Az ellenzék bizottsággal vizsgáltatta és betiltatta volna a kínai vakcinát

2021. április 07. 11:08

Januárban parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték a baloldali pártok a kínai Sinopharm oltóanyag vizsgálata céljából.

2021. április 07. 11:08
null

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték még januárban az ellenzéki pártok a kínai vakcinára vonatkozó információk kiderítése érdekében. A bizottság felállítására vonatkozó határozati javaslat szerint a testület a kínai Sinopharm vakcina „beszerzésével és engedélyezésével kapcsolatos kormányzati tevékenységet” volt hivatott vizsgálni.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, az MSZP-s Tóth Bertalan, az ugyancsak DK-s Vadai Ágnes, a Párbeszédes Szabó Tímea, az LMP-s Schmuck Erzsébet és a jobbikos Szilágyi György parlamenti képviselők által szignált javaslat szerint a bizottság az alábbi kérdéseket vizsgálta volna:

  1. Tisztában van-e a Kormány azzal, hogy az Európai Unióban elérhető vagy a jövőben elérhetővé váló oltóanyagoknak meg kell felelniük a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak, ezért az Európai Bizottság jelenleg nem tárgyal a kínai vakcináról?
  2. A Miniszterelnökség bejelentése alapján, miért a Sinopharm nevű kínai gyártóval állapodtak meg, és mekkora mennyiségű oltóanyag beszerzéséről tárgyal a Kormány?
  3. Milyen konkrét vizsgálatokat végeznek a magyar egészségügyi hatóságok a kínai vakcinával összefüggésben, milyen engedélyezési eljáráson kell átmennie?
  4. Milyen oltási terv alapján tervezi tömegesen oltani a lakosságot a Kormány, figyelembe veszi-e a Kormány a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa kérését, mely szerint a 60 év felettiek részére is csak olyan oltóanyagot szabad használni, amelyet az Európai
  5. Gyógyszerügynökség is jóváhagyott, amelyben a magyar emberek megbíznak és a későbbiekben az unión belüli szabad mozgást biztosítja?
  6. Végzett-e a Kormány alapos vizsgálatot a tervezett rendelkezései végrehajtásának egészségügyi hatásairól és mi a felmérés tartalma?
  7. Milyen tartalmú és összegű vakcinaszerződéseket köt/kötött a Kormány, különösen azzal összefüggésben, hogy a Pénzügyminisztérium a napokban több tízmilliárd forintot különített el a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére?

A tíztagú tervezett bizottság elnökét a DK, alelnökét a Fidesz adta volna. A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja négy, a többi frakció egy-egy tagot delegálhatott volna a testületbe, amely vizsgálatának eredményét köteles lett volna közzétenni az Országgyűlés weboldalán. 

„Oltáspártiak”, de a kínai vakcinát betiltanák

A vizsgálóbizottság felállításáról szóló javaslat indoklásában Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság (EB) szóvivője szavaira hivatkozott, aki szerint az Európai Bizottságnak nincs tudomása arról, hogy bármiféle kapcsolat lenne az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a koronavírus elleni vakcina kínai fejlesztője között, továbbá az Európai Bizottság sem áll kapcsolatban a kínai oltóanyag-fejlesztővel. (Ez időközben megváltozott – a szerk.)

Az ellenzéki képviselők hangsúlyozták, hogy „oltáspártiak”, de csak az EMA által engedélyezett vakcinákkal való oltást támogatják és javasolják a lakosságnak. Emellett azt javasolták, hogy 

A nem engedélyezett kínai vakcinával kapcsolatban az is problémát jelenthet, hogy csökkentheti az oltási kedvet az Európai Unió által engedélyezett vakcinák tekintetében is.” A vizsgálóbizottságról szóló javaslatot 45 ellenzéki országgyűlési képviselő támogatta aláírásával. 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
123321
2021. április 07. 17:17
amerika seggnyaló csicskái.
Zod
2021. április 07. 16:37
A Jobbikból Szilágyi? Jakab pártelnök úr nem tud írni, vagy mi?!
Báthory Ödönke
2021. április 07. 16:24
Véleményem szerint a magyar szakemberek semmiképpen sem alávalóak az eu szakembereihez képest. Sőt, jobban bízom egy magyar szakembercsoport véleményében, mint bármilyen eu csoport véleményében. Az, hogy csak a nyugati, amerikai gyógyszereket engedélyezik mutatja, hogy nem az a lényeg, hogy az adott gyógyszer segítsen, hanem pénzkérdés... Engedélyezni fogják, csak ki kell várni az időt, amikor a nyugati szerek már learatták a piacot, utána belátják, hogy a t9bbi is jó. Az eu helyzetét jól szemlélteti a török látogatás alkalmával a fotelhiány...
NeMá
2021. április 07. 15:25
Megjegyezném az EU-ban olyanok dolgoznak akik Szájer SZFE-t szopták! 25+ hivatalnokról a mai napig nem derült ki kik voltak! A mai napig zsarolva vannak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!