Itt tartanánk „keleti” vakcinák nélkül

2021. március 24. 21:31

Második helyett nyolcadik-kilencedik helyen állnánk az uniós „vakcinaversenyfutásban” az orosz és a kínai oltóanyagok nélkül. Kiszámoltuk, mutatjuk.

2021. március 24. 21:31
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Miközben az elhunytak és kórházba kerültek számának tekintetében nagyon elkeserítő a helyzet – eddig egy Gyömrő méretű város lakosságának megfelelő számú emberrel végzett hazánkban a járvány, és 12 ezret közelíti a kórházba kerültek száma – a felmentősereg is gőzerővel dolgozik. 

Magyarországon eddig (azaz szerda reggelig) majdnem 2,2 millió adag oltást adtak be,

mintegy 1,7 millió első, félmillió második dózist, az átoltottság így valamivel 17 százalék fölé kúszott. Ezzel hazánk átoltottság tekintetében továbbra is őrzi második helyét az Európai Unióban, a Debrecen-méretű lakosságú Málta (22,5 százalék) után, előzve a bronzérmes Finnországot (15 százalék). Ráadásul tartja előnyét az EU-átlaghoz képest, ami jelenleg 9,4 százalék (az európai, tehát a kontinensre vonatkozó 10,4), az előny tehát azonos vagy nagyobb, mint akár tíz nappal ezelőtt).

Nem oltunk lassan, sőt

Ez annak köszönhető, hogy a vakcináció sebessége továbbra sem lankadt érdemben, az elmúlt napokban sem marad el a két héttel ezelőtti csúcstól, az ünnepi hétvégi átmeneti megtorpanást követően visszakúszott a lakosság napi 5-6 ezreléke közé, amivel szintén második helyen áll az egész EU-ban (az uniós átlag 2,2 ezrelék naponta), Málta mögött. Továbbra is a legveszélyeztetettebb korosztály beoltása zajlik elsődlegesen, ami azért is fontos, mert a miniszterelnök e korcsoportok átoltottságához kötötte a szigorú intézkedések fokozatos lazításának lehetőségét.

(A négy, ötven év fölötti korcsoportból egyébként kettőben (60-69, 70-79) első, egyben (50-59) második helyen áll hazánk az EU-ban, sajnos a 80 év felettiek oltása terén csak a középmezőnyt sikerült elérni.) 

A fény tehát látszik az alagút végén, az odavezető út felgyorsítása elsődleges érdeke az országnak, hiszen minél előbb kap védettséget minél több veszélyeztetett ember, annál hamarabb érhetnek véget ezek a borzalmas napok.

Sebességváltás kellett

Érdemes megjegyezni: egészen máshogy festene a helyzet akkor, ha a kormány hallgatott volna azokra a bírálatokra, amelyek alapján csak az Európai Unió által támogatott, a köznyelvben „nyugatinak” nevezett vakcinákkal oltanának az orvosok. 
Magyarországra eddig mintegy 3,8 millió adag oltóanyag érkezett, ennek több mint fele (51,2 százaléka) keleti: kínai (Sinopharm) vagy orosz (Szputnyik-V). Ráadásul ezek leszállítása két és félszer olyan gyors ütemben zajlik, mint a nyugatiaké: a keleti vakcinák negyede már hazánkban van (az oroszok 42,75, a kínaiak 22 százalékot teljesítettek már), a nyugatiaknak kevesebb, mint tizede (9,7 százaléka) érkezett meg.

Azaz, ha a kormány nem rendelt volna keleti vakcinákat is, az 1,86 millió nyugatival számolva

ma eleve 250-300 ezerrel kevesebb adag oltóanyag lenne egyáltalán az ország területén, mint ahányat eddigre már meg is kaptak az emberek.

Megjegyzendő: persze a beadott vakcinák terén nem érvényesül az érkezettekre vonatkozó, nagyjából fele-fele arány. A nyugatiak ugyanis azonnal alkalmazhatóak – a keleti vakcináknál minden érkező tételt a Nemzeti Népegészségügyi Központ külön megvizsgál, így adott esetben jópár nappal később lehet csak felhasználni őket. Ám a keleti oltóanyagok túlnyomórészt már átestek ezen (a mintegy 1,95 millió dózis kétharmada jóval korábban érkezett, így már volt ideje átellenőriznie a NNK-nak), tehát teljes értékű, bevethető vakcináknak tekinthetők, további előnyük, hogy tárolásuk sem igényel csúcstechnológiát például a vakcinák Rolls Royce-aként emlegetett Pfizer-BioNtech-hez képest, amelyet -70 fokon kell tartani.

