpatizánsai pedig egyelőre igyekeznek felocsúdni, miután a kongresszus megválasztott elnöküknek egy szinte teljesen ismeretlen, jellegtelennek tűnő, de a szélesebb nyilvánosság elől azóta is elbújó politikust, Gelencsér Ferencet. Van még a szintén tisztújításra készülő Párbeszéd, valamint az LMP – ahol erre a tervek szerint egyelőre nem kerül sor –, de ők eddig sem rúgtak labdába, s várhatóan nem is nagyon fognak.

Így Gyurcsány Ferenc elérkezettnek látta az időt, hogy helyi politikában, a falvakban, városokban, kerületekben is nyilvánvalóvá tegyék, hogy a DK fújja a passzátszelet. Ezért az elmúlt hétvégére összetrombitálták az önkormányzati politikusaikat, hogy meghatározzák számukra az irányt. Bár a tanácskozás nagyon fontos volt, ebből nem sok minden szivárgott ki, a közvélemény egyedül Gyurcsány Ferenc publikussá tett – a Facebookon videófelvételen követhette az, aki nem talált magának jobb programot vasárnap délutánra – beszédéről értesülhetett.

A DK elnöke persze itt elsősorban országos ügyeket érintett, időnként kemény hangnemet megütve, olykor patetikusan, de sok újat nem mondott. Talán a leglényegesebb mondandója az volt, hogy képviselőik ne engedjék, hogy a hatalom mondja meg, hogyan kell gondolkodni a magyarságról, Trianonról, 1956-ról, a rendszerváltozásról, szeretetről, szerelemről, hitről és családról. Nincs kompromisszum, létezik egy másik Magyarország – jelentette ki, és nem győzte hangoztatni, hogy az Orbán-kormány törvénytelen.

Az elnöki szövegnél talán érdekesebbek voltak a felvétel vágóképei, amelyeken jól látszott, hogy a közönség, azaz az önkormányzati képviselők átlagéletkora jóval 60 pluszos volt – a közeli bevágásokban ugyanakkor, feltételezhetően az ellensúlyozás érdekében, igyekeztek a fiatal generáció tagjaira fókuszálni –, ami csupán azért érdekes, mert ebben a korban már egyre nehezebb csatába menni, holott ezt várná el tőlük Gyurcsány. „Ennek a hazának pedig azokra van szüksége, akik bírják emberi, politikai, erkölcsi erővel a szembefordulást, akik mernek ezzel a hatalommal nem »és«–ben, hanem »vagy«-ban fogalmazni, akik megmondják, hogy

– tehát nincs apelláta sem.

Alulról jövő szerveződések

De természetesen minden ilyen megbeszélés legizgalmasabb, legfontosabb mozzanatai nem a nyílt színen, hanem zárt ülés keretében folynak, ott dőlnek el az igazán lényeges kérdések. Bár itt is szigorú biztonsági szabályokat vezettek be – a képviselők a mobiltelefonjaikat nem vihették be a terembe –, ennek ellenére nagyon óvatosan fogalmaztak az előadók, Gyurcsány mellett Molnár Csaba EP-képviselő. A DK irányítóinak azt a tervüket nem kellett véka alá rejteniük, hogy ők is a különböző helyi közösségek létrehozásában látják a párt zálogát. Úgy vélik, az alulról jövő szerveződésekkel szerezhetik meg azt a társadalmi bázist, amelyet később politikai tőkévé tudnak kovácsolni. Nyilván Gyurcsányék is a Fidesz 2002 utáni sikereire ácsingóznak, a kormánypárt akkor a

polgári köreivel valóban együtt tudta tartani a táborát a parlamenti vereség után.

Csakhogy azóta eltelt 20 év, a világ és az ország alaposan megváltozott, az emberek sokkal kevésbé fogékonyak az ilyen kezdeményezésekre, se idejük, se energiájuk, se kedvük hozzá. Megpróbálkozott már ezzel az LMP is jó pár évvel ezelőtt, de sokra nem mentek vele. 2017-ben a Momentum is meghirdette a cselekvés kis köreinek a létrehozását, de azóta nem attól hangos a média, hogy ezek a mikroközösségek milyen hatékonyan tevékenykednek szerte az országban, pedig valami hasonló volt a céljuk. Ráadásul most ezzel próbálkozik a szocialista Ujhelyi István, aki lejárja a lábát az országban, hogy Esély köröket hozzon létre. Így a sok eszkimóra nagyon kevés fóka jut – azok sem túl lelkesek –, de Gyurcsányék lendületben vannak, azt hiszik, nekik sikerülhet.

