A XVI. kerületben is hadban állnak az ellenzéki pártok az időközi önkormányzati választás miatt

2022. június 13. 15:00

A parlamentbe bejutott Vajda Zoltán helyét kell betölteni, ő megnevezte lehetséges utódját, akit az MSZP és a Párbeszéd támogat, de a DK-nak is van jelöltje, akit a momentumosok alkalmasabbnak tartanak.

2022. június 13. 15:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Július 10-én a XVI. kerületben is időközi önkormányzati választást tartanak, miután Vajda Zoltán egyéniben megválasztott városatya – közös ellenzéki jelöltként – minimális előnnyel, de a parlamenti voksoláson is győzött Szatmáry Kristóf ellen. (A fideszes politikus – aki végül listáról bejutott az Országgyűlésbe – április 3-án este még vezetett, végül a külföldről beérkezett szavazatok megszámolása után maradt alul mindössze 468 szavazattal). A két és fél hónapja még meglevő baloldali összeborulás azonban itt, Rákosszentmihályon már a múlté, hiszen a végül az MSZP országgyűlési frakciójába beülő Vajda az időközin egy független jelöltet támogat.

Ki „az” ellenzéki jelölt?

A Facebook-oldalán azt írja, a „választókörzetben Farkas Adrián az ellenzéki jelölt, ő száll szembe Horváth Ádám fideszes jelölttel”. Majd jön a szokásos kampányszöveg, miszerint „Adrián rátermett, fiatal jelölt, aki rengeteget dolgozott az országgyűlési kampány során is. Helyi lakosként pontosan ismeri a körzet problémáit és hiányosságait, ezért javasoltam a megüresedett képviselői helyre”. Tehát Vajda, az egykori önkormányzati és mostani parlamenti képviselő Farkasról mint „az” ellenzéki jelöltről beszél, miközben indul egy DK-s politikus is, Kertész Edit, de a neve mellett csak a Gyurcsány-párt logója szerepel.

Az MSZP és a Párbeszéd helyi szervezete, valamint a Mindenki Magyarországa Mozgalom is Farkas Adrián mellett tette le a voksot, fogadta őt Karácsony Gergely és mellette érvelt Márki-Zay Péter is. Csizmazia Ferenc szocialista önkormányzati képviselő a Mandinernek azt mondta, a 2019-es önkormányzati választásra kötött megállapodás szerint az időközi voksolásra annak van joga jelölni, akinek a politikusa „kiesett” a képviselő-testületből. S miután ez Vajda Zoltán volt, ő nevezhette meg a potenciális utódját. Ezen az sem változtat, hogy egy független politikust ajánlott, hiszen Vajda is az volt két és fél évvel ezelőtt – érvelt Csizmazia, s szerinte

az lenne a fair, ha ezt a többi ellenzéki párt is elfogadná,

de tudomása szerint ők még nem foglaltak állást a kérdésben.

A Mandiner megkérdezte a DK helyi elnökét, mit szól ahhoz, hogy Vajda szerint Farkas az igazi ellenzéki jelölt, és nem az övék. Nemes Gábor csupán annyit mondott, Farkas független. Amikor visszakérdeztünk, hogy de Vajda – a balliberálisok közös parlamenti indulója, az MSZP-frakció tagja – őt ajánlja, Nemes azt válaszolta, Vajda is független. Majd a DK-s politikus kijelentette, nekik van jelöltjük, de arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy a többi ellenzéki párt is támogatja-e Kertészt. „Folynak még az egyeztetések” – fogalmazott.

A Momentum szerint Vajda és az MSZP téved

A Momentum helyi szervezete még nem határozott arról, hogy kit támogatnak, de a DK-s jelöltet alkalmasabbnak tartják – mondta el a Mandinernek Hollai Gábor. A párt önkormányzati képviselője kijelentette, Kertész Edit hivatalosan csupán a Demokratikus Koalíció jelöltje, a szavazólapon is csak ez fog szerepelni, a helyi lilák azonban dönthetnek úgy, hogy a kampányban segítik őt, a szórólapjára például felkerülhet a Momentum neve.

Hollai úgy véli, Vajda Zoltán és az MSZP rosszul értelmezi a 2019-es önkormányzati megállapodást, azt ugyanis hat párt kötötte, így lehetett akkor Vajdából is városatya, tekintet nélkül arra, hogy ő elvileg független volt. S most, hogy bekerült a parlamentbe, szintén ugyanennek a hat pártnak kellett volna valakit közösen jelölne. S már csak azért sem logikus, hogy az a politikus dönt a választáson indulóról egy személyben, akinek a helyére választanak valakit – érvel a lila párti politikus –, mert az is elképzelhető, hogy azért írnak ki időközi választást, mert valaki elhunyt,

egy halott viszont a sírból nehezen tud bárkit is delegálni.

Egyébként ez, a 2. számú egyéni választókerület nagyon hányattatott sorsú, hiszen itt 2018-ban is tartottak időközi választást, miután meghalt a fideszes képviselő. Akkor a kormánypárt megtartotta az egyéni választókerületet, Horváth Ádám hatalmas fölénnyel, több mint 21 százalékponttal nyert a momentumos Kóczán Károly ellen (56,91:35,87 százalék), aki még nem számított közös jelöltnek, de már a többi ellenzéki erő – a formálódó szövetség jegyében – nem indított rá senkit. Harmadik lett a Civil16 Egyesület színeiben induló Schaffer Viktor 6,6 százalékkal, negyedik a munkáspárti Koch János kevesebb mint 1 százalékkal. 2019-ben, a „rendes” önkormányzati választáson fordult a kocka, viszont az összellenzéki támogatású Vajda Zoltán csupán két és fél százalékponttal verte meg a fideszes Horváth Ádámot (48,16, illetve 45,59 százalék), Schaffer Viktor 6,25 százalékot ért el.

Megoszlanak a balliberális szavazatok

Egy hónap múlva rendkívül kiélezett csata várható. Horváth – a kormánypárt újra őt küldi ringbe – a „harmadik menetben” megint szeretne nyerni, ami egyáltalán nem tűnik lehetetlen küldetésnek, figyelembe véve, hogy legutóbb csak minimális különbséggel maradt alul, másrészt az ellenzéki térfélen folyó marakodás miatt megoszlanak a balliberális szavazatok, és sok szimpatizánsuk otthon is maradhat. Rajtuk kívül újra versenybe száll függetlenként Schaffer, valamint a Munkáspárt–ISZOMM színeiben Horváth Márk Zsolt, de nagy valószínűséggel ők nem fognak komolyan labdába rúgni, a pár megszerzett szavazatukkal ugyanakkor befolyásolhatják a „nagyok” küzdelmét.

Nyitókép: Tájékoztató táblák mutatják a látható érdekességek irányát a 2017-ben állított, 17 méter magas kilátóban a XVI. kerületi Reformátorok terén. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szles
2022. június 13. 16:39
"egy halott viszont a sírból nehezen tud bárkit is delegálni" Mint tudjuk Vajdának még ez is megy
Töki
2022. június 13. 16:19
Hol van Kovács Petya (fideszes) polgi??? Tudtommal még ő a lord mayor! Mondjuk maradhatna is!
Ödenburger
2022. június 13. 15:50
Marakodnak a koncon. Elképzelni is nehéz, mit műveltek volna kormányon...
zakar zoltán béla
2022. június 13. 15:49
remek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!