Százezreknek nem mindegy

Hogy ténylegesen melyik típusú vakcinából mennyit adtak be, arra sajnos csak következtetni lehet: az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központhoz csak jókora késéssel érkeznek meg az adatok; az a hír is március közepi, hogy minden, addig beérkezett Sinopharm-vakcinát beadtak már (ez akkor 550 ezer dózist jelentett, és 20 ezer adag Szputnyikot is beadtak addigra), de azóta újabb, legalább még egyszer ennyi adag lett bevetésre kész kínaiból és oroszból, s ezekkel oltottak is. Ha egészen kicsi részükkel számolunk is, a valós dózisszám akkor is bőven 620-650 ezer fölött lehet.

Józan számítás szerint – figyelembe véve a beadott első és második dózisok arányát (ez jelenleg 3,4 az 1-hez) – ez azt jelentheti, hogy 

keleti vakcinák nélkül legalább mintegy félmillió ember állna védtelenül a járvánnyal szemben,

akik most az első oltás viszonylagos biztonságát élvezik.

Az átoltottság tekintetében is egészen máshogy állna hazánk: még ha minden egyes nyugati vakcinát abban a percben beadtak volna, ahogy megérkezett, a jelenlegi arányszámítással akkor is csak 1,44 millió elsővakcinás beoltott lenne a jelenlegi 1,7 millió helyett, 14,6 százalékos átoltottság a 17,1 helyett. De ez az ország minden részébe történő szállítás, szétosztás és tárolás miatt nyilvánvalóan kivitelezhetetlen logisztikai bravúr lenne, érdemes tehát a jelenlegi helyzetből kiindulni: a legszerényebb becslés alapján a keleti vakcinák elutasítása 620-650 ezer be nem adott dózist jelentene, ez esetben most 1,45-1,5 millió adag lenne beadva 2,1 helyett,

betegek és elhunytak számában viszont feltehetőleg még rosszabbul állnánk, mint most, ha félmillióval kevesebb ember lenne relatíve védett.

Az első dózissal való átoltottság így 11,5 százalék körül alakulna,

ami Európai összehasonlításban az erősebb középmezőnynek felelne meg, és Málta mellett még hét ország is maga mögé utasítana a rangsorban: nem csak Finnország, de Észtország (14,1), Ausztria (13,3), Dánia (13,3), Ciprus (12,8), Írország (12,6), és valószínűleg Litvánia (11,6) is megelőzne az elérhető adatok szerint. Összességében tehát

második helyett legeslegfeljebb nyolcadik-kilencedikek lennénk az unióban.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
petabi
2021. március 25. 09:42
Bocs, a link lemaradt,amit ajánlok. Itt van: https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
Secnir
2021. március 25. 08:15
neked is: az eggyel fentebb írtakat értelmezd.
tolan
2021. március 25. 07:52
Tegnap részt vettem a szekszárdi kórház oltópontján, a Pfizer-vakcina felvételén. Amit ott tapasztaltam, az magyar segíteni akarás, segítőkészség, együttérzés iskola példája volt! Lábtól lefelé béna lévén, beengedtek autóval a kórház területére. A katonák nagyon udvariasak és előzékenyek voltak, egy pillanatra sem engedték szem elől téveszteni a beteget! (Három felvonóval zajlott a betegek fogadása!) Egy önkéntes segítő kísért fel az első emeletre! Mindegyik fogadóhelyen három-három asszisztens végezte az előzetes regisztrációt! Kb. negyedórányi várakozás után került sor rám! Egy fiatal orvos végezte a vakcinák beadását! Először még egyszer végigvettük a betegségeimet, meg felhívta a figyelmemet az esetlegesen előforduló utóhatásokra, és már meg is történt az oltás! Kint a váróteremben kellett még várakozzak fél órát! Majd ugyanaz az önkéntes szállított le a földszintre! Délelőtt kilenctől este hétig oltottak! Ezer ember került sorra. Míg az oltás után várakoztam, beszélgettem egy ifjú katonahölggyel! Mesélte, hogy az első napokban nagyon megterhelő volt, de aztán megszokta. Hetente négy napot dolgoznak! Megfelelő létszámban szolgálták ki az oltásra várakozókat (kb. kettő százan!), semminemű fennakadást nem tapasztaltam, gördülékenyen ment minden! Úgyhogy melegen ajánlom, hogy kommunista honfitársaim is vegyenek részt az oltási akcióban! Híre-hamva sem volt a kommunista méregkeverésnek, dezinformációknak, ment minden, mint a karikacsapás!
Secnir
2021. március 25. 05:58
ok tehát a jelenlegi állapot: 1,2 millió első oltásos 0,5 millió kétoltásos bejött 1,8m nyugati vakcina. ha a keletieket nem számoljuk akkor ez 0,9 m fő két oltására elég. van további 2m "keleti", ami vagy 1m teljes, vagy 2m elsőoltásra elég. tehát keleti vakcinával együtt kellene lennie 1,9m kétoltásos embernek VAGY 0,9 kétoltásos plusz 2m egyoltásosnak. ehelyett van 0,5+ 1,2 kérdés: hol van a nyugati vakcina? nem látom az egyenletben a kb 0,4m átoltottat....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!