Van keresgélnivalója a kormánypártoknak Budapesten

2022. április 13. 10:00

Karácsony Gergelyről pedig ismét kiderült, hogy még a delphoi jósdában sem állná meg a helyét. Elemzés!

2022. április 13. 10:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

„Talán még nem teljesen hülyültem bele a politikába abban az értelemben, hogy viszonylag reálisan szoktam előre jelezni az eredményeket” – fogalmazott Karácsony Gergely az országgyűlési választások előtt az Azonnali.hu-nak adott interjújában. „A választást eldöntő fundamentumok az ellenzéknek kedveznek. (…) Ha valaki azt állítja, hogy biztos abban, hogy a Fidesz most nyer, azt is kell állítania, hogy a Fidesz most jobb helyzetben van, mint 2018-ban. Ezt pedig nem lehet kijelenteni” – tette hozzá később a főpolgármester.

A korábban politikai elemzőként, kutatóként ténykedő Karácsonynak csupán annyiban lett igaza, hogy Budapestet hozni fogja az amúgy a Demokratikus Koalíció által leuralt baloldali összefogás.

(Tizennyolc egyéni választókerületből végül 17-et tudtak nyerni, derült ki a voksok százszázalékos feldolgozottságát követően. Habár korábban úgy tűnt, a főváros 13-as körzetét is be tudják zsebelni a kormánypártok Szatmáry Kristóf személyében. Végül azonban a botrányos kijelentéseiről is hírhedtté vált Vajda Zoltán lett a befutó.)

Kiderült ugyanis, hogy a Fidesz-KDNP-nek van keresnivalója Budapesten.

Kétezer-tizenkilencben, amikor a szivárványkoalíció első formációja több fővárosi kerületet visszavett a kormánypártoktól, az elemzők – oldaltól függetlenül – azt taglalták, hogy az elmúlt 9 év a jobboldal szempontjából csak kivételes állapot volt.

A mostani voksolások viszont épp azt mutatják, hogy a fővárosban is jelentős potenciállal bír a Fidesz-KDNP, amelynek hátterében nem kis részt a baloldali városmenedzsmentek elmúlt két és fél éves „teljesítménye” állhat.

Gondolunk itt például az elmaradó budapesti fejlesztésekre, a közbeszerzések körül kialakult botrányokra, a korrupciógyanús visszaélésekre, a megszorításokra, a nap mint nap tapasztalható közlekedési káoszra, valamint a Gyurcsány Ferenc- és Bajnai Gordon-féle korszakban megismert baloldali hátudvar újbóli helyzetbehozatalára.

Budai oldal

Ugyan Buda II., XII. és XI. kerülete elveszett a kormánypártok számára, mivel Gór Csaba elmaradt Varga Mihály pénzügy-, Fürjes Balázs Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kétezer-tizennyolcas eredményétől, csakúgy mint Simicskó István KDNP-frakcióvezető. (2019-ben egyedül a Hegyvidéki Önkormányzat maradt jobboldali fennhatóság alatt – a szerk.)

Indokok között szerepelhet, hogy az e kerületekben élő, jobb körülményekhez szokott lakosnál jobban hatott az az ellenzéki stratégia, ami szerint

a városvezetők tudatosan nem végezték el munkájukat,

így csökkentve a kerületiek komfortérzetét, hogy végül igazolást nyerjen a kommunikációjuk, miszerint a kabinet forrásokat von el az önkormányzatoktól, ezért nem jut pénz a kötelezően ellátandó feladatokra.

Bizakodásra adhat viszont okot, hogy a tízes választókörzetben (III. kerület) induló Bús Balázs 5 százalékponttal több voksot szerzett [36,36 – 41,12], mint 4 éve Menczer Erzsébet. Hasonlóan Németh Zsolt, aki saját eredményén [40,06 – 42,03 százalék] tudott javítani a XXII. kerületben.

Pesti oldal

Pesten még nagyobb javulást tudott elérni a Fidesz-KDNP. A tizenegyes választókerületben rajthoz álló Wintermantel Zsolt 4 százalékponttal szerzett [35,26 – 39,08] többet, mint elődje. Pintér Gábor szintén jobb eredményt [41,91 – 44,61 százalék] könyvelhetett el, mint az előző parlamenti választásokkor László Tamás. Kunhalmi Ágnes szocialista társelnök kétezer-tizennyolcban 7 százalékpontos előnnyel végzett, most viszont csupán egy százalék volt a különbség közte és a kormánypárti Lévai István Zoltán között, aki az előző voksolásokhoz képest is majd 4 százalékot javított.

Maradva az MSZP emblematikus politikusainál, Hiller István biztosnak tűnő tizenhatos körzetében több mint 5 százalékot [37,28 – 42,34] tudott bővülni Földesi Gyula. Ám Csepelen Németh Szilárd Fidesz-alelnök is közel öt százalékponttal tudott jobb eredményt elérni, mint 2018-ban.

E körzetekben viszont vélhetően kevésbé működhetett a baloldal fentebb taglalt stratégiája, mivel például a dél-pesti kerületekben élők magasabbra értékelték azokat a kormányzati lépéseket,

amelyek előrelépést, gyarapodást jelentettek számukra.

Beszédes továbbá, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjei öt kerületet – Angyalföld, Újpest, Zugló, Terézváros és Erzsébetváros – leszámítva mindenhol 40 százalék feletti eredményt ért el. Az előző választásokkor ezt tíz választókerületben nem sikerült elérni.

Nyitókép: Facebook

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nabakker
2022. április 14. 07:22
Ennyi ronda férfit egy képen még nem láttam.
bagira
2022. április 14. 02:26
Képen magyar gyűlölő megélhetésik krémje .
szárma
2022. április 13. 21:51
Remélem talál is!
OrangeOrder
2022. április 13. 20:25
Rá kell menni a rendpártiságra, ld. Vitézy és kommentárja a villamosról ledobott csöves ügyében. Az emberek rendet szeretnének - van persze, aki még így is inkább a saját maga ellensége, csak nehogy Orbán, de a többség nem szereti a mocskot és az emberi hulladékot, ez van. 2 év múlva a ballib Bp-et is bukja. JA, ÉS LEGYETEK KEDVESEK, NE GYALÁZZÁTOK A BP-I EMBEREKET, OKÉS? 41% + MI HAZÁNK ITT IS JOBBOS...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!