Az erzsébetvárosi időközi választáson Niedermüller biztos többsége a tét

2022. május 21. 12:29

A bitcoinbányászat miatt lemondott DK-s önkormányzati képviselő helyére újra a Gyurcsány-párt jelölt politikust, de ezzel a Momentum nem ért egyet, nem is támogatják, a Fidesz bizakodik a győzelemben.

2022. május 21. 12:29
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A következő hetekben számos időközi önkormányzati választást tartanak vidéken és a fővárosban, de az erzsébetvárosi – amelyet június 26-án tartanak meg – érdekességében, jelentőségében kiemelkedik ezek közül. Egyrészt azért, mert a budapesti belvárosi események mindig nagy figyelmet kapnak, ám ennél fontosabb, hogy a VII. kerület egy részében nem a parlamenti voksolás miatt kell újra az urnákhoz járulniuk az ott élőknek – mint sok helyen másutt, ugyanis néhány városatya bekerült az Országgyűlésbe –, hanem egy 2020. őszi lemondás miatt.

A DK-s polgármesternek fogalma sem volt róla, mi történik a hivatalában

Az év október 16-án közölte ugyanis – a Csepelről importált – Borka-Szász Tamás DK-s önkormányzati képviselő, hogy visszaadja a mandátumát, miután kiderült, hogy bitcoinbányászatot folytat az erzsébetvárosi polgármesteri hivatalban, felhasználva az ottani ingyenáramot. A felelősségét ugyan nem ismerte el, de – legalábbis ezt állította – azért vette a kalapját, mert nem akarta, hogy a várható lejárató kampány, a média támadása ráégjen a pártjára.

Niedermüller Péter polgármester akkor azt mondta a Mandinernek, hogy a bányászat egy első emeleti irodában történt, hozzá, a harmadik emeletre erről semmi információ nem jutott el. S lefolytattak egy belső vizsgálatot, amelyből az derült ki, hogy Borka-Szászon kívül csak a volt képviselő közvetlen munkatársa járt abban a szobában. Ő be is ismerte, hogy tudott az ügyről, ezért fegyelmi büntetést kapott.

Egyébként a DK-s politikus ügyelt arra, hogy a tárgyalásait más helyiségben folytassa le, így már persze tudták az okát. A polgármester azt is kijelentette, hogy azért sem tűnt fel a bitcoinbányászat,

mert nem emelkedett érzékelhetően az áramköltség a hivatalban.

Azóta befejeződtek az eljárások Borka-Szász ellen. A rendőrség megállapította, hogy a DK-s politikus irodájába engedély nélkül vitték be a később lefoglalt számítógépet, de az illegális áramfogyasztás 29 ezer 458 forint volt csupán, 50 ezer forint alatt azonban a lopás nem bűncselekménynek, hanem szabálysértésnek számít.

Megszüntették a büntető- és szabálysértési eljárást

Csaknem egy évvel később, 2021 októberében Borka-Szász egy hosszú Facebook-posztban közölte, hogy a szabálysértési eljárást is megszüntették ellene. Közölte is a Pesti Központi Kerületi Bíróság erről szóló határozatának a fotóját, de nagyon érdekes, hogy az indoklási részt lehagyta, így nem lehet tudni, miért döntött így a bíróság.

Azt is leírta, hogy a csaknem 30 ezer forintos áramdíjat befizette az önkormányzatnak, de annak ellenére, hogy tisztázta magát, nem kíván visszatérni a közéletbe. Úgy döntött, a civil életét építi tovább, több időt tölt a családjával, más módon segíti Erzsébetvárost; tehát minden olyan érvvel operált, amelyekkel a bukott politikusok szoktak.

Ezek szerint Borka-Szász

formálisan valóban mentesült a jogi következmények alól,

ám az, hogy azonnal lemondott az önkormányzati mandátumáról, illetve, hogy később visszafizette az áram árát és a továbbiakban nem szeretne politizálni, mégis csak azt jelenti, hogy ő is tudja, vaj van a fején, s az sem véletlen, hogy a polgármestere is azonnal elhatárolódott tőle, később pedig nem rehabilitálta. Azt pedig, hogy a bitcoinos politikust ki, mivel és hogyan tudta kimosni a bajból, talán sosem derül ki.

A mandátumról történő lemondását követően a DK azonnal megtalálta Borka-Szász utódját, akit képviselőjelöltnek szántak, akkor ugyanis még nem sejthették, hogy a koronavírus-járvány miatt másfél évet kell várni a voksolásra. A húszas éveinek elején járó Jenei Kevin Martint egyből bedelegálták az EVIN Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságba, hogy szokja az ilyen jellegű munkát, másfelől, hogy így pénzhez is jutott. Az elmúlt hónapokban nem sokat lehetett hallani róla, de most, hogy kiírták a választásokat, gyorsan előkerült és hatalmas elánnal vetette be magát a kampányba. Igazi lokálpatriótának tünteti fel magát, holott állítólag nem is a fővárosban, hanem Velencén van a bejelentett lakcíme.

Lemondott a helyi Momentum elnöksége

Miután egykori DK-s mandátumról döntenek újra a választópolgárok, jogosnak tűnt, hogy az ellenzék Gyurcsány-párti jelöltet állít, akit a többi párt is támogat, hiszen közösen indultak 2019-ben is, így sikerült győzniük az önkormányzati választáson. Ennek ellenére komoly ellenérzés volt Jeneivel szemben főleg a tapasztalatlansága, ismeretlensége, a képzetlensége miatt. Négy párt azonban beletörődött ebbe, a helyi Momentum azonban nem, ők saját jelöltet akartak indítani.
 