Azt nem mondhatták ki nyíltan a DK tanácskozásán, hogy

le kell uralniuk az önkormányzatokat a balliberális oldalon,

de akinek füle volt, annak számára egyértelmű volt, hogy ez a cél. Persze más taktikát kell alkalmazni ott, ahol az ellenzék van hatalmon és mást, ahol a Fidesz. Az első esetben jobban kell ügyelniük arra, hogy fenntartsák az együttműködést vagy annak látszatát, hiszen mégis csak rájuk van bízva sok-sok ezer ember élete, ennek ellenére nagyon sok helyen voltak és vannak kisebb-nagyobb háborúk, személyi konfliktusok.

Gödön például már nem sokkal az önkormányzati választás után egymás torkának esett a Momentum és a DK, amelynek eredményeként nemrég kilépett a lila pártból Balogh Csaba polgármester, mostanában pedig az időközi választások miatt robbantak ki balhék. Erzsébetvárosban a DK nem tudott megegyezni a Momentummal, a lilák nem is támogatják hivatalosan a gyurcsányista jelöltet, még nagyobb purparlé tört ki Újbudán szintén e két párt között, a DK ugyanis nem akart beletörődni abba, hogy a két, parlamentbe bejutott momentumos önkormányzati képviselő helyett ismét ők állítsanak jelöltet. Végül kénytelen volt – miután a Momentum nem szavazta meg főpolgármester-helyettesnek Bősz Anett-et –, így elásták a csatabárdot

Egy napon lehet az uniós és az önkormányzati választás

Ahol nem az ellenzék vezeti a településeket, ott szabadabban szorongathatják egymás nyakát, és meg is teszik. A XVI. kerületben szintén az időközi önkormányzati választás miatt áll a bál, de ott a DK-soknak az MSZP és a Párbeszéd miatt fáj a fejük, ez utóbbiak ugyanis – az országgyűlési mandátumot szerzett – Vajda Zoltán helyére szintén független politikust szeretnének bejuttatni a képviselő-testületbe, a Gyurcsány-párt viszont saját embert indít.

De más szinteken is mennek a szurkálódások, amelyek korábban, a parlamenti választások előtt elképzelhetetlenek voltak. Vágó István DK-s influenszer, egy momentumos parlamenti képviselőt oktatott – és egyben alázott meg – földrajzból. Bedő Dávid ugyanis naurit mondott Nauru helyett, amikor arról beszélt, hogy hazánkon kívül

csak ebben az országban tartozik a belügyminisztériumhoz a közoktatás.

Ha pedig valóban egy napon tartják 2024-ben az európai parlamenti, valamint az önkormányzati választást, mint ahogy ezt a Fidesz tervezi, akkor még élesebbé válhatnak a konfliktusok, hiszen úgy tervezték az ellenzéki pártok, hogy az uniós voksolás eredménye tökéletesen alkalmas lesz annak felmérésére, melyik párt milyen erős, így a polgármesteri, képviselő-testületi, közgyűlési helyekért folytatott küzdelem előtt könnyedén meg tudnak majd állapodni az indulókról, az erősek érvényesíthetik az akaratukat, a gyengébbek nem reklamálhatnak. Ennek azonban lőttek, így a nyári szünet után még nagyobb viharokra lehet számítani a baloldali térfélen.

(Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala)

 

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. június 19. 05:10
Sajnos mindig lesznek olyan elmebeteg szavazók akik életben fogják tartani Gyurcsány Ferencet a Magyar politikában. Egyébként pedig amÍg Gyurcsány az ellenzék vezére,addig nem fognak győzelmet elérni.
Selamat
2022. június 18. 09:00
"Gyurcsányék az önkormányzatokban is lenyomnák a többi ellenzéki pártot" Nyugodtan megtehetik, mert attól ők nem lesznek többen. Tetejébe, ezzel csak megtisztítanák az ellenzéket. Ha meg egyedüli ellenzéknek maradnának, kizárt, az meg jobb állapot lenne, mert úgy soha többet nem tudnának elbújni a többiek mögé, és onnét villogni. Tetejébe, akkor egy az egyben lenne Fidesz kontra gyurcsányok, s innét akár Budapest is teljes narancsban úszna.
LancelotDuLac
2022. június 17. 15:23
Ja, hogy ez a DK?! Azt hittem a fideszről és Orbánról szól az írás.
llnnhegyi
2022. június 17. 14:59
Van egy jó hírem a művelt jobboldali közönség számára! Gyurcsány Ferenc és pártja a DK,sohasem lesznek kormányzati hatalmon. Ahogyan gyorsan öregszik, butul a kannásbórától a DK is kimúlik Apró Piroska nénivel együtt. Az Apró klán megszűnik 10 éven belül. A Gyurcsány házaspár hoppon marad. Bármit is tesznek! Leharcolt komenista maradványok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!