Megcáfolták a Karácsony által emlegetett kutatást

2021. április 12. 12:07

A főpolgármester állításával ellentétben az oltáspártiság a kormánypártiak között a nagyobb.

2021. április 12. 12:07
null

Mint arról korábban írtunk, Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán április 10-én azt írta: „a kutatások szerint a Fidesz táborában vannak többen, akik nem kérték az oltást, az ellenzék elleni politikai támadások nem csak hazugok, de értelmetlenek is” – szögezte, mindeközben ugyanezen bejegyzéséből az is kiderült:

Karácsony Gergely megszüntetné a regisztrációt a védoltásra.

Azon túl, hogy a főpolgármester említett bejegyzésében „nemzetközi példák” követését javasolta az oltás kapcsán a magyar kormánynak (például Németországra hivatkozva, ahol a hazainál lassabban halad az oltás – a szerk.), a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből kiderült:

a főpolgármester állításával ellentétben a magyarok közel háromnegyede oltáspárti, ráadásul az oltáspártiság a kormánypártiak között a nagyobb.

 A DK és a baloldal oltásellenes kampánya

A DK és szövetségesei még ősszel erőteljes kampányba kezdtek a keleti vakcinák ellen. A Gyurcsány-párt először „a szabad vakcinaválasztásért” indított petíciót. „Mi, európai magyarok követeljük, a kormány tegye lehetővé, hogy az emberek eldönthessék, milyen készítményben bíznak meg. A 133 bátor ember pedig nyugodtan adassa be magának az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett, ellenőrizetlen kínai vakcinát, ha annyira bíznak benne” – jelentette ki politikusuk, Arató GergelyFelhívásukban akkor az állt, hogy „a magyar kormány láthatóan eldöntötte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által ellenőrizetlen, engedély nélküli, bizonytalan hatékonyságú, kivizsgálatlan, ismeretlen tartalmú és működésű kínai vakcinával akar tömegesen oltani Magyarországon.”  A petícióban azt írták: „vérlázító, hogy miután a kínai vakcinát sem a magyar hatóságok, sem az Európai Unió nem engedélyezte, Orbánék azt egy rendelettel akarják ráerőltetni a magyarokra! A kínai vakcinát be kell tiltani. Írd alá a petíciónkat.”

Ahogy mi is megírtuk, januárban már vizsgálóbizottságot akart a DK a kínai vakcina ellen. A DK egészségpolitikusa, Komáromi Zoltán pedig arról beszélt, hogy ő vitatkozik azzal, hogy bármelyik vakcina jobb, mint a vírus, az orosz vakcina magyarországi tesztelését pedig emberkísérletnek nevezte. 

Az oltásellenes kampányhoz a Momentum is csatlakozott „Ahogy a kínai vakcina esetében, úgy valószínűleg most is »odaszólt« azért a miniszterelnök, hogy érdemes lenne minél előbb engedélyezni a magyarországi felhasználást.” – posztolta Fekete-Győr András pártelnök, aki szerint Orbán Viktor ezzel akar baráti gesztust tenni Putyinnak és ez rombolja a vakcinákba vetett bizalmat.

A Jobbik elnöke, Jakab Péter úgy fogalmazott, hogy „Orbán Viktor mivel akarja oltatni a magyar embereket? A kínai, elavult technikájú, ki tudja milyen eredetű vakcinával”.

De nekiment a keleti vakcináknak az MSZP elnöke, Tóth Bertalan is, aki szerint „egy teljesen vizsgálat nélküli, szakemberek által meg nem erősített hatékonyságú oltóanyagról bejelentik, hogy több millió idős ember beoltására alkalmas”. Eközben kiderült, hogy több baloldali politikus, például Hiesz György gyöngyösi városvezető, valamint László Imre újbudai DK-s polgármester is soron kívül oltatta be magát.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik