Az MSZP is a kínai vakcina ellen hangol

2021. április 13. 16:00

Követője kérte számon a baloldali párt országgyűlési képviselőjét, aki szerint „felelősen nem lehet kijelenteni”, hogy a kínai Sinopharm vakcina hatékony.

2021. április 13. 16:00
null

Mint arról korábban írtunk, nem áll le a kínai oltás elleni hergeléssel a DK, s bár hazánkban kedden már a 3 milliót is átlépte a beoltott honfitársaink száma, nem a Gyurcsány-párt az egyetlen erő az ellenzéki térfélen, amely továbbra is bizonytalanságot próbál kelteni a keleti vakcinákkal szemben.

Burány Sándor, az MSZP-s országgyűlési képviselője ugyanis keddi Facebook-bejegyzésében a párbeszédes Szabó Tímea keleti vakcinákat érintő aggályait igyekezett népszerűsíteni. Kiemelte, hogy a „magyar kormánynak meg kell nyugtatni és

A bejegyzés kapcsán egy kommentelő az alábbi kérdésekkel fordult Burány Sándor képviselőhöz:

„Miért csak a kínaival? [...] Vagy megint szelektív a támadás?”

– tette fel a kérdést a politikus egyik követője, majd hozzátette: „mert akkor az egész cikk, élen a megosztóval egyértelműen a rendszer kiszolgálója. Márpedig, akkor kedves Sándor a gond nem kicsi.”

Burány Sándor MSZP-s képviselő válaszolt is a felvetésre, azt írta:

a kínai Sinopharm vakcináról [...] mi örülnénk a legjobban, ha kiderülne, hogy hatékony oltásról van szó, de egyelőre ezt felelősen nem lehet kijelenteni”

A szocialista politikus teljes válaszát az alábbiakban olvashatja:

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

***

Dokumentum is bizonyítja, hogy a baloldal oltásellenes

Ráadásul amellett, hogy Vadai egy már megcáfolt hírrel támad, Burány bejegyzése alapján az MSZP sem áll le a keleti vakcinák elleni hergeléssel, eközben a baloldal az oltásellenes parlamenti indítványát még mindig nem vonta vissza. A mai napig él a baloldal oltásellenes határozati javaslata, amelyet idén, január 15-én nyújtott be az ellenzék az Országgyűlés Hivatalának.

Fotó: Facebook/Rákay Philip videója
Fotó: Facebook/Rákay Philip videója

A fent említett dokumentumból kiderül, hogy az aláírók, a Jobbiktól a DK-ig,

határozati javaslatban követelik, hogy a kínai vakcinát ne lehessen használni Magyarországon.

Mint fogalmaznak: „Álláspontunk az, hogy a magyar emberek egészségének védelme érdekében, ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség.”

Érdekesség ennek kapcsán, hogy ha a kormány a baloldal kérésének megfelelően nem hallgatott volna a keleti vakcinákat engedélyező magyar szakemberekre, a már márciusban kialakult, s azóta is fenntartott második helyett a nyolcadik-kilencedik helyen állnánk az uniós „vakcinaversenyfutásban” az orosz és a kínai oltóanyagok nélkül. 

 A DK és a baloldal oltásellenes kampánya

A DK és szövetségesei még ősszel erőteljes kampányba kezdtek a keleti vakcinák ellen. A Gyurcsány-párt először „a szabad vakcinaválasztásért” indított petíciót. „Mi, európai magyarok követeljük, a kormány tegye lehetővé, hogy az emberek eldönthessék, milyen készítményben bíznak meg. A 133 bátor ember pedig nyugodtan adassa be magának az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett, ellenőrizetlen kínai vakcinát, ha annyira bíznak benne” – jelentette ki politikusuk, Arató GergelyFelhívásukban akkor az állt, hogy „a magyar kormány láthatóan eldöntötte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által ellenőrizetlen, engedély nélküli, bizonytalan hatékonyságú, kivizsgálatlan, ismeretlen tartalmú és működésű kínai vakcinával akar tömegesen oltani Magyarországon.” A petícióban azt írták: „vérlázító, hogy miután a kínai vakcinát sem a magyar hatóságok, sem az Európai Unió nem engedélyezte, Orbánék azt egy rendelettel akarják ráerőltetni a magyarokra! A kínai vakcinát be kell tiltani. Írd alá a petíciónkat.”

Ahogy mi is megírtuk, januárban már vizsgálóbizottságot akart a DK a kínai vakcina ellen. A DK egészségpolitikusa, Komáromi Zoltán pedig arról beszélt, hogy ő vitatkozik azzal, hogy bármelyik vakcina jobb, mint a vírus, az orosz vakcina magyarországi tesztelését pedig emberkísérletnek nevezte. 

Az oltásellenes kampányhoz a Momentum is csatlakozott „Ahogy a kínai vakcina esetében, úgy valószínűleg most is »odaszólt« azért a miniszterelnök, hogy érdemes lenne minél előbb engedélyezni a magyarországi felhasználást.” – posztolta Fekete-Győr András pártelnök, aki szerint Orbán Viktor ezzel akar baráti gesztust tenni Putyinnak és ez rombolja a vakcinákba vetett bizalmat.

A Jobbik elnöke, Jakab Péter úgy fogalmazott, hogy „Orbán Viktor mivel akarja oltatni a magyar embereket? A kínai, elavult technikájú, ki tudja milyen eredetű vakcinával”.

De nekiment a keleti vakcináknak az MSZP elnöke, Tóth Bertalan is, aki szerint „egy teljesen vizsgálat nélküli, szakemberek által meg nem erősített hatékonyságú oltóanyagról bejelentik, hogy több millió idős ember beoltására alkalmas”. Eközben kiderült, hogy több baloldali politikus, például Hiesz György gyöngyösi városvezető, valamint László Imre újbudai DK-s polgármester is soron kívül oltatta be magát.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nagyhuba1
2021. április 13. 19:02
Aki elfogadta valamelyik keleti vakcinát és most ellene kampányol menjen és adja vissza,vagy halhasson és örüljön, hogy nem kapta el a vírust.
comname
2021. április 13. 17:08
Nem lehet tudni, hogy a nálunk beadott kínai vakcina után hányan lettek koronásak. Mivel nem adják ki az adatokat. Bizonyított tény, hogy 60 év felett feleannyi ellenanyag képződik. Magyarán kérdéses, hogy elég hatékony-e. Adják ki az adatokat és akkor eldől a kérdés. Ha hatékony, mutagathatnak az ellenzékre h na megmondtuk, de ha nem elég hatékony akkor meg változtatni kell az oltás módján. Talán fél a fidesz, hogy rosszul csinálták?
olajfa1
2021. április 13. 17:04
Burány Sándor a vakcinákhoz is ért! Durva sok lett a "virológus"... A nagyképűségük meg a pofátlanságuk határtalan.
Rocktoberi
2021. április 13. 17:04
Az oltásellenes kampánnyal az öntökönszúrás tipikus esetét produkálta a moslékkoalíció. Csak így tovább, seggfejek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!