Ám a lilák fővárosi vezetése ezzel nem értett egyet, a párt erős budapesti embere, Soproni Tamás – a szomszédos Terézváros polgármestere – is demonstratívan felsorakozott Jenei mellett. (Ehhez persze az is kellett, hogy a kerület szintén DK-s parlamenti képviselője, Oláh Lajos is aktivizálja magát, információink szerint odaszólt Soproninak, hogy jobb, ha nem akadékoskodnak az erzsébetvárosi párttársai, különben a terézvárosi gyurcsányisták tudnak kellemetlen perceket okozni a polgármesternek.) A VII. kerületi lilák azonban továbbra sem tudtak megbarátkozni a helyzettel, ezért inkább tiltakozásul testületileg lemondtak. Az ügy vége pedig az lett, hogy a Momentum

hivatalosan nem támogatja Jeneit, aki így csupán öt párt bizalmát bírja.

Vele szemben a Fidesz egy régi motorost indít. Ripka András jelenleg is önkormányzati képviselő, Vattamány Zsolt kormányhivatali kinevezése után szerzett listás mandátumot, így, ha nyer júniusban, egyéni városatya lesz belőle, a helyére pedig bekerül valaki a Fidesz-KDNP listáról.

Emellett három kisebb párt is csatába indul. A Kutyapárt Terdik Rolanddal, tehát azzal a politikusával próbálkozik, aki részt vett április 3-án a parlamenti választáson is, és viszonylag jól szerepelt, 5,57 százalékot ért el. Megméreti magát az Élhető Erzsébetváros nevű civil szervezet – amelynek jelenleg egy képviselője ül benn a képviselő-testületben –, Sima Ákos száll ringbe. S a legújabb hírek szerint a Vajnai-féle Munkáspárt sem marad ki a „buliból”.

A kormánypárt szerint nem előre lefutott a mérkőzés

Annak ellenére, hogy a DK-s Jeneinek alig van fogalma Erzsébetvárosról és a politizálásról, ő számít a legnagyobb esélyesnek az inkább balliberális szimpatizánsú városrészben. 2019-ben ebben a körzetben Borka-Szász meglehetősen nagy fölénnyel nyert, csaknem húsz százalékpontot vert a fideszes ellenfelére, és néhány hete a parlamenti választáson is jó eredményt ért el itt Oláh Lajos. Ennek ellenére a kormánypártiak szerint egyáltalán nem lefutott a mérkőzés. Ripka mellett szól, hogy tősgyökeres erzsébetvárosi, hosszú évek óta vesz részt a helyi közéletben, hatalmas tapasztalata van, ismerik a kerületben, s pár nap alatt többszáz ajánlást sikerült összegyűjteni, ami kiváló eredmény. Ezzel szemben ellenfelét nem támogatja a Momentum, az ellenzék mind országos, mind helyi szintén padlón van, ráadásul

a három kisebb párt, illetve szervezet jelöltje elvihet Jeneitől legalább 10 százalékot.

Az, hogy nemsokára választás lesz a körzetben, az utcán még nem nagyon látszik, a közösségi médiában azonban gőzerővel folyik a kampány. Jenei nagy erővel vetette be magát a küzdelembe, szeretné elhitetni, hogy alkalmas jelölt. Érdekes, hogy reaktiválta magát Borka-Szász, aki hatalmas elánnal támogatja utódját. Az Élhető Erzsébetvárosért szimpatizánsai azonban alaposan nekiestek Jeneinek, és üti őt rendesen a zuglóiak szintén civil politikai fenegyereke, Várnai László is. A Fidesz egyelőre visszafogottan kampányol, úgy tűnik, a munícióját a későbbiekre tartogatja.

A választás kimenetelének egyébként komoly tétje van. Amennyiben győzne a kormánypárti politikus, Niedermüller Péter és csapata bajban lenne, hiszen – feltételezve, hogy a Momentum állandó jelleggel vagy olykor-olykor kiszáll a koalícióból – elveszítené a nyugodt többségét.

(Fotó: Budapest Főváros VII. Kerületi Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal épületének bejárata az Erzsébet körút 6. szám alatt. Erzsébetváros a főváros legkisebb területű, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete.MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2022. május 22. 18:23
A déká a jelenkor nyilaskeresztes pártja. Hazaáruló, buta, aljas, utolsó moslék. Minden tagját és vezetőjét nemzetbíróság elé kell állítani. Előtte pedig népszavazást kell tartani a halálbüntetés visszaállításáról, politikai és nemzetbiztonsági ügyeket érintő kiterjesztése mellett.
JMoflicheque
2022. május 21. 15:22
Az MH nem játszik, vagy csak kifelejtették a névsorból??
adrás
2022. május 21. 14:43
Ezt a g..embert soha nem fogják elszámoltatni leváltani meg főleg!!! Berlin-böl is menekülnie kellet , mert nem fizette lakbért! na tessék itt meg kerületi p-mester lehet.
tevevanegypupu
2022. május 21. 14:03
Bizakodni lehet, de ne feledjük, hogy Erzsébetváros megválasztott egy olyan alakot mint Niedermüller..nem hinném, hogy az emberek szellemi és morális képességei javultak volna..